Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BİLGİ

01.03.2024
11

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Bilgi, bilen insanla, bilinen şey-nesne arasındaki iletişim olarak belirtilir. Bilgi bütündür. Bilginin parçaları-türleri vardır. Her bir bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur.

Bilgi, dini bilgi ve dünya bilgisi olarak ikiye ayrılır. Dini bilgi, bir bilgi türü olur. Dünya bilgisi, bir bilgi türü olur. Bilgi, nakli bilgi ve akli bilgi olarak ikiye ayrılır. Nakli bilgi, bir bilgi türü olur. Akli bilgi, bir bilgi türü olur.

Laiklik, bilgiyi ikiye ayırır. Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi, bir bilgi türü olur. Devlet işleri bilgisi, bir bilgi türü olur.

Sekülerizm, bilgiyi ikiye ayırır. Sekülerizm, din işleri bilgisinin ve dünya işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi, bir bilgi türü olur. Dünya işleri bilgisi, bir bilgi türü olur.

Bilgi felsefesi, bilgiyi altı bilgi türüne ayırır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi: birer bilgi türü olur.

Dini bilgi, dünya bilgisini kutsayıp kabul eder. Kutsama besmele ve duayla yapılır. Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğü oluşur. Dini bilgi dünyaya, kutsal metinlerin sayfaları arasından ve ayetlerin çizdiği çerçeve içinden bakar. Kıyas yapılır. Dünya bilgisi dünyaya, beş duyuyla doğrudan bakar. Araştırma yapılır.

Peygamber ve din kavramlarıyla birlikte yaşayan topluma, ümmet denir. Ümmet kelimesi tekil ya da çoğul anlamı taşır. Cümle içinde anlam kazanır. Hazreti Muhammet’in ümmeti ve İslam ümmeti denir. Din, bütün insanlara hitap eder. Din, bütün yeryüzündeki insanlara hitap eder.

Vatan kavramıyla birlikte yaşayan topluma, millet denir. Millet, bütün vatandaşlara hitap eder. Milletin sınırı, vatan sınırı olur. Birleşmiş Milletler kurallarına göre, toplumun bütününü dikkate alan milliyetçilik, esas olur. Toplumun bir kısmını esas alan milliyetçilik, yasaktır. Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır.

Dindar insan, dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğünde yaşar. İmam Hatip Lisesi’nde dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğü öğretilir.

Siyasi konuşmalarda besmele çekmek, Allah kelimesini kullanmak: dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğü olur.

Kelimelere, tanımlara dayanarak anlam vermek gerekir. Ümmet, millet, vatan, devlet, bayrak, dil, din gibi kavramlar kişiye, ayrı ayrı aidiyet duygusu hissettirir. Kişi, aidiyet duygularının toplamı olur.

Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğünü, dini bilgi kabul etmek, bir yanılma olur. Dini bilgi ve dünya bilgisi, birbirini tamamlar.

Dini bilgi-dünya bilgisi ayrımı, aynı zamanda dini bilgi-dünya bilgisi bütünlüğü olur. “Dini bilgiyle kalkınma olmaz. Dünya bilgisiyle kalkınma olur” demek, bir yanılma olur. “Almanya, sanat okullarıyla kalkındı” demek, bir yanılma olur. “Müslüman Türk milleti” demek, bir yanılma olur. “Bilgi bütünlüğüyle kalkınma olur” demek gerekir. “Türk milleti” demek gerekir.

Kapitalizm, emek-sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur, tanımını getirdi. Emek ve sermaye ayrımına göre, toplum örgütlenir. Siyasi partiler, emek-sermaye ayrımına göre siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Başka ayrım yoktur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>