Haberde Bursa

“Çiftçi birlik olmalı, başka yolu yok!”

04.06.2020
447

Aylin Yıldız başkanlığında faaliyetlerini sürdüren ve üretime ciddi anlamda katkı sunmayı hedefleyen Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri, “Çiftçi kazanmak istiyorsa kooperatifleşerek birlik olmalı, planlı ve programlı ekim yapmalı. Hesabını kitabını bilmeli. Her şeyi devletten beklememeli. Bunun başka yolu yok.” mesajı verdi.

Karacabey’de 2016 yılında dernek olarak kurulan ve son 1 yıldır da kooperatif çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, çalışmalarıyla yalnızca bayanlara değil, erkek üreticilere de örnek oluyor.

Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluşundan günümüze değin geldiği son durumu anlatan Başkan Aylin Yıldız, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı Ali Özkan’ın öncülüğünde ve ciddi destekleriyle 2016 yılında Dağkadı Köyü Üretici Kadınlar Derneği olarak çalışmalarına start  verdiklerini belirten Başkan Yıldız, “Belediyemiz, köy meydanında ve köye ait olan bir yeri biz kadınların üretim yapabilmesi için tesis yaptırarak hizmetimize sundu. Bunun yanı sıra Belediyemiz, ihtiyaç duyduğumuz ne varsa bizlere her konuda yardımcı oldu. Bu nedenle başta Başkanımız Sayın Ali Özkan nezdinde tüm Karacabey Belediyesi personeline çok teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanımız hala bizi bırakmıyor ve Belediye olanaklarıyla elinden gelen katkıyı sunmaya devam ediyor. Belediyemizin dışında Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erhan Erdem hamur makinesi, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murad Bertan salça makinesi, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Naci Güncü de etiket desteğiyle hep yanımızda oldu. Ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Hamit Aygül, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürümüz Sayın Esra Uzun, İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Cemer Erken ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Sayın Ramazan Özyaman da bizlere ciddi anlamda katkılar sundu ve sunmaya da devam ediyorlar. Tüm kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha yürekten teşekkür ediyoruz.” dedi.

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-2

“Kooperatifleşince Pazar alanımız genişledi”

Dernek olarak bekledikleri hedeflere ulaşamadıklarını ve ardından da kooperatifleşmeye gittiklerini vurgulayan Başkan Yıldız, “Ürettiklerimizin karşılığını dernek olarak pek fazla alamadık. Biz de çıtayı biraz yükselterek kooperatifleşmeye karar verdik. Çünkü kooperatifleşmek demek, daha fazla üretim ve daha fazla kazanç demektir. Tabii burada önemli olan birlik ve beraberlik. Bu birlik ve güçlü örgütlenme olmazsa kooperatifleşmenin de bir anlamı olmuyor. Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi şuan, üyeleriyle birlikte tarlada-bahçede çalışarak tarım ve üretim yapan Bursa’daki ilk kadın kooperatifidir. Son bir yıldır kooperatif olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an kooperatifimizde 14 ortağımız mevcut. Ancak yevmiyeli 30 çalışanımızla birlikte 40’a yakın bayan, üretimimize katkı veriyor.

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-4

“Kurumsal bir yapıda doğal ürünler üretiyoruz”

Daha kurumsal bir yapıya kavuştuk. Örneğin Halk Eğitimi Merkezi’mizden Gıda Teknikeri Öznur Yetiş de bizimle birlikte üretime destek veriyor. Ürettiğimiz tüm gıda ve malzemeler onun kontrolünde hazırlanıyor. Ayrıca, gıda güvenirliği konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki gıda mühendislerinden de tam destek alıyoruz. Bu şekilde ürettiklerimizi ulusal pazarlarda satıyoruz. Ülkenin birçok şehrine satış yapıyoruz. Özellikle İstanbul, Eskişehir, Antalya gibi Türkiye’deki çok sayıda şarküteri mağazasına ürünlerimizi gönderiyoruz. Kooperatifimizde şuan için reçel, unlu mamuller, salça ve elma sirkesi gibi ürünler üretiyoruz. Ayrıca sağlık açısından her derde deva olarak bilenen, karaçamdan elde ettiğimiz kozalak şurubu üretimine de start verdik. Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, nefes darlığı, solunum yetmezliği, astım, bronşit, inatçı öksürük, balgam sökücü, bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi ve doktorların da tavsiye ettiği doğal bir ürün olan bu şurubu herkese tavsiye ederiz.

Bu faaliyetlerimizin dışında köyümüze ait, 2 yıldır kullanılmayan 16 dönümlük bir tarla kiraladık. Bu tarlada Ata Tohumlarından elde edilen domates, biber, patlıcan ve turşuluk malzemeler üreterek, kendi hammaddemizi elde edeceğiz. Kesinlikle hibrit ürün kullanmadık. İlaçlama da yapmıyoruz. Tamamen doğal ürünler elde edeceğiz. Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, karantina günlerinde de çalışarak üretmeye devam etti.” ifadelerine yer verdi.

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-5

“Çiftçi ürettiğinin fiyatını kendisi belirlemeli”

Kırsal mahallelerin canlanması gerektiğini vurgulayan Dağkadı Üretici Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aylin Yıldız, “Bunun tek yolu kooperatifleşmekten geçiyor. Sadece kadınlarımız değil, erkek çiftçiler de örgütlenmeli. Ancak bu örgütlenme ciddi olmalı. Başta Ziraat Odamız olmak üzere, üretime dayalı tüm çiftçi kuruluşları ve yerel yöneticiler bu kooperatifleşmeye öncülük etmeli. Çiftçi ekiyor, biçiyor, hasat ediyor, alın teri döküyor ama çiftçinin ürettiğinin fiyatını başkaları (aracılar) belirliyor. Neden? Çünkü çiftçiler arasında birlik ve beraberlik yok? Her şeyi devletten beklememeliyiz ama devletimiz de planlı üretim için çiftçileri teşvik etmeli. Gerekirse bu konuda yaptırım gücünü kullanmalı. Çiftçi ne ekeceğini, ne kadar ekeceğini ve ne kazanacağını bilmeli. Devletimizin çiftçisine öncülük etmesi lazım. Ağlamak, sızlanmak kolaydır ama birlik ve beraberlik içerisinde üretmek zordur. İşte biz kadınlar tüm zorluklara karşın Dağkadı’da bunu başardık. Dolaylı veya dolaysız bize zorluk çıkaranlar oldu, hala da bizim bu yaptıklarımızı çevremizde onaylamayanlar var. Biz her şeyin farkındayız. Ancak başta kendimize olan inancımız ve eşlerimizin bizlere olan desteği devam ettikçe çok daha büyük işlere imza atacağız. Hedeflerimiz var. En başlıca amacımız; ürünlerimizi geniş bir Pazar ortamında satabilmek. Altını kalın harflerle çizmek gerekirse; çiftçi kazanmak istiyorsa kooperatifleşerek birlik olmalı, planlı ve programlı ekim yapmalıdır. Çiftçi hesabını kitabını bilmeli ve her şeyi devletten beklememelidir. Bunun başka yolu yok.” şeklinde sözlerini noktaladı.

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-3

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-6

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-7

Çiftçi-birlik-olmalı,-başka-yolu-yok-8

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>