Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; TOPLUMSAL İLGİ

28.08.2023
570

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

İnsanın yaratıcılık, toplumsal-sosyal ilgi, yüreklilik, sağduyu gibi genel birimleri vardır. İnsanın algılama, öğrenme, bellek, dikkat, düşleme, duygu, eylem gibi sınırlı birimleri vardır.

İnsan algılarını, eylemlerini, düşüncelerini oluşturma ve biçimlendirme konusunda: doğuştan yeteneklidir. Toplumsal-sosyal ilgi, toplumsal ortam içinde ortaya çıkar.

Toplum bütün, birey toplumun parçası olur. Bireyler bir bütün oluşturur. Bütünün adına toplum denir. Toplum, üst kavram olur. Birey, alt kavram olur. Bütün, üst kavram olur. Parça, alt kavram olur. İnsan, topluma katkı duygusuyla: iletişim kurar, çalışır, üretir, paylaşır.

Sağduyu, gerçeklik anlamı taşır. İnsanların ortak amaçlarına uygun düşen değer yargılarına, sağduyu denir. Sağduyuyla gerçekleştirilen çözümler, toplumun çıkarlarını içerir. Toplumsal çıkarlar yönünde, toplumun ortak yararı için çaba harcayan kişilerin, toplumsal ilgisi gelişir. Birey, toplumsal sistemin bir parçasıdır. Sistem bütünlüğü, parçaları içerir.

Tüm insanların davranışları: amaçlı ve hedefe yönelik olur. Geçmişe önem verilir. Gelecekle ilgilenilir. Dün, bugün, gelecek: bir bütün olur. Bugünden düne ve geleceğe, zihinsel geçişler yapılır. Yaşamda süreklilik ve hedef vardır. Yaşam tarzı, bireyin yönelimini ve hayatına anlam katan konuları kapsar. Olayları yorumlama biçimi, kişiliği şekillendirir.

Toplumsal ilgi, daha iyi bir gelecek için çaba göstermeyi içerir. Toplumsal ilgi, öğretilir, öğrenilir, kullanılır. Empatiyle toplumsal ilgi, bir birine denk olur.

İnsanın hayatta karşılaşacağı, üç ödevi vardır. İş, arkadaşlık, sevgi… Toplumsal ilgi ve etkinlik derecesi: sorunları çözmede, etkili olur.

Yaşam hedefleri, kişiliğe: birlik ve bütünlük kazandırır. Kişinin davranışları, tutarlı ve anlaşılabilir olur. Her insan, yaşam hedeflerini belirleyip yaratıcı güce sahip olur. Kişinin davranışlarını şekillendiren şey, nesnel gerçeklikten ziyade: algılanan-öznel gerçeklik olur. Öznel gerçeklik, kurgusal olur. Kurgusal hedefler, yaşama ait ve işlevsel olmalı… İşlev, iş yapma bilgisi olur.

Amaç, bireyin topluma uyumudur. Birey, olumlu, toplumsal uyarılarla motive olur. Toplumsal çıkarlara, öncelik verilir. İnsan yaşamının değeri, başkalarının hayatına yapılan katkılarla ölçülür.

Anne ve baba, çocukta toplumsal ilginin oluşmasında, etkili olur. İnsanlar, kendilerini tanımakta ve değiştirmekte zorluk çeker. İnsanda, bilinç ve bilinçdışı bir bütündür. Bilinç ve bilinçdışı, birbirine bağlı olarak anlaşılır. Yaşam hedefleri, kişiliğin bütünlüğünü sağlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>