Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; KÜLTÜR

13.08.2023
34

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Kültür-medeniyet, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü üzerinde yükselir. Bir tane dünya kültürü vardır. Her toplumun kültürü, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü üzerinde yükselir.

Türk milletindenim, İslam ümmetindenim, Garp medeniyetindenim ifadesi, kültürün tanımına ve dini bilgi-dünya bilgisi ayrımına uymaz. Kültür, ilkelden moderne doğru yükselen bir eğri çizer. Her toplum bu eğri üzerinde yerini alır. Dünya kültürünün parçasıyız.

Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Toplumları, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğünde olan yaptıklarıyla incelemek gerekir. Doğu-Batı Sentezi ve Türk-İslam Sentezi ayrımı: dini bilgi ve dünya bilgisi sentezi ayrımının yerini tutmaz. Her toplumda, dini bilgi ve dünya bilgisi senteziyle bilgi üretilir.

Edebiyat, sözlü ve yazılı olarak, ikiye ayrılır. Sözlü edebiyat, haber türü bilgi verir. Yazılı edebiyat, kurgu yapılarak oluşturulur. Şiir, roman, hikâye, tiyatro: kurguya dayanan yazılı edebiyat olur. Kurguda, belirli bir anlatım içinde, hayallere yer verilir.

Her toplumda, dini yorum, metafizik yorum, olgucu yorum yapılarak bilgi üretilir. Dini yorumda her şey Tanrı’ya dayandırılır. Metafizik yorumda her şey sembollerle anlatılır. Olgucu yorumda her şey sebep ve sonuca göre anlatılır. Pozitivizm, her şeyin ölçü bildiren kelimelerle anlatılmasıdır. Bu anlatım, kesinlik belirtir.

Dini değerler, gelenek değerleri, milli değerler: manevi değerleri oluşturur. Dini değerler, din kurallarına dayanır. Gelenek değerleri hem dini bilgiden hem dünya bilgisinden etkilenir. Milli değerler, vatan ve devlet örgütlenmesiyle oluşturulan değerler olur. Anayasa, kanunlar, demokrasi gibi…

Toplumun en küçük birimi aile olur. Aile, gönüllü yardımlaşmanın olduğu bir ortam oluşturur. Okul, sokak, mahalle, meydan mabet gibi yerlerde topluluk oluşur. Bu topluluklarda iletişim kurulur. İzafiyet teorisine göre, her şey birbirinden etkilenir.

Emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Serbest piyasada, emek ve sermaye arz ve talebi yapılır. Meslekler, serbest piyasa şartlarında oluşur. Serbest piyasada oluşan meslekler için okul açılır. Okulda, işe yönelik eğitim verilir. Okulda işlik, işlikte okul açılır. Ekmek parası kazanmak için meslek eğitimi yapılır.

Kadın ve erkek, bir bütün olur. Bütünün adına insan denir. Kadın ve erkek, karma eğitim içinde eğitilir. Kadın ve erkek, bilgi bütünlüğü içinde eğitilir. İbadet ve iş kutsal kabul edilir. İbadet, mesai sonuna bırakılır.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı içinde örgütlenmek gerekir. Bütün dünya ile iletişim kurmak gerekir. Bir dili konuşanların oluşturduğu birlik adına örgüt kuruluyor. İngilizce, Fransızca, Rusça konuşan toplumların örgütleri var. Türkçe konuşan toplumlar örgütünün kurulması gerekir.

Devlet, vatan, millet, toplum kavramları bütünlük özelliği taşır. Dil ve din, zamana bağlı olarak değişir. Toplumda dil, şivelere ayrılır. Toplumda din, mezhep, tarikat, cemaat ayrımı olur. Bütünü anlatan kelimelerle düşünceyi anlatmak gerekir.

Dünya kültürünün ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın parçası olmak duygusunu hissederek yaşamak gerekir. Irk ve din parça özelliği taşır. Bütüne göre yaşamak gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>