Haberde Bursa

YERYÜZÜ HAREKETLERİ Kaynak Teliyle Sanat

20.05.2022
210

Rölyef Sanatçısı Funda Sevim’in Gedik Kaynak’ın ürettiği kaynak tellerini kullanarak hazırladığı eserlerinden oluşan Yeryüzü Hareketleri/Kaynak Teliyle Sanat Sergisi 25 Mayıs’tan itibaren İstanbul Gedik Üniversitesi Pendik Kampüsü’nde izleyicisiyle buluşuyor.

Türkiye’nin 60 yılı aşan tecrübesiyle lider kaynak sarf malzemeleri üreticisi Gedik Kaynak’ın, dev köprülerden gemilere pek çok alanda kullanılan, gaz altı kaynak telleri bu kez bir sanatçının elinde birleştiren güç oldu.

Rölyef Sanatçısı Funda Sevim, GeKa gaz altı tellerini kullanarak dünyada wire art (tel sanatı) adı verilen sanata yeni bir soluk getirdi.

Doğa ve insanı buluşturan birleştiren eserlerini dünyada ilk kez kaynak tellerini kullanarak yaratan Funda Sevim’in 21 ayrı eserden oluşan “Yeryüzü Hareketleri” (Earth Movements) Sergisi Gedik Kaynak ve Gedik Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla 25 Mayıs’tan itibaren izleyiciyle buluşacak.

İstanbul Gedik Üniversitesi Pendik Kampüsü’nde izlenebilecek olan sergi 25 Eylül’e kadar devam edecek. Sergi ayrıca yeryuzuhareketleri.com web sitesinden dijital olarak da ziyaret edilebilecek.

Doğanın varlığı, insan ve sanattan daha önceye dayandığından insan doğanın bir parçasıdır. Olumlu ya da olumsuz birçok büyük etkiye sebep olmuştur. Bu bakımdan doğanın sundukları, insanın doğayı algılanmasına ve kendisine yarar sağlayacağını düşündüğü kaynakları seçip kullanmasına olanak sağlamıştır. Doğa vazgeçilmeyen bir varlık olarak, her daim insanla birliktedir. Birbirinden asla kopamayan bu iki varlık bir yaratıcı sürecinin başlangıç ve bitişinde etkilidirler. Doğanın sundukları karşısında insanla başlayan sanatsal yaratı, doğanın kalıcılık ya da yok edicilik anlamındaki güçlü etkisiyle yerini belirler. Ortaya çıkan yapıt ya tamamen doğanın yok ediciliğine direnecek ya da bu gerçeğe boyun eğecektir. Sonuç olarak doğa, insan ve sanat arasındaki ilişki, temeli doğaya dayanan, insanla şekillenen ve sanatla var olan anlamlar bütünüdür.

Buradan yola çıkarak son yıllarda insanın doğanın sanatını tahrip etmesinden kaynaklı iklim krizlerini, afet ve felaketleri ele alıp doğayı dinleyip anlamak anlamlandırmak adına, Gedik Kaynak Sg2 0.8 mm gazaltı kaynak tellerini kullanarak tuval üzerine çeşitli doku teknikleriyle Rölyef Sanatçısı Funda Sevim’in elinden çıkan “Yeryüzü Hareketleri” (Earth Movements) sergimizde doğa ve İnsanın ayrılmaz bir bütün olduğunu kaynak telleriyle birleştirerek sunmaktan gurur duyuyoruz.

Funda Sevim

1971 Almanya Köln doğumlu. Küçük yaşta Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra eğitim hayatına İstanbul’da devam etti. Bankacılık ve Sigortacılık okudu. Çocukluktan ve aileden gelen sanat macerası 1988 yılında Polimer kille başladı. Yapay çiçek, ahşap, seramik, cam işlemeciliği, rölyef, kumaş boyama, takı, dikiş, nakış, husn-i hat, kaligrafi gibi birçok alanda eğitim aldı. Bilgilerini polimer kille harmanlayarak boyutlu tablolara dönüştürdü. Rölyef eserlerden oluşan 20 kişisel ve karma sergi açtı.

Zaman içerisinde çocukların sergilerindeki beğeni ve olumlu tepkilerinden yola çıkarak Devlet ilkokullarında sanat atölyelerinin kurulmasına öncülük etti. Çocuklarla geri dönüşüm, rölyef, asamblanj ve minyatür çalışmaları kültür merkezlerinde sergilere dönüştü. Görme engelliler ilkokulunda açılan uygulama atölyesi ile birçok çocuğun dokunsal ve duyusal gelişimine katkı sağlayacak çok özel çalışmalara imza attı.

Halen atölyesinde yaptığı çalışmalarla sergiler, çocuklarla okullarda workshoplar, NFT dijital çizimlerle sanat yolunda yürümeye devam ediyor.

GEDİK HOLDİNG HAKKINDA:

Avrupa’nın en büyük kaynak sarf malzemeleri üreticilerinden biri olan Gedik Kaynak, uluslararası tescilli ticari markaları olan GeKa ve GeKaTec altında 100’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. Şirket GeKaMac markası altında kaynak makineleri ve robotik çözümler sunan kaynak otomasyon ekipmanları üretmektedir.

Gedik Kaynak 1963 yılında kurulmuştur ve günümüzde kaynak sarf malzemeleri ve ekipmanları alanında küresel bir endüstri lideridir. Şirket, yılda yaklaşık 100.000 ton üstün kaliteli örtülü kaynak elektrotları, gazaltı, tozaltı, özlü tip kaynak tellerinin yanı sıra redresörler, gazaltı ve tozaltı kaynak makineleri, inverter tip kaynak makineleri ve kaynak jeneratörleri üretmektedir.

Uluslararası Kaynak Mühendisliği ve Teknikerliği alanlarında Gedik Eğitim Vakfı (GEV) çatısı altında eğitimler veren Gedik Kaynak akredite kuruluşu olan Gedik Test Merkezi (GTM) ile müşterilerine satış sonrası tahribatsız ve tahribatlı muayene hizmetleri sunmaktadır.

Müşterilerin farklı talep ve ihtiyaçlarına yönelik kaynak ürünleri ve mühendislik çözümleri sağlayan Gedik Kaynak sahip olduğu teknolojik alt yapı ve tam donanımlı laboratuvarlarda sürdürdüğü Ar-Ge faaliyetleri ile mevcut uygulamalarını ileri düzeye taşımaktadır. Gedik Kaynak, üniversite-sanayi iş birliğini İstanbul Gedik Üniversitesi ile yürüttüğü projelerle hayata geçirerek Türkiye’ nin kaynak bilim ve teknolojisine önemli katkılarda bulunmaktadır.

GEV HAKKINDA:

Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı (GEV), ülke eğitimine ve Türkiye’de kaynak teknolojisinin gelişimine katkıda bulunmak amacı ile 07.09.1994 tarihinde Gedik Holding tarafından kurulmuştur.

GEV, bu alanlarda her türlü etkinliği ve girişimi üzerine düşen toplumsal bir görev olarak kabul etmiştir. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı, yüksek öğretim kurumları ve özel sektör kuruluşları ile Vakıf arasında kurulduğu günden bu yana çok boyutlu çalışmalar yapılmıştır.

GEV, okul, yurt, mesleki eğitim merkezi, engellilere yönelik hizmet veren eğitim kurumları gibi pek çok projeyi başarıyla hayata geçirmiştir.

Vakıf, amaçları doğrultusunda yaptığı çeşitli yardımlarla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlardan Teşekkür, Takdir Belgeleri almıştır. Bunlar arasında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Takdir Belgeleri ile 23.12.1999 tarihinde Cumhurbaşkanlığınca verilen Şükran Plaketi ve Belgesi de bulunmaktadır.

Daha önceden Vakıf kurucularına ait şirketler tarafından verilen “Kaynakçı Geliştirme Seminerleri” GEV’in katkılarıyla 1995 yılından bu yana periyodik olarak düzenlenmektedir.

Özel sektör kuruluş çalışanlarına teorik ve pratik kaynak teknolojileri konusunda eğitimler veren Vakıf, 1994-2009 yılları arasında 32,500 kişiye ücretsiz eğitim sağlamıştır.

Vakıf, 2008 yılından bu yana merkezi Paris’te bulunan IIW (Uluslar arası Kaynak Enstitüsü) Türkiye sorumlu üyesidir. GEV bünyesinde Mart 2009’dan bu yana IIW’a bağlı, tüm dünyada geçerliliği olan Uluslararası diploma ve sertifika programları da düzenlenmektedir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>