Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BİLGİ KURALI

07.09.2023
129

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Her şey, bütün-parça kuralına göre, düşünülür ve davranışa dönüştürülür. Bütün, parçaları olandır. Bütünün parçaları vardır. Toplum bütün, birey toplumun parçası olur.

Bir yerleşim biriminde oturanlar bir bütündür, bütünün parçasıdır. Bir yerleşim biriminde doğanlar ve doğduktan sonra buraya gelenler bir bütündür, bütünün parçasıdır.

Bir yerleşim biriminde bulunan siyasi partiler, kamu kuruluşları, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri bir bütün oluşturur ve bir bütünün parçaları olurlar.

Dünya bütünlüğünü anlatmak için: Bir elma ağacındaki bir elma, dünyanın parçasıdır, tanımı yapılır. Dünya bütün, bir elma meyvesi parçadır.

Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Devlet, vatan, millet kelimeleri: vatandaşlara aitlik duygusu verir. Aitlik duygusu, bütüne ait olmak ve bütünün parçası olmak duygusudur.

Bilgi bütünlüğü, ikiye ayrılır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak ikiye ayrılır. Din işleri bilgisi, dini bilginin ibadet kurallarını içerir. İbadet kurallarının sınırları bellidir. Bu kurallara göre düşünülür ve hareket edilir. İbadet kurallarında, helal-haram ve sevap-günah ayrımı vardır. Devlet işleri bilgisi, kanun bilgisi olur. Kanun bilgisi, meşruiyet kuralını oluşturur. Her şey kanunlara göre olur. Kanunlara göre olanlar meşru olur.

Kanunların sınırları belirtilir. Sınırsız kanun olmaz. Toplumun menfaati için, sınırlı özgürlük verilir. İçki ve sigara içmek, sınırlı özgürlük olur. Düşünceyi açıklamak, serbesttir. Davranış, sınırlanır ya da yasaklanır.

Düşünülerek bilgi oluşturulur. Olumlu-olumsuz, doğru-yanlış, iyi-kötü ayrımı yapılıp bilgi üretilir. Görünen-görünmeyen, buzdağının görünen yüzü-buzdağının görünmeyen yüzü ayrımı yapılıp düşünce anlatılır. Bilgi oluşturulur. Zıtlık belirten bilgiler, bir bütün olur.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı, bir dünya örgütlenmesidir. Devletler örgütlenmesini esas alır. Toplumlara, bölgesel kuruluşlara: gözlemci statüsü verilir. Toplumun bütününü gözeten milliyetçilik serbesttir. Toplumun bir kısmını gözeten milliyetçilik yasaktır. Türk milleti terimi, bütün toplumu kapsar. Devlet, millet, vatan kelimelerine, dünyanın parçası olarak anlam verilir.

İnsan, en değerli varlıktır. İnsan, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayıp hayatını sürdürür. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı: yaşamanın sınırlarını belirtir. Toplumda zorunlu ihtiyaçların sağlanması için yardım yapılması gerekir. Servet vergisi alınıp sigorta sistemi kurulmalı… Sigorta sistemiyle ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmalı…

Devlet örgütlenmesi, her şeyi kayıt altına alır. Kurumlaşmak, kalıcı olmaktır. Nüfus ve yerleşim kayıtları, birer kurumlaşmadır. Bireysel yardım yerine kurumsal yardım yapılmalı.

Tevfik Fikret, dünya bütünlüğünü dikkate almıştır. Vatanım bütün yeryüzü, milletim bütün insanlar, demiştir. Ömer Seyfettin, “devlet, millet, vatan” bütünlüğünü dikkate almıştır. Bir jandarma subayı olarak: isyancılara karşı mücadele etmiştir.

Devlet, millet, vatan, anayasa kelimeleri: sınırları belirtilmiş bilgidir. İnsanlar, belirli sınırlar içinde yaşarlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>