Haberde Bursa

AR-GE alanlarına hız vermeliyiz!

08.11.2021
261

İYİ Partili Zafer Milli’den “milli üretim” çağrısı. Milli; “ Bir ülkenin ekonomik değerini eldeki rakamlar gösterir. Ülkemizin toplam ihracatının $ bazındaki gelirini yapılan ihracat kğ fiyatına böldüğümüzde nasıl bir ekonomik aktivitemiz olduğu ortaya çıkar. Araştırmaya göre, kğ başına ihracatını en fazla artıran sektör 104 oran ve 50.54 $ ile savunma ve havacılık sanayii oldu. Son beş yılda sektör kğ başına 24.8 $’dan 61.9 dolar oldu. 2015’te bu sektörün 66.8 bin ton iken $ bazında değeri 1.6 milyar $ iken 2017’de 44 bin tona gerilerken değer olarak 2.7 milyar $’a yükseldi. Yani kğ fiyatı 24.8$’dan 61.9$’a yükseldi. İyi bir gelişme. Demek ki getirisi ve katma değeri yüksek bir sektör. Bu sektöre daha fazla yoğunlaşmalıyız.

Gelelim ihracat değerimizi bozan sektörlere; Türkiyenin ihracatı değer olarak son 5 yılda %20 artarken birim kğ başına değer %15 düştü. Yani birim değer 1.4$’dan 1.2$’a düştü. 2020 yılında bu oran 1.09 $’a kadar düştü. Demek ki, ihracatımızın büyük kısmı değeri düşük rekabetçi olmayan ürünlerdir. İhracatımızın değerini düşüren ve tonajını artıran setörler çimento, cam, seramik , mermer ve toprak sektörleridir.  Ülkemizin ihracatını içerisinde Kimya, İlaç, Elektronik yok seviyesindedir.

ÇÖZÜM; iyi bir planlama ile önce eğitim sistemimiz çağdaş seviyeye kavuşturulmalıdır. Hukuk sisteminin güvenörlüğü sağlanıp yabancı reel yatırımcı ülkemize çekilmelidir. Devlet planlama ile Kğ değeri ve rekabetçi yapıya sahip Kimya , ilaç, elektronik sektörlerinin yatırım ve AR-GE alanlarına hız vermeliyiz. Beş yılı hazırlık, ikinci beş yılı üretim olacak ve devam edecek şekilde 10 yıl içerisinde 600 milyar $ ihracatı yakalamak iş değil.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>