Haberde Bursa

Tedirgin eden karar; Hobi evleri konutlaşıyor mu?

06.08.2021
228

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İskan Dışı Alanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası tarım amaçlı kırsal alanlarda neler olabileceğini bugünkü köşesinde paylaştı…

Yılmaz, yazısında şu önemli bilgileri verdi:

Bizi de… Yol ve ulaşım konularında görüşlerini önemsediğimiz ve kent duyarlılığını bildiğimiz M. Tözün Bingöl bu kez İnşaat Yüksek Mühendisi kimliğiyle uyardı.

Konu şu:

2 gün önce, yerleşim yerleri dışında kalan bölgeler için tanımlanan İskan Dışı Alanlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı.

Alınan karar…

Bursa gibi, yakın çevrede ağır kentleşme baskısı yaşayan tarım amaçlı kırsalı zengin kentler için yeni tehdit görüntüsü veriyor.

Çünkü…

İskan dışı alanlardaki 1.500 metrekarenin üzerinde olan hisseli parsellerde Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınarak konut amaçlı yapı izni 1’den 3’e çıkarıldı. Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metreye düşürüldü.

Taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmeden yapılacak 1 bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınarak köy içi yapılar kapsamında ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.

Köylerde bina çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf tutuldu.

Tarımsal amaçlı yapıların tanımı genişletilerek, bağ evleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bu kapsamda olduğu belirlenen diğer yapılar da eklendi.

Birden fazla yapı yapılan parsellerde, binalar arası asgari mesafe 10 metreden 6 metreye düşürüldü. Bina yükseklikleri 6.50 metreden 7.50 metreye çıkarıldı.

Silo gibi tarımsal yapılarda, Tarım ve Orman Bakanlığı uygun görüşü alınmak kaydıyla yükseklik 15 metreye çıkarıldı.

Dahası…

İskan Dışı Alan’da, yani kırsalda yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli oturmak şartı da kaldırıldı.

Kararın tehlikesine İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl dikkat çekti:

“Pandemi sürecinde tarım alanlarına hobi bahçesi adıyla yapılar yapılmıştı. Bu değişiklikle tarım alanlarına yeni bir kent baskısı oluşacak, yeni yapılaşma dalgasıyla kırsal darbe alacak.”

Plansız alanlara yönelik bu karar çok tedirgin edici.

İsmail Hoca’nın orman yangınları yorumu: Savaş başladı, barut yok!

İYİ Parti’nin… Diğer partilerden, özellikle de TBMM’de bulunan partilerden şöyle bir farkı var: Genel Başkan Meral Akşener milletvekili olmadığı için Meclis çalışmalarına katılamıyor, İYİ Parti Meclis Grubu’na başkanlık yapamıyor.

Bu görevi de…

İYİ Parti Grup Başkanı olarak Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu üstlendi. Milletvekilleri arasındaki koordinasyonu da statüsü gereği İsmail Hoca sağlıyor.

Bu kapsamda…

Orman yangını yaşanan bölgeleri ziyaret eden İYİ Parti milletvekillerinin genel gözlemlerine dayalı tespitlerini derleyip “Hasar büyük” diyerek kendi üslubuyla yorumladı.

“Yangın sezonu olmasına rağmen hazırlık yok. Öngörü ve bilgi eksik. Esasen de donanım yetersiz.”

Sonra da çarpıcı bir benzetme yaptı:

“Orman yangını var, ama uçak yoksa; ‘savaş başladı, ama barut yok’ demektir.”

Orman Bakanı’na önerge gibi mektup

CHP Bursa Milletvekili olduğu dönem TBMM soru önergesi rekoru kıran Kemal Demirel şimdilerde önerge gibi mektuplar yazarak gündemdeki konuları takip ediyor.

Son mektubu…

Orman yangınlarını söndürecek uçak olmadığı tartışmaları üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yolladı.

Sorduğu şu:

“Yangın söndürme uçağı satın almayı hiç düşündünüz mü?”

Doğrusu, sorunun cevabını herkes çok merak ediyor.

Harmanalan’ı Keles’in 42 köyünün çöplüğü olmaktan kurtaran proje

İzlenimimiz şu… Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş fırsat buldukça dağ yöresi ziyaretleri yapıyor. Hatta, yöreye pozitif ayrımcılık da yapıyor.

Bu kapsamda…

Çarşamba günü, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten’le Keles temaslarında MHP İlçe’yi ziyaretinde kulağımız çınlatılınca kısa süreliğine biz de görüntülü arama ile sohbetlerine katıldık.

O gün…

Başkan Aktaş dağ yöresinde ilk olacak Keles Katı Atık Aktarma İstasyonu inşaatında incelemeler yaptı.

Konuyu…

İlk olarak 16 Eylül 2018 günü bu sütunlarda dile getirirken, Harmanalan Köyü’nde Kömür İşletmeleri hafriyat alanının Keles’in 42 mahallesinin çöplerinin döküldüğü yere dönüştüğünü duyurduk.

Köyün dibindeki çöplüğe Harmanlana ve komşu Bıyıklıalan köyleri itiraz edip kaldırılmasını istemişlerdi.

İnşaatı süren tesis Harmanalan ve Bıyıklıalan’ı bu dertten kurtaracak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>