Haberde Bursa

Kadının siyasal yaşamda olması için büyük çaba gösteriyoruz

07.02.2021
317

Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan, Türk Kadın Cemiyeti’nin kuruluşunun yıldönümünde “Biz Demokratik Sol Parti olarak, bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Kadın ve erkek ayrıştırılmadan sadece insan olarak bütün vazifelerde olabilmesi mücadelesini devam ettireceğiz.” dedi.

Demokratik Sol Parti İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kıymetli eşi Latife hanım ve Nezihe Muhittin başkanlığında 7 Şubat 1924 yılında, kadının siyasal ve sosyal haklarının korunması amacıyla Türk Kadın Cemiyeti kurulmuştur. O tarihte başlatılmış olan bu amacı hedefine ulaştırmak için sözde değil, eylemsel olarak kadınlarla güçleniyoruz.

Toplum kadın ve erkeklerin yaşamın her alanında var olan, üreten, çalışan kadının sembolik olarak göstermek, görmek değil, fiilen siyasal yaşamı içinde var olması için büyük çaba gösteriyoruz.

Biz Demokratik Sol Parti olarak, bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Kadın ve erkek ayrıştırılmadan sadece insan olarak bütün vazifelerde olabilmesi mücadelesini devam ettireceğiz.

Bu fikrin liderlerinden, ülkemizin kurucusu, ulu önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım ve Nezihe Muhittin ve diğer kurucularını saygıyla anıyoruz.”

Türk Kadınlar Birliği Hakkında; 
7 Şubat 1924 tarihinde kurulan Türk Kadınlar Birliği’nin, kurucuları arasında, Nezihe Muhittin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı) ve Sabiha Zekeriye (Sertel) de bulunmaktadır. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün değerli eşi Latife Hanım’da Türk Kadınlar Birliği’ne büyük destek vermiştir. Türk Kadınlar Birliği’nin kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılmasının sağlanması idi. Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan’da İstanbul’da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise, TBMM.’ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Kadınlar Birliği ikinci büyük kadın mitingini düzenlemiştir. Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında, Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>