Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; YARDIMLAŞMA

06.02.2024
8

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Yardımlaşma, birlikte hareket etmeyi belirtir. Yardımlaşma, bir kişiye ya da canlıya, kişilerin bir konuda yardım etmesine denir. Yardımlaşma, insanların ve diğer canlıların bir arada yaşamasını sağlamıştır. İnsan, toplumsal bir varlıktır. Toplumda insanlar arasında, bir dayanışma vardır. Dayanışma da bir yardımlaşmadır.

Her şey, toplumdaki örgütlenmeye dayanır. Yardımlaşma ve dayanışma, toplumdaki örgütlenmeyi belirtir. Toplumda, bilgi türüne göre yardımlaşma ve dayanışma yapılır.

Laiklik, bilginin ikiye ayrılmasıdır. Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Toplum, din işleri bilgisine ve devlet işleri bilgisine göre, ayrı ayrı örgütlenir.

Sekülerizm, bilginin ikiye ayrılmasıdır. Sekülerizm, din işleri bilgisinin ve dünya işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Toplum, din işleri bilgisine ve dünya işleri bilgisine göre, ayrı ayrı örgütlenir.

Laikliğe göre toplumda, din işleri bilgisine ve devlet işleri bilgisine göre yardımlaşılır ve dayanışma içinde olunur. Din işleri bilgisine göre, fitre, zekât, sadaka yardımı yapılır. Din işleri bilgisine göre yardım ve dayanışma, kişisel olur. Devlet işleri bilgisine göre yardım ve dayanışma, kanunlara göre ve kurumlar vasıtasıyla yapılır. Din işleri bilgisine göre yapılan yardım ve dayanışma sevap ya da helal olur. Devlet işleri bilgisine göre yapılan yardım ve dayanışma meşru olur.

Sekülerizme göre toplumda, din işleri bilgisine ve dünya işleri bilgisine göre, yardımlaşma ve dayanışma içinde olunur. Din işleri bilgisine göre, fitre, zekât, sadaka yardımı yapılır. Din işleri bilgisine göre yardım, kişisel olur. Dünya işleri bilgisine göre yardım ve dayanışma, kanunlara göre olur. Kurumlar vasıtasıyla yardımlaşma ve dayanışma yapılır. Kanunlara göre yardım ve dayanışma, meşru olur.

Bilgi felsefesi, bilgiyi türlere ayırır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi: birer bilgi türü olur. Dini bilgiye göre, yardımlaşma ve dayanışma yapılır. Bilimsel bilginin parçası olan ve insan bilimsel bilginin de parçası sosyoloji bilgisine göre, yardımlaşma ve dayanışma yapılır.

İnsanlar, geçmişten bugüne ve geleceğe doğru gelişme gösterir. İlkel toplum, köleci toplum, feodal toplum, kapitalist toplum sıralaması yapılır. Sosyalist toplum hayali kurulur. Kapitalizm, kayıtlı ekonomiyi getirdi. Kapitalizmde her şey, kayıt altına alınır.

Hıristiyan Püriten mezhebine göre, kullar Allah katında eşittir. Bu eşitlikten, dinlerin ve mezheplerin eşitliğine ulaşıldı. Spinoza, bilgi türlerinin eşit olması gerektiğini belirtti. Bu eşitlikten, bilgi türlerinin eşitliğine ulaşıldı. Bu iki tür eşitliğe, hak eşitliği denir. Bu kurallar, bütün dünyaya yayıldı.

Hıristiyan Protestan mezhebine göre, ibadet ve iş kutsaldır. İbadet ve iş, eşit olur. Mesai kavramı kabul edildi. İbadet, mesai sonuna bırakıldı. Yolculuk da iş kabul edilir. Bu kural, bütün dünyaya yayıldı.

Kapitalizme göre, emek ve sermaye, bir bütün olur. Emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Meslekler, serbest piyasada oluşur. Okulda, işe-mesleğe yönelik eğitim verilir. Bütün bilgi türleri, okulda öğretilir.

Temsili demokraside, herkesin bir oyu olur. Sosyal demokraside, herkesin bir oyu ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacağı, bir geliri olur. Devlet bütçesinden, herkese pay verilir. Devlet, en geniş yardımlaşma ve dayanışma kurumudur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>