Haberde Bursa

Her evin altında yüzlerce yıllık atölye…

08.02.2021
266

Bursa’da dağ köyünde her evin altında yüzlerce yıllık tezgâhlarda kumaş üretilip oyuncak bebek yapılıyor.Keles ilçesinin Sorgun köyünde köyün kadınları 200 yıllık ninelerinden kalma tezgahlarda kumaş üretip yel bebekler üretiyor. Köylü kadınlar bebekleri bu kumaşlarla giydirip Türkiye’nin her yerine gönderiyor.

Atalarının giydiği kıyafetlerin minyatürlerini üretip bebeklere giydiren köylü kadınlar, bu sayede Yörük kıyafetlerini yaşatıyorlar. Kadınlar, yöresel bebekleri 100 ila 250 lira arasında değişen fiyatlarla satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Köyde yaşlısı genci her kadın bu tezgahların başına geçip bebek kıyafeti imâl ediyor.

Köylerinde atalarının giydiği kıyafetleri yaptıkları bebeklere giydirdiklerini eden kadınlar, “Biz ninelerimizden kalan tezgâhlarda yünden kumaş üretiyoruz. Bu kumaşlarla yöremizin kıyafetlerini bebeklere giydiriyoruz. Köyde her evin altında tezgâh var. Burada kadınlar ürettikleri kumaşlarla yöresel Sorgun bebeği üretiyorlar. Bu bebekler çok rağbet örüyor. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Bebekleri 100 ila 250 lira arasında değişen fiyatlarla satıyoruz” dedi.

Köylünün tezgahlarını görev yaptığı yıllarda bir dizi ziyaret yaparak Dağ Yöresini oluşturan Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles’in köylerine çeşitli marka ve işlevlerde kullanılmak üzere tezgah getiren Milli Eğitim’in efsane isimlerinden olan Sungur Fizan; “Aslında yıllar öncesinde o kıt kanaat imkanlarla yapmış olduğumuz faaliyetlerle yapmış olduğumuz hizmetlerle kırsalda bu tip etkinlikleri arttırarak kırsalı cazip hale getirip göç olayının önünü kesmek istemiştik. Böylece hem kültürümüz korunmuş olur, hem de o topraklar sahiplenilmiş olur. Bu konular büyük devlet projeleri olmalı, inşallah devamı gelir destek olunur.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>