Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; İKİCİLİK

12.01.2024
6

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Newton fiziği-Kuantum fiziği ayrımı, dini bilgi-dünya bilgisi ayrımı, emek-sermaye ayrımı, iyi-kötü ayrımı yapılır. İkiye ayrım, bütünü anlatır. Düalizm-ikicilik, bilginin ikiye ayrılmasıdır. İki tür bilgi, bir bütün oluşturur. İki tür bilgi, birlikte ayrı ayrı öğrenilir. İki bilgi türü, iki ayrı bakış açısı olur. Dünyaya iki ayrı bakış açısıyla bakılır. İki ayrı bakış açısı, birbirini tamamlar.

Newton fiziğinde atomun elektron, proton, nötron parçaları gözükür. Kuantum fiziğinde atomun daha küçük parçacıkları bozon, fermion, kuark enerji olarak gözükür. Newton fiziği maddeyi inceler. Kuantum fiziği enerjiyi inceler.

Dini bilgi-dünya bilgisi ayrımı, dini bilginin ve dünya bilgisinin özelliklerini anlamayı sağlar. Dini bilgi, kutsal bilgi kabul edilir. Dünya bilgisi, kutsal bilgi kabul edilmez. Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Kutsama besmele ve duayla yapılır. Dini bilgide mucize vardır. Peygamberlerin mucizeleri gibi… Dünya bilgisinde doğanın kuralları vardır. Yerçekimi, suyun kaldırma gücü gibi…

Dini bilgi inanarak öğrenilir. Dini bilgide kadere inanmak vardır. Her şeyin sorumlusu Allah olur. Her şey Allah tarafından yazılmıştır. Dünya bilgisinde, içinde yaşanılan dünya şartları sorgulanır. Dünya bilgisi, sorgulanıp öğrenilir. Gerekircilik-Determinizm düşüncesine göre düşünülür. Şartlar tamam olunca olay gerçekleşir, denir.

Kapitalizm, emek-sermaye ayrımını getirdi. Toplumda örgütlenme, emek-sermaye ayrımına göre olur. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Emek ve sermaye, ayrı ayrı sendikalarla örgütlenir. Siyasi partiler, emek-sermaye ayrımına göre siyasi partiler yelpazesinde yerlerini alırlar. Siyasi partiye oy veren seçmen ayrımı vardır. Bir de kararsız seçmen vardır. Başka seçmen ayrımı yoktur.

Püriten mezhebi, Allah katında kulların eşit olduğu kuralını getirdi. Protestan mezhebi, ibadetin ve işin kutsal olduğu kuralını getirdi. Mesai kavramına göre, ibadet mesai sonuna bırakılır. Yolculuk da iş sayılır. İbadet, yolculuk sonuna bırakılır. Bu kurallar, bütün dünyaya yayıldı.

Kültür-medeniyet, insanın ürettiği her şeydir. Kültür-medeniyet, ilkelden moderne doğru yükselen bir eğri çizer. Her toplum, bu eğri üzerinde yerini alır. Modernlik, alet ve makine yapmaktır. İlkellik, modernliğin zıttı olur. Alet ve makine yapmamak olur. Kültür-medeniyet, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü, üstünde yükselir. Bir tane dünya kültürü-medeniyeti vardır. Doğu-Batı ayrımı ve Türk-İslam ayrımı, dini bilgi ve dünya bilgisi ayrımının yerini tutmaz. Yanılmaya sebep olur.

Toplum, dini bilgiyle ayrı örgütlenir. Dünya bilgisiyle ayrı örgütlenir. Dini bilgiyle, din örgütlenmesi olur. Dünya bilgisiyle devlet örgütlenmesi olur. Din ve devlet, bir bütün olur. Bütünün parçaları eşit olur.

Bilgiyi ikiye ayırıp iki ayrı bilgi türü oluşturup kullanmak: insan ve toplum gelişmesinde, bir aşama kabul edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>