Haberde Bursa

İbrahim Sanap yazdı; BİLGİ BÜTÜNLÜĞÜ

25.09.2023
94

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde; ”

Bilgi felsefesi, laiklik, sekülerizm: birer bilgi bütünlüğü olur. Bilgi felsefesi, altı bilgi türüne ayrılır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi. Laiklik, iki bilgi türüne ayrılır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi. Sekülerizm, iki bilgi türüne ayrılır. Din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi.

Dini bilgi ya da felsefe bilgisiyle bir dünya kurulur. Diğer bilgi türleri, kendi alanlarında bilgi verir. Dini bilgi, kesin bilgi verir. Felsefe bilgisi, tanımlar yaparak bilgi oluşturur. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Felsefe bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Diğer bilgi türleri, kendi alanlarında sorgulanarak öğrenilir.

Din ve ideoloji, doktrin bilgidir. İnanarak öğrenilir. Fransızcada peygamberlere, doktriner denir. İdeoloji, felsefe bilgisi olur. İdeoloji, hedef ve amaç belirtir. Din ve ideoloji, bilgi bütünlüğünün parçasıdır. Aynı bilgi türüyle tartışma yapılır. Farklı bilgi türüyle tartışma yapılmaz.

Dini bilgideki hukuk kurallarına şeriat denir. Felsefe bilgisi, hukuk kuralları oluşturur. Antik Yunan filozofları, hukuk kuralları oluşturdu. Roma devlet hukuku, dünya bilgisi olur. Dini bilgide, iyi ve kötüyü, Tanrı belirtir. Antik Yunan felsefesinde, insan doğasına uygun olan iyidir.

Sanat bilgisi, toplumda yeni bir şey yapabilmek, söyleyebilmek bilgisi olur. Bazen bir sözle, bazen bir resimle, bazen bir heykelle… Ufuk açılır. Belirli bir amaç ve hedef oluşturulur. Araştırma yapılıp eksikler tamamlanır. Sanat bilgisi, bilgi bütünlüğünün parçası olur.

“Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa: tam bir hayata malik olamaz.” sözü, Mustafa Kemal’i hatırlatır. Sanat çalışması için: öğrenmeye, üretmeye istekli, sabırlı, disiplinli kişiler gerekir.

Sanat bilgisinin öğrenildiği-öğretildiği: akademi, okul, atölye toplumda sanatsal iletişimi arttırır. Sanat bilgisi çalışmalarında, uluslararası iletişim kurulur. Yabancı sanatçılar, ülkemizde sergiler açar. Bizim sanatçılarımız, yabancı ülkelerde sergiler açar. Sanat programları, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından, paylaşılır.

Sanat bilgisi, el işi, göz nuru ile yapılır. Alet ve makine de kullanılır. Sanatın toplumda karşılığı olması gerekir. Satın alma, kullanma, beğeni gibi… Sanat eserleri, insanların dünyasını süsler. Sanat bilgisi, insan yaşamının bir parçası olur. İnsan yaşamı, bir bütündür.

İnsan bedeni, dengeli beslenmeye uygun bir yapıdır. Karbonat, protein, yağ gibi yiyecekler: ölçülü tüketilir. Her şeyin aşırısı ya da tek taraflı alınması, tehlike oluşturur. Yemek, beslenme kendi içinde: bir bütün-parça iletişimi oluşturur. Yemek hazırlamak, bir sanat kabul edilir. Bilgi bütünlüğü içinde yer alır.

Sanat yapıtlarının üretildiği ve tüketildiği yer, şehirdir. Sanat bilgisi için: şehir, insanları davet eder. Yenileşmenin, gelişmenin ortamı, şehirde oluşur. Bilgi bütünlüğü, şehirde olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>