Haberde Bursa

BURHAN ILGIN İLE BURSA GÜNDEM ÖZEL..!!

21.04.2024
4

Güzel Bursa’mızın iş siyaset ve spor dünyasının önemli değerlerinden, eski futbolcu ve Lisanslı Teknik Direktörlerimizden ve ayrıca iş dünyasında ortaya koymuş olduğu başarılarla tanınan Burhan Ilgın Kuyumculuğun Kurucusu ve Sahibi Sayın Burhan Ilgın ile Bursa, Bursaspor, Türk futbolu ve altının geleceği özelinde  İçeriği bol bir röportaj gerçekleştirdik.

 *** Öncelikle Burhan Bey  bizleri ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrardan Teyyareci Mehmet Ali Caddesi üzerinde bulunan iş yerinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bayağı bir zaman geçtiği için emin olun sizi özlemişiz de ayrıca. Bizler sizi tanıyoruz ama kısaca bir sizi tanıyalım. Sonrasında da gelen sorulara geçelim isterseniz.

—- Bizlere, bana böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan ve iş yerimize kadar  gelmiş olmanızdan dolayı size ve Elif Hanım’a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ben Burhan Ilgın 1965 Bursa doğumluyum. Bursa’nın yerlisiyim. Babam da Bursa doğumlu, rahmetli dedem Kırcaali göçmeni. 1938 yılında yurda gelmişler birkaç sefer oralara gittik gördük aynı bizim buralara benziyor her yer yemyeşil. Zaten orasının benzerliği dolayısıyla buraya yerleşmişlerdir diye tahmin ediyorum. İlkokul, Ortaokul lise tahsilim Bursa’da geçti. Ortaokul yıllarında çocukların hani spor yaptığı dönem olur ya bizim de kabiliyetimiz futbol yönünde ortaya çıktı. Kırcaali göçmeni olduğunuzdan dolayı Bursa’da Kırcaali Mahallesi’nde oturuyorduk.

FUTBOLDAN HİÇ BİR ZAMAN KOPAMADIM..!!

Önceleri İstiklal İlkokulu’nda okul bahçesinde futbol oynarken sonra özel Namık Sözeri lisesine gittim orada futbola daha fazla ilgi duymaya başladım. Namık Sözeri lisesinde Bursasporlu ağabeylerimizin oynadığını duydum. O dönem Tophane Endüstri Meslek Lisesi, Erkek Lisesi, Ticaret Lisesi bu tür başarılı öğrencileri, sporcuları, futbolcuları toplarlardı. Daha sonra 1977-78 yılında bizi Bursaspor altyapısına önerdiler. Okulda öne çıktığımız için altyapıda değerlendirilme yönünde o zamanlar Allah rahmet eylesin Nida Öğretir hocamız vardı. Mehmet Tan ,Ercüment Şeftalioğlu ,Hasan Bora gibi yine hocalarımız da vardı ayrıca. Altyapı’da futbola başladık Bursaspor’da bizim jenerasyonumuzda o zaman Ahmet Suphi Evke, Murat Gültekin, Cemal Vardar, Eser Kardeşler, Mustafa Acar gibi arkadaşlarımız  vardı.Bu arkadaşlarımızla hala daha irtibatımız devam ediyor. Ben işimiz  nedeniyle profesyonel hayata geçemedim. Çünkü babam o zamanlar bana “ Sen bana lazımsın benim bir tane oğlum var” dedi. Ticari anlamda bakış açımız da iyiydi ve ticarete atıldım. Ticarete  atılsam da spordan özellikle futboldan hiç kopmadım. Mahallede Kırcaalispor ile başlayan küçük müsabakalara katılmamız futbolda biraz daha bir adım ileri gitmemiz için bir yön göstermiş oldu. 1984 yılında Gaziantepspor’da beni istemişti fakat babamla dediğim gibi devam ettiğimiz için o da olmadı. Sonrasında   Kültürspor’da devam ettim bir dönem Çekirgespor ve İnegöl Doğan Spor maceralarım  oldu. Elmasbahçeler’de yine arkadaşımız vasıtasıyla 1995 senesinde bir  ekip kurduk.2000 yılına kadar Elmasbahçeler’de  futbol oynadım, ağabeylik yaptım.

“B”LİSANS TEKNİK DİREKTÖR DİPLOMAMI  ALDIM..!!

O ara arkadaşların, ağabeylerimizin önerisi ile “B” Lisans teknik direktör diploması aldım. Bir yönetim boşluğu oldu 2 sene başkanlık yaptım orada. Ayrıca Kırcaalispor’da da başkanlık yapmıştım. Elmasbahçeler’den 2000 senesinde ayrıldık. Maksemspor’da arkadaşlarla yeni bir ekip kurduk orada da bizim başarılı yıllarımız geçti.

 **** Burhan Bey Tabii zamanında Bursaspor başkan adaylığına aday da oldunuz.Bursaspor’un sizin gönlünüzde ne anlama geldiğini çok iyi bilenlerden biriyim. Peki ne dersiniz şu anki Bursaspor’un durumuyla ilgili.Bursaspor’un kurtuluşu nasıl olur sizce?

RAHAT ORTAM BİR TÜRLÜ OLUŞTURULAMADI..!!

—- Bursaspor aslında geçen dönem Banaz yönetimi döneminde güzel gidiyordu. Bursaspor Taraftarının bakış açısının da değişmesi lazım bu da gerçekten çok önemli. Medyadan takip ediyorum insanlar parası olmayan gelmesin vesaire gibi şeyler söylüyorlar. Ben de diyorum ki; Parası olan niye gelsin. Niye huzurunu bozsun, kaçırsın. Ali Koç’a sormak lazım bundan 6-7 sene evvel şimdiki aklı olsaydı bu işe girer miydin diye. Artık toplum öyle bir hale geldi ki kendisi o işe gireceğine insanlara  yardım edip dışarıdan katkıda o şekilde bulunuyorlar. Böyle neden daha değerli oluyorsunuz. Bursaspor’u düşünüyorsak Bursaspor gol atıyor insanlar yönetim istifa diye bağırıyor sizin tepkiniz yönetime mi futbolculara mı. Orada gol atan futbolcular var. Sen önce o çocukları alkışla, çağır bağrına bas. Ondan sonra yönetime tepkini gösterirsin maçtan sonra. Şimdi çocuk oynamış, zaten büyük meblağlar da aldıkları yok bu işin daha yolun başındalar. Gol atıyor mücadele ediyorlar yönetim istifa yönetim istifa diye bağırıyorsun.Bunlar yaşandı biliyorsunuz geçen senelerde çok.. Şimdi bize çocuk çay getirdi, bu çocuk Ailesinin yevmiyesini kazanmaya çalışıyor, çayda bir sıkıntı varsa ben şimdi burada çocuğa mı bağıracağım. Oğlum derim ustanı çağır bakayım çay getiriyorsun benim misafirim var burada beni mahcup ediyorsunuz  deriz ustasınada . Çocuğa bağırıp senin patron ne biçim çay yapıyor demenin anlamı yok. Böyle söylersen çocuk bir dahaki sefere buraya getirdiğinde tepsiye getirirken eli titrer ,şekerler ıslanır. Onun için bu aklıma geldi bir anda o çocuklar ondan sonra sahaya çıktıkları zaman ayakları titriyor top geliyor vursam mı vurmasam mı kaleciye top geliyor çıksam mı çıkmasam mı diyor. Bu çayı getiren çocuk da mesela ilk geldiğinde çok tedirgindi yüzü  kızarırdı ,şekerleri ıslanırdı. Biz tamam oğlum takma kafanı bir şey olmaz derdik. Şimdi ama nasıl tepsiyi çevirmeye başladı çayları getirirken hızlı geliyor gidiyor daha girişken oldu. Bu anlamda bu  futbolcuların da rahat edilmesi lazım..Bu rahatlığın tüm camiaya egemen olması durumunda  bu kötü gidişat bu şekilde devam etmezdi, edemezdi.

BURSASPOR’A BELEDİYELER YARDIM ETMELİ..!!

      Raşit Barışıcı  çıktı aday olduğunu açıkladı.Kendi kafasına göre mi böyle hareket ediyor neye göre hareket ediyor bilmiyorum. Tamamen bu işi siyasetçileri bırakmak doğru değil ama siyasetsiz de olmuyor bu işler olmazda zaten. Alinur Aktaş zamanında geçen dönem bazı şeyler iyi gidiyordu fakat Ben Cevat abinin programına falan da katıldım orada da söyledim, Bizim sesimizi  duymuyorlar ,herkes kendi bildiğini okuyor. Spor kulüplerine belediyeler yardım eder etmeli Bursaspor bu şehrin takımı bir tane Bursaspor var. Bursaspor’un sıkıntılı döneminde belediyeler yardım ederler fakat Alinur Aktaş bu oluşumu yanlış yaptı. Başarıda herkes başarı elde edenin yanındadır ama bazı olumsuzluklar olduğunda başarısızlığa  herkes tepki gösterir.Şimdi Ali Koç çok büyük paralar harcıyor Bursa Büyükşehir Belediyesi onun  harcadığı kadar harcamamıştır o tepki kime gidiyor başkana gidiyor. Ali Koç olduğundan dolayı gitmiyor bakın bunu ayırt etmek lazım başkan olduğundan dolayı gidiyor.

TARAFTARDA MUTLAKA  SABIRLI OLMALI..!!

Şimdi Bursa’da da bir Amed  maçı vardı bir Nazilli maçı vardı mesela son maçta  ligde kaldık seyirci tepkisi başkana gitti. Alinur Aktaş veya Ömer Furkan Banaz olarak değil, Kulüp başkanının yapmış olduğu yanlışlıklar mı diyeyim eksikliklerden dolayı Kulüp başkanına gitti.Ne yapılmalıydı çok fazla uzatmayayım kulüp başkanı siyasi olmamalıydı.Ömer Furkan Banaz’ı Başkan yapmamalıydı Alinur Aktaş.Ekonomik yapılanmayı ayrı birilerinin üstlenmesi sportif yapılanmayı başkalarının yapması o şekilde bir destek olmalıydı. Şimdi eski ortamlar yok artık,yapılanmalar yok. Gelsin bir başkan yapılanmayı kendisi kursun parayı versin bu işi devam ettirsin yok olmuyor zaten Bursa’da olmaz. Ali Ay geldi paramla ben bu işi yaparım gibi Ali Koç’un bir alt versiyonu gibi o da olmadı. Ekonomik yapılanmada ne yaptılar Bundan sonra ne yapılmalı. Madem sayın Bozbey bir şeyler üstlendi yapacak kendisinin güvendiği birini ekonomik yapılanmanın başına getirmeli , ben bunu bir Bursasporlu  olarak söylüyorum.Ekonomik yapılanmanın başına güvendiği birini getirsin bu arkadaşın yanına birini daha verebilir.

TAHTA AÇILMALI AMA GENÇLER UNUTULMAMALI..!!

 Bunlar iki kişi olabilir yapılanmanın içerisinde. Sportif yapılanmada da bu işi bilen evet Sinan Bür ve ekibi geldi mesela buna benzer.İki kişi de bu Sportif yapılanmada değerlendirilsin. Bana sorarsanız başta bir hava gelmesi için eski Kaptan Sedat-3’ün  burada değerlendirilmesi lazım. Sedat abiyi başkan olarak da getirebilirsiniz yönetim içerisinde de değerlendirebilirsiniz ,2 .Başkan da yapabilirsiniz ,her şey olabilir ya da öyle bir isim bulursunuz ki başkan olarak güvenilir sanayici bu işe vaktini ayırabilecek birini de getirebilirsiniz.Bugün oraya gelecek Başkan serbest bölgeleri harekete geçirse Bursa’da 20 küsür Sanayi Bölgesi var Belediye başkanının dışarıda kalması bu organizasyona dışarıdan el atması yeter.Sadece bir de şu var bu işi sadece Büyükşehir Belediye Başkanı üzerine yıkmamak lazım. Sadece o  yapacak diye bir şey yok.

MÜLKİ AMİRLER,MİLLETVEKİLLERİ,BTSO TÜM BURSA EL ELE VERMELİ..!!

  Bu şehrin Mülki amirleri var Valisi var Ticaret alanında Btso var bunlarla beraber öncelikle şu var dedim ya Başkan o yönetimde para işini sağlayacak çok güvenilir insanlar olacak Bursa halkı Bursaspor taraftarı da burada çok acele etmeyecek. Bursaspor Kulübü kendi ayakları üzerinde duracak bizim gençlerimiz var tahta açılsın tamam Ama Bütün kadroyu da dışarıdan geçilecek futbolcularla doldurmamak lazım. Bursaspor borçlarını azaltarak tahtayı açarak güzel bir U-19’umuz geliyor mesela bunlara şans verilmeli taraftar ona göre destekte bulunmalı belediyede kendini yıpratmamalı siyasiler de kendini yıpratmamalı dedik ya sadece Belediye başkanıyla olmaz bu şehrin milletvekilleri de var. Öyle bir organizasyon yapılmalı ki parti ayırt etmeden onlarla beraber hareket edilmeli.zaten bizim düşüşümüzün başlangıcı bizim şampiyon olduğumuzda başladı. 55 tane transfer yapmışız. İlerleyen süreçte biliyorsunuz. Şampiyon mu oldu takım takımı bozma 3 tane güzel transfer yap devam et. Bu konularda bütün herkesle de hemfikir olmaya başladık. Su akar yolunu bulur misali olur ya. Gelen para o dönemde iyi kullanılmadı Ertuğrul Sağlam sağ olsun dört buçuk yılda Bursaspor kulübünün İçine  incir ağacını mı dikti derler adam gibi adam Ertuğrul Sağlam diyorlar ama çöküşün başlangıcı o zamanlarda başladı. Bursa’dan Bir tane adam yetiştirilmedi en kolay şey transfer yap adamı oynat, Performansa gelmeyince gönder bir daha al gönder bir daha al derken çöküş hızlandı.

DAHA 2016’DA SÖYLEMİŞTİM..!!

2016’da Bursaspor başkanlığına aday olduğumda bir derneğe çağırdılar ,davet ettiler arkadan soru kısmına geldi vatandaşın biri kalktı Tabii Onların da farklı bir dünya görüşü var, bizi sakallı falan görünce böyle kazanırsanız dedi stadyumun adını ne koyacaksınız diye sordu. Bizim düşüncelerimiz var ,biz dersimize çalışmışız .O zamanki röportajlarımızda  Bursaspor’un kurtuluş reçetesi tasarruf etmektir demişiz o zamanlar şimdi onu söylüyorlar yazıyorlar. Buna benzer yine altyapı çare Vakıfköy’de, Kurtuluş U-21’de falan demiştik. Kalktı bu soruyu sordu bana orada aslında stadyumun adını yönetim falan koymuyor, İşte Bozbey belediye karar alıyor koyuyor yönetimi zan altında bırakıyorlar, hedef saptırıyorlar. Bende bir şeyler söyledim geçmiş zaman Bize görev verilirse stadyumun adını Yeni Atatürk Stadyumu koyacağım dedim. Ortam bir anda değişti herkes beni alkışlamaya başladı. Zaten düşüncemiz O benim zaten Facebook’ta da paylaşımım var Yeni Atatürk Stadı koyacağız diye. Şimdi bugün gazetelere haber düştü Atatürk Stadı konulmuş ismi arabayla geliyoruz bugün oğlanla senin dediğini yapmışlar baba Atatürk Stadı koymuşlar dedi. Burası Bursaspor KulübüBenim de görüşüm bu izah ettiğim zaman 5 sene 10 sene 20 sene sonra Yeni Atatürk Stadyumu olarak olması bence daha uygun. Biz eski başarıları o kupaları Atatürk stadyumu’nda kazandık bu farklı bir şey. Bu bana daha uygun geliyor. Şimdi işte Atatürk Stadyumu yapmışlar biz bunu da 2016’daki seçim sürecindebBu şekilde olmasını söylemiştik.

**** Başkanım Röportajımızda bayağı uzadı birçok konuya girdik tabii Sizin mesleğiniz Kuyumculuk buraya geleceğimizi sosyal medyadan da paylaşınca altının seyri nasıl olacak diye birçok seri geldi.işte Son zamanlarda dünyada Gergin İsrailli İran birbirlerini bombalamaya başladılar. Tabii bu Altını da etkiliyor neler söylersiniz altının geleceği ile ilgili?

ALTIN HER ZAMAN GÜVENLİ LİMAN AMA KARAR YATIRIMCININ..!!

—-Bizim kendi görüşümüz var bir de tabii uzmanların görüşleri de önemli .2024 yılında  altında yükselişin devam edeceği görüşündeler. Tabii bir ara durgunluk dönemi geçirebilir senenin ortalarında ama altına yatırım yapanların doğru bir karar aldıklarını altına yatırım yapmanın faydalı olacağı yatırım açısından söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönem bu böyle devam etmeyecek daha önceki röportajlarımızda da belirtmişim  ,sizinle  dün konuştuktan sonra bir baktım hakikaten o gün dediklerimiz  çıkmış o zaman söylediklerimizi de okursanız görürsünüz. Samimi olduğumuz arkadaşlarımız soruyorlar ben tercihi  onlara bırakıyorum alışveriş yapıyor çıkıyor 10 dakika sonra iniyor  ama iki gün sonra yeniden vites yükselebiliyor. Altını aldın İki gün sonra 3 gün sonra bir hafta 15 gün sonra bozduracağım  başka bir şey alacağım derse almasın zaten. İçerideki faiz kararları dışarıdaki faiz kararları savaştır şudur budur Tabii bunlar etken olabiliyor O yüzden ne olursa olsun insanın kendisinin karar vermesi lazım adam gelir bana sen bana altın al demiştin bak ne oldu diyebilir yarın öbür gün, bunda benim hiçbir menfaatim yok Sen kazanacaksın ya da sen kaybedeceksin bunun kararını sen vereceksin benim kardeşim olsa da ben al veya alma diyemem.

**** Son soru demiştik ama yine bir soru daha geldi Başkanım size soruyorlar. Teklif gelmesi durumunda yönetimlerde yer alabilir misiniz diye  bir soru gelmiş başkanım.

ÇALIŞMA ORTAMI VE YÖNETİMİN BAKIŞ AÇISI ÇOK ÖNEMLİ..!!

—- Bana geçen kongrede de teklif geldi ben istemedim. Mayıs ayında kongre olacak dedim mayıs ayındaki kongrede de ortam şartlar neyi gerektirir bizim üzerimize düşen bir şey olursa olurum dedim. Bu önemli değil önemli olan ortamın olması çalışabilecek yönetim ve bakış açısı çok önemli. Kişi endeksli olmaması lazım. Sen yarın bırakıyorum dersin parayı ben veriyorum Benim dediğim olsun dersin ben ona gelemem. Ben ona gelemem parayı veriyorum Benim dediğim olsun Ben şu kadar parayı veriyorum benim dediğim olsun. Olmaz böyle. Herkesin farklı görüşü var burada camia önemli ön planda olan camia. Mesela ben geçen röportajımızda Transfer tahtası açılsın fakat transfer yapılmasın demiştim Yani bugün Bursaspor’un Türkiye’de bir yeri var transfer tahtası kapalı takım olarak konuşturmaktansa transfer tahtasını açalım fakat transfer yapmayalım.O zamanlar biliyorsunuz Mustafa Er vardı tekrar ikinci bir jenerasyon yakaladık orada Erkan Kamat’tan sonra ne yaptılar 17 tane transfer yaptılar, Ne oldu takım küme düştü. Sonra Tamer Tuna geldiğinde de 4 tane Kiralık aldılar 21 tane transfer yapılmıştı. Bakın burada daha evvelden de söyledim tarihinin Bursaspor’a en büyük tahribatını o yönetim yapmıştı.Hem maddi hem manevi. O yönetim  bunu yaptı Bursaspor Kulübü’nün kirişleri gençlerdir, binanın kirişleri gibidir. Altyapıdan gelen o jenerasyon çok başarılıydı o jenerasyonu bozan tahrip eden Emin Adanur’du , o  yönetimdi.En son 3 tane çocuğu Trabzon’a verdi Ondan evvel 17 transferin hepsi dağıldı gitti son darbeyide  orada vurdu Bursaspor’un temellerini dinamitleri Şimdi tekrar aday olabilirim vesaire deniliyor.

ZİHNİYET DEĞİŞİMİ ŞART..!!

Bursa’yı, Bursa’yı ve Bursaspor’u düşünenler yönetsin. Biz görev almışız almamışız çok önemli değil. Ama Bursa’da bu zihniyetin hakim olması lazım zihniyetin değişmesi lazım. Ben daha evvelden de söyledim Bursalı İçimizden gelen çocuklarla oynayalım,Alt yapımıza çok daha başarılı olacaktır.Geçmiş röportajda söylemişim Bursaspor Kulübü 11 yabancı ile oynasın ben Bursaspor’u bırakırım demişim.Bu kültürü kaybetmiş durumdayız Mahalle kulübünde Mahalle çocuklarının oynaması lazım Şehir kulüplerinde şehir çocuklarının oynaması lazım. Yetenekli çocuklar gerçekten var ama sabretmemiz lazım. Gene oraya geleceğim işte en başta da söyledik çaycı kolay yetişmiyor. 3-5 sene sonra o çocuk belki kendine çay ocağı kafe açacak. Biz şimdi 17 yaşında çocuklardan 28-30 yaş arasındaki futbolcular gibi performans bekliyoruz. Şöyle uzatmayayım sadece Bursa’da altyapıda uzun vadede görev yapacak arkadaşları  getireceğiz getirmeliyiz getirmeliler torpil olayını kaldırmalıyız yetenekli liyakatli arkadaşlarımızla oynamalıyız altyapıya kesinlikle karışılmaması lazım 5 sene görev yapmaları lazım arkadaşların orada.Bizim milletvekillerimiz siyasiler iş adamları aramayacak hocalarımızı 10 tane adam görev yapacağına 7 tane adam görev yapsın orada uzun vadede Ondan sonra onlara hesap soralım nerede gençler diye. Son sözü de şöyle söyleyeyim. Hocaya göre takım mı takıma göre hoca mı takıma göre ve Hoca bulmalıyız. Ümit hoca bırakmış mesela takımı onu da doğru bulmuyorum ne olursa olsun sezon sonuna kadar gitmesi lazım. Sonuçta burada işte 3-4 maç kalmış. Son maça kadar kalması lazımdı. Madem bunları Bursa çocuğu diye getiriyoruz bu şekilde olmaması lazımdı. Gerek yok bunlara. Böyle bir anlayış böyle bir zihniyet değişimi böyle bir yönetim olması durumunda Ben Bursaspor’un başarılı günlerin çok çok uzak olmadığına inanıyorum ama dediğim gibi sabırlı olmalı Bursaspor taraftarı gençleri de mutlaka her durum ve anda alkışlamalı onları strese sokmamalı diyorum ben son olarak buradan başla Bursa’da yaşayan insanlarımız olmak üzere Yurt genelinde yaşayan tüm Bursasporlulara 86 milyon Türk insanına Bursa’dan Sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum esenlikler diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.

AĞZINA,YÜREĞİNE  SAĞLIK BURGAN ILGIN..!!

    Bursaspor camiası içerisinde hatırı sayılır bir yer  teşkil eden eski futbolcu ve Lisanslı Teknik direktörlerden Burhan Ilgın Kuyumculuğun kurucusu ve sahibi Değerli iş insanı Burhan Ilgın’ın röportajımız esnasında sarf ettiği tüm sözlerin altına imza attığımı  öncelikle belirtmek istiyorum.

Bursaspor’un Türk futbolunun hakkında çok güzel analizleri ve yol gösterici fikirleri  için günümüzün Değerli iş insanı Burhan Ilgın’a bizler de tekrar tekrar teşekkür etmek istiyoruz.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>