Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; KURAL

21.12.2023
14

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Kural, uyulması gereken ilkedir. İnsanlar beraber yaşamak için kurallar oluşturur. Yardımlaşma ve işbirliği için kurallar oluşturulur. Toplum hayatı, kurallara göre yaşanır. Kurallara uygun davranmak, güven duygusu hissettirir.

İyisiyle kötüsüyle her şeye göğüs germek, bir takım olmak, dost olmak, arkadaş olmak: bir dayanışma olur.

Bir şeyi benimseyip sevmek… Günü iyisiyle kötüsüyle yaşamayı ilke edinmek… Her zaman bardağın dolu tarafına bakmak… Kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışmak… Dostluk, arkadaşlıktan bir önde olur, demek… Sevginin peşinden koşmak… Başarıların ve hataların paylaşılması gerekir, demek… İnsanları olduğu gibi kabul etmek gerekir, demek… Hepsi başarılı olmayı amaçlayan sözlerdir. Başarı, kurallara uygun davranarak elde edilir.

Güvenliğe önem vermek ile özgürlüğe ve yalnızlığa önem vermek, zıtlık oluşturur. İnsanın ve toplumun gelişimi için hepsi istenir. Doğada güvenlik yoktur. Toplumda güvenlik oluşturulur. Toplumda, kurallara uygun davranış, özgürlük olur. Herkes için bir oda kuralı, kişisel gelişimi amaçlar.

Kurtuluş, kırılıp dökülmüş parçaları, tekrar bir bütüne dönüştürmektir. İnsan, bir bütün oluşturup yaşantısını sürdürür. Geçmişin anıları, bugünkü yaşantı, gelecekle ilgili düşünceler, bir bütün olur. Dün, bugün, yarın: bir bütün olur.

İnsanın kendini olduğu gibi sevmesi… İnsanın yolunu çizmesi ve hedefine ulaşması için çabalaması: kişisel gelişim olur. Bunların toplum kurallarına uygun olması istenir. Bireyler, toplum kurallarına göre hareket ederler.

İnsanın sırlarını açıkladığı anılar kaleme alması, deneme türünü oluşturur. Mektuplarda duygular açıklanır. Günlük türü yazılarda, düşünceler açıklanır. Topuma ve insana katkı amaçlanır.

Gülmek, ağlamak, sevinmek, sevmek, kızmak: insanın özelliğidir. Sevgi, güzellikleri de beraberinde getirir. Romanlarda karakter, yerine göre hareket eder. Çeşitli duygularını dile getirir. Tip, yerine göre hareket edemez. Karakterde bütünlük var. Tipte bütünlük yok.

Güçlerini toplayıp hayata kafa tutmaya karar verenler, taşı sıkıp suyunu çıkarırlar. Birlikten kuvvet doğar. Herkesin taşın altına elini koyması istenir. Toplumda sorunlar dayanışmayla çözümlenir.

Paranın önce özgürlüğü satın aldığı ve sonra ihtiyaçları satın aldığı belirtilir. Fakirlikte, satın alma özgürlüğü ve ihtiyaçları satın alma özgürlüğü yoktur.

Günü yaşamak, değerlendirmek gerekir. Dün geçmiştir. Yarına daha vardır. Önemli olan bugünü değerlendirmektir. Yakınımızda olan önemlidir.

Bilgi felsefesi, bilgi türlerini inceler. Altı bilgi türü vardır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur. Bütün bilgi türlerini öğrenmek ve öğretmek gerekir. Bütün kavramı, toplumu bütünleştirir. Aklımızı kullanacağız, bilimsel bilgiye göre hareket edeceğiz, sanat etkinlikleriyle toplumu değiştireceğiz: ifadeleri, slogan olur. Slogan, bütünün bir parçasını alıp anlatmak olur. Slogan, bire indirgeme olur. Slogan, toplumu kutuplaştırır.

Bilgi felsefesi, bilgi bütünlüğü olur. Bilgi bütünlüğü ile toplumu değiştirmek, ilerletmek, kalkındırmak gerekir. Bütünün parçaları eşittir. Bilgi türleri eşittir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>