Haberde Bursa

Bursa için kırmızı alarm! Olası depremde…

22.02.2021
392

Akademisyenlerin yaptığı doğal afet risk çalışmasına göre Bursa’nın ‘fecaat’ olarak adlandırıldığını kaydeden Engin Er, acil önlem çağrısında bulundu. Er, “Fay hatları üzerinde yüzlerce bina var. 7 büyüklüğündeki depreme hazırlanmalıyız. Bütüncül bir plana ihtiyacımız var” dedi.

olay.com.tr Derya Demir Pınar

Konya, Tunceli, Ege Bölgesi gibi ülkenin pek çok yerinde farklı büyüklüklerde deprem yaşanmaya devam ederken, Güney Marmara Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er’den uyarı geldi.

Er, Bursa’nın bir an önce depreme hazırlanması gerektiğini söyledi. Son 15 yıldır deprem sayısında anormal bir artış olduğunu belirten Engin Er, bunun nedeninin Anadolu levhasındaki hareketlenme olduğunu söyledi. 1985 yılında yılda bin deprem olduğunu, günümüzde bu sayının sadece bir haftada yaşandığını anlatan Engin Er, “Anadolu levhasının güneybatı yönüne doğru 2,5 santimetre doğru hareket ediyor. Bu da depremlerin sayısında artışa neden oluyor. Bursa, çok riskli bir konumda. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolundan, Marmara Denizi’nin içerisinden geçen fay hattından ve İznik Gölü’nden başlayarak Gemlik ve Mudanya’ya doğru devam eden fay hattından etkileniyor” dedi.

YANLIŞ YERLERDE YAPILAŞMA

İznik Gölü’nden başlayan fay hattının, 7 büyüklüğü üzerinde deprem üretme potansiyelinin olduğunu kaydeden Engin Er, 1855 depreminin yaşandığı Uluabat Gölü’nden başlayarak, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım’dan devam eden hattın çok büyük olduğunu ifade etti. Bu hat üzerinde 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem beklendiğini dile getiren Er, “Burada 1855’ten daha büyük deprem olabilir. Çünkü şu an Bursa’daki aktif fay hatları üzerinde yüzlerce bina var. Genel merkezimizin yaptığı çalışmaya göre Bursa, fay hattı üzerinde en fazla yapının olduğu ilk 3 şehirden biri. Genel Merkez akademisyenlerimiz yaptığı çalışma sonucunda Bursa’yı ‘fecaat’ olarak adlandırdı. Her ilçeden geçen ve kendi adıyla anılan fay hatları var. Buna rağmen hala şehirde faylar üzerinde binaların yapılmasına izin veriliyor” diye konuştu.

HEYELAN- TAŞKIN BÖLGELERİNE DİKKAT

Bursa’da heyelan ve taşkın bölgelerinin de çok fazla olduğunu belirten Engin Er, buraların depremle beraber tetikleneceğini kaydetti. Er, “Mudanya, Osmangazi ve Yıldırım’da depremle beraber heyelan ve taşkınlar da göreceğiz. Bunların dikkate alınması gerekiyor. Biz aktif fay hatlarının nerede olduğunu biliyoruz. Sadece bunun 1/1000’lik olanlara işlenip, koordinatların belirlenmesi lazım. Bu belirlenen noktalarda kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemesi gerekiyor. Artık Bursa’yı 7 büyüklüğünde depreme hazırlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜM ALANLARI BELİRLENMELİ

İl Afet Risk Azaltma (İRAP) projesi kapsamında tüm illerin Eylül ayına kadar risklerini belirlemesi gerektiğini hatırlatan Engin Er, Bursa’da akademik odaların dahil edilerek bu çalışmaya bir an önce başlanması gerektiğini kaydetti. Er, “Depreme; kısa, orta ve uzun vadede hazırlık yapmamız lazım. Şu an Belediye birkaç akademik oda ile beraber kolon ve kirişlerde eksiklik var mı gibi bir çalışma yapıyor. Doğru ancak eksik bir çalışma. Bütün akdemik odaların bu işin içerisinde olması gerekiyor. Yapılaşmaya izin verilecek, imarın olacağı, kentsel dönüşümün öncelikli olduğu yerlerin belrilenmesi lazım. Örneğin; bugün Çarşamba bölgesinde 15 dakika sonra deprem olacak desek bile o bölgeyi hemen boşaltamayız. Bu nedenle bütüncül bir plan şart” dedi.

“DESTEĞE HAZIRIZ”

Bursa’da fay hatlarının yerleşim yerlerinin hemen altında olduğunu yineleyen Engin Er, “Şehir olarak 3 büyüklüğündeki depremi bile hissediyoruz, herkes ayağa kalkıyor. Bursa fayında oluşacak 7 büyüklüğündeki depremle büyük kayıplar yaşarız. Depreme hazırlığın tasarrufu olmaz. Güney Marmara şube olarak 1100 mühendisiz. Yetmezse bütün akademik çevrelerden destek alacak şekilde Bursa’da yapılacak plana hazırız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>