Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; DÜŞÜNCELER

05.01.2024
18

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Bütünün parçaları vardır. Bütünün parçaları, eşit olur. Bilgi bütündür. Bilgi türleri, bilginin parçalarıdır. Bilgi felsefesi, bilgiyi altı bilgi türüne ayırıp inceler. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi: bilgi türleridir. Laiklik, bilgiyi ikiye ayırır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi: bilgi türleridir. Sekülerizm, bilgiyi ikiye ayırır. Din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi: bilgi türleridir.

Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Kutsama, besmele ve duayla yapılır. Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi, bir bütün oluşturur. Dindar kişi, bu bilgi bütünlüğü içinde yaşar.

Bilgi felsefesi, laiklik, sekülerizm: bilgi bütünlüğü özelliği taşır. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur. Bilgi felsefesine göre, altı bilgi türünün bakış açılarıyla dünyaya bakılır. Laikliğe göre, iki bilgi türünün bakış açılarıyla dünyaya bakılır. Sekülerizme göre, iki bilgi türünün bakış açılarıyla dünyaya bakılır.

Bilgi felsefesine göre, dini bilgi, inanarak öğrenilir. Günlük bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi: sorgulanarak öğrenilir. Laikliğe göre, din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Sekülerizme göre, din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Dünya işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir.

Laikliğe göre, din işleri örgütlenmesi ayrı olur. Devlet işleri örgütlenmesi ayrı olur. Toplum, iki ayrı kurumla örgütlenir. Din ve devlet, iki ayrı kurum olur. Sekülerizme göre, din işleri örgütlenmesi ayrı olur. Dünya işleri örgütlenmesi ayrı olur. Toplum, iki ayrı kurumla örgütlenir. Din ve devlet, iki ayrı kurum olur. Din ve devlet törenleri ayrı ayrı yapılır. Dini törende besmele çekilir ve dua okunur. Devlet töreninde, saygı duruşu yapılır ve İstiklal Marşı okunur.

Din işleri bilgisi, bilgiyi iyi ve kötü olarak ikiye ayırır. İyi olanlar sevap ve helal olur. Kötü olanlar günah ve haram olur. Devlet işleri bilgisine ve dünya işleri bilgisine göre, her şey kanunlara göre olur. Kanunlara göre olan, meşru olur. Kanunlara uymayan, gayri meşru olur.

İki tür takvim kullanılır. Takvim, insan yaşantısının parçasıdır. İnsanın yaşantısını tamamlar. Güneş ve ay takvimi kullanılır. Güneş takvimine, miladi takvim denir. Ay takvimine, hicri takvim denir. Her iki takvimin yılbaşı kutlanabilir. Yeni yıl, yeni umut hisleri hissettirir. Güneş takvimine göre, çalışma saatleri ve günleri, tatil saatleri ve günleri, milli bayramlar belirlenir. Namaz vakitleri, güneş takvimine göre belirlenir. Ay takvimine göre, muharrem ayı, ramazan ayı, dini bayramlar, kandil geceleri belirlenir.

Din kavramıyla birlikte yaşayan topluma, ümmet denir. Vatan kavramıyla birlikte yaşayan topluma, millet denir. Ümmetin sınırları, bütün dünya olur. Milletin sınırları, vatan sınırları olur. Ümmet, inananları kapsar. Millet, bütün vatandaşları kapsar.

Vatan, millet, devlet, ümmet, aile kavramları: kişiye aitlik duygusu verir. Kişi, aitlik duygularının toplamı olur. Aitlik duygusu, bütüne ait olma ve bütünün parçası olma duygusudur. Davranış bilgisine göre, insan hayatında bütünlük ve devamlılık ister.

Bütün-parça kuralında, bütünden parçaya ve parçadan bütüne gidilir. Parçalara, bütünü düşünerek anlam verilir. Bütün-parça kuralında, bütün üst kavram olur. Parça, alt kavram olur. Bir dilin kuralları, üst dil olur. Bir dilin kurallarına göre anlatılanlar, alt dil olur. Her bilgi türü, kendi kurallarını oluşturup gelişir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>