Haberde Bursa

Dünya Nüfusu Katlanarak Artıyor! Kaynaklarımızı Korumalıyız!

24.04.2021
247

“Pandemi süreci, tarımsal üretimin ve su kaynaklarının ne denli önemli olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdi.” geçmiş dönem Veteriner Hekimleri Odası Bursa Şube Başkanı Hıdır Bayülgen’den çarpıcı tespit. Bayülgen; “Ne var ki sadece üretmek yetmez; üreticinin, zarar etmeden, ürününün kar getirecek şekilde elden çıkaracağı da garanti edilmelidir. Devletin en büyük görevi, aracı-komisyoncu zincirini azaltarak-kırarak ürünün direk tüketiciye ulaşmasını sağlamaktır. Ne yazık ki, bu bir türlü başarılamadı. Çayından fındığına, domatesinden portakalına, zeytininden buğdayına, etinden sütüne her türlü üründe hep aracı tüccar-sanayici daha fazla kazanır. Tarımsal ürünlerde üreticiyi destekleyen, fiyat istikrarını sağlayan Toprak Mahsulleri Ofisi, Zirai Donatım Kurumu, Et Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı Tiftik Kurumu, Çaykur, Haralar, Pankobirlik ve daha pek çok devlet kurumları kapatıldı veya işlevsiz kılındı, üretici tüccarın-aracının insafına terkedildi.

Özellikle hayvancılık çok zor, zahmetli, riskli, pis ve kirli bir iştir. Tabiri caizse hayvan yetiştiricisi bok içinde para kazanmaya çalışır ve bırakın yıllık tatili, günlük izni dahi olmadan her saat hayvanın başında bulunmayı, çalışmayı gerektiren, uzun vadeli bir uğraş alanıdır. Bu nedenledir ki, hayvancılığı bırakan birinin yeniden aynı işe döndüğü görülmemiştir. Ve yine bu nedenledir ki devletin gözünün kulağının üstünde olması, desteklenmesi gereken, üreticisinin önündeki birkaç yılı öngörebildiği, kârlı bir sektör olmak zorundadır hayvancılık. Devlet ise tam tersini yapıyor; uzun yıllardır canlı hayvan, et ve süt ürünleri ithalatı yoluyla üreticiyi canından bezdirip hayvancılığı bıraktırıyor, bir avuç ithalatçı kazanıyor. Dünya nüfusu katlanarak arttığına ve artık deniz (para) de bittiğine göre tek çare üretimi artırmaktır. Su kaynaklarımızı da gözümüz gibi korumalıyız. Türkiye ile Katar arasında geçen yıl imzalanan ‘su yönetimi’ anlaşmasını asla anlayabilmiş değilim.

Veteriner hekimlik en zor ve en riskli mesleklerden biridir. ‘Klinikler Bilim Dalı Uzmanı’ klinisyen bir veteriner hekim olarak 40 yılı aşkın süredir hayvan dostlarımız ve hayvan yetiştiricileri için, ülkemin ekonomisi için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.

Her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü “Dünya Veteriner Hekimler Günü”dür. Kutlu olsun.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>