Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; EĞİTİM VE ÖĞRETİM

23.12.2023
15

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Eğitim, bütün bilgi türlerinin öğretilmesine denir. Öğretim, bir bilgi türünün öğretilmesine denir. Bir bilgi türüne disiplin de denir. Eğitim terimi, bütün özelliği taşır. Öğretim terimi, eğitimin parçası özelliği taşır. Eğitim ve öğretim, bütün ve parça özelliğine göre anlam kazanır.

Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Laik eğitim, din işleri bilgisinin öğretiminin ve devlet işleri bilgisinin öğretiminin ayrılmasıdır. Laik eğitim, bilginin iki ayrı bilgi türüne ayrılıp öğrenilmesidir.

Sekülerizm, din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Seküler eğitim, din işleri bilgisi öğretiminin ve dünya işleri bilgisi öğretiminin ayrılmasıdır. Seküler eğitim, bilginin iki ayrı bilgi türüne ayrılıp öğrenilmesidir.

Bilgi felsefesi, bilgiyi türlere ayırıp inceler. Bilgi felsefesinde, altı bilgi türü vardır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Bilgi felsefesi eğitimi, altı bilgi türünün ayrı ayrı öğrenilmesidir.

Laiklik kuralına göre, din işleri bilgisi inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi sorgulanarak öğrenilir. Laiklik, dünyaya iki ayrı bilgi türünün bakış açılarıyla bakmaktır. Din işleri bilgisinin bakış açısıyla ve devlet işleri bilgisinin bakış açısıyla dünyaya bakmaktır.

Sekülerizm kuralına göre, din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Dünya işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Sekülerizm, dünyaya iki ayrı bilgi türünün bakış açılarıyla bakmaktır. Din işleri bilgisinin bakış açısıyla ve dünya işleri bilgisinin bakış açısıyla dünyaya bakmaktır.

Bilgi felsefesine göre, altı ayrı bilgi türünün bakış açılarıyla dünyaya bakılır. Günlük bilginin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Teknik bilginin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Dini bilginin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Sanat bilgisinin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Bilimsel bilginin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Felsefe bilgisinin bakış açısıyla dünyaya bakılır. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Diğer beş bilgi türü sorgulanarak öğrenilir. Her bilgi türü, dünyadaki kendi alanıyla ilgilenir. Felsefe bilgisi, dünyayla bir bütün olarak ilgilenir.

İnanmak ve sorgulamak, bir bütün olur. Birbirini tamamlar. İki doğru kuralına göre, dini bilgi kendi kuralına göre doğru olur. Dünya bilgisi kendi kuralına göre doğru olur. Laiklik kuralına göre, her bilgi türü kendi kuralına göre doğru olur. Sekülerizm kuralına göre, her bilgi türü kendi kuralına göre doğru olur. Bilgi felsefesi kuralına göre, her bilgi türü kendi kuralına göre doğru olur.

Laiklik, sekülerizm, bilgi felsefesi: bütün özelliği taşır. Laikliğe göre, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi, parça özelliği taşır. Sekülerizme göre, din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi, parça özelliği taşır. Bilgi felsefesine göre, günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi parça özelliği taşır.

“Laik ve bilimsel eğitim” ibaresi: bütün ve parça kuralına uygun değildir. Laik terimi, bütün özelliği taşır. Bilimsel terimi, bilimsel bilgi demektir. Bilimsel bilgi, bilgi felsefesinin parçasıdır. Laik eğitim demek yeterli olur. Bütün özelliği olan kelimenin yanına, parça özelliği kelime getirildiği zaman, algı cümlesi oluşur. Laik eğitimde, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrı ayrı öğretimi vardır. Bilimsel karşılığı olarak, bilgi felsefesinde, bilimsel bilginin öğretimi vardır. Laik eğitim ve bilimsel bilginin öğretimi denilmesi uygun olur. Bilimsel bilgi, laikliğin devlet işleri bilgisi içinde yer alır. Bilimsel bilgi, sekülerizmin dünya işleri bilgisi içinde yer alır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>