Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; İNSAN

27.01.2024
15

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

İnsanın çeşitli tanımları yapılır. Doğanın parçası insan, toplumun parçası insan, İradesi olan insan gibi özellikler belirtilir. Kadın ve erkek bir bütün olur, bütünün adına insan denir, tanımı yapılır. Bütünün parçaları eşit olur. Kadın ve erkek, eşit olur: açıklaması yapılır.

Dünyada her şey insan içindir, denir. İnsan, toplum içinde yaşayıp sorunlarını çözer. İnsan, toplum olarak örgütlenir. Bilgi de insan içindir. Bilgiyi üreten ve bilgiden faydalanan insandır. İnsan, bilgi birikimiyle iradesini kullanıp karar verir.

Bilgi, türlere ayrılıp üretilir ve kullanılır. Bilgi felsefesine göre, altı bilgi türü vardır. Laikliğe göre, iki bilgi türü vardır. Sekülerizme göre, iki bilgi türü vardır. Bilgi felsefesinde, günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi ayrımı var. Laikliğe göre, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi ayrımı var. Sekülerizme göre, din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi ayrımı var.

Bilgi felsefesinde, her bilgi türü dünyaya bir bakış açısı olur. Her bilgi türü, kendi kurallarını oluşturup gelişir. Dini bilgi inanarak öğrenilir. Diğer beş bilgi türü, sorgulanıp öğrenilir.

Laikliğe göre, insan ya da insanların oluşturduğu toplum, bir bütünün parçası ve birbirinden ayrı din ve devlet örgütlenmesi kurar. Din işleri bilgisine göre, din örgütlenmesi kurar. Devlet işleri bilgisine göre, devlet örgütlenmesi kurar. Din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir.

Sekülerizme göre, insan ya da insanların oluşturduğu toplum, bir bütünün parçası ve birbirinden ayrı din ve devlet örgütlenmesi kurar. Din işleri bilgisine göre, din örgütlenmesi kurar. Dünya işleri bilgisine göre, devlet örgütlenmesi kurar. Sekülerizme göre, din işleri bilgisi için uhrevi terimi kullanılır. Dünya işleri bilgisi için dünyevi terimi kullanılır.

Kapitalizm, kurallar getirdi. Kapitalizm, bilginin türlere ayrılması kuralını getirdi. Kapitalizm, toplum örgütlenmesinde, emek ve sermaye ayrımını getirdi. Bilginin türlere ayrılmasını ve emek-sermaye ayrımını, birbirine karıştırmamak gerekir.

Sekülerleşme terimiyle bilginin türlere ayrımı ve emek-sermaye ayrımı, birbirine karıştırılıyor. Uhrevi bilgi ve dünyevi bilgi gibi, uhrevi insan ve dünyevi insan ayrımı yapılıyor. Sekülerleşmek terimiyle, dünyevileşmek belirtiliyor. Sekülerizm, bilginin ikiye ayrılmasıdır. Uhrevi bilgi ve dünyevi bilgi ayrımıdır.

Toplumda insanlar emek-sermaye ayrımına göre örgütlenir. Siyasi partiler, emek-sermaye ayrımına göre, siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Emek-sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Toplumda meslekler, serbest piyasada oluşur. Okullarda mesleklere göre, işe yönelik eğitim yapılır.

Emek ve sermaye, sendikalar kurarak örgütlenir. Sendika yerine dernek kurulmaması gerekir. Toplumda, siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka seçmen ayrımı yoktur.

Muhafazakâr terimi, arazi ve bina gelirleriyle geçinen sermaye sınıfı içindeki zümreyi belirtir. Muhafazakâr terimini, dindar anlamında kullanmamak gerekir. Sermaye sınıfı, burjuva ve muhafazakâr gruplardan oluşur. Küçük burjuva terimi, emek-sermaye ayrımına uymaz. Küçük burjuvanın hem emek hem sermaye sahibi olduğu belirtilir. Bu durumdaki insanların, emek-sermaye ayrımına göre yerini seçmesi gerekir.

İnsan ya da insanlık için kelimeleri, yerinde ve zamanında kullanmak gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>