Haberde Bursa

Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı’da “Bilirkişi” Raporuna Karşı Büyükşehir’in Açıklamasına Muhalefet’ten Sert Tepki! “Bursa İktidarın Yap Boz Haritası Değildir!”

30.05.2021
828

Bursa Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan “Bursa hanlarına bilirkişiden onay çıkmadı” başlıklı haberle ilgili  açıklama yaptı. Haberde aktarılan bilirkişi heyetinin bazı bölümleri ve bölge esnafının iddialarıyla ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi, haberde eksik ve hatalı bilgi ve yorumlara yer verildiğini ileri sürdü. Hanlar Bölgesi’ni koruma amaçlı proje geliştirildiğinin belirtildiği açıklama “Bu alanın içindeki ve etrafındaki tarihi dokuyla uyuşmayan, birçoğu 40-50 yıl öncesinde yapılan betonarme yapıların yıkılarak tarihi bölgeyi gün yüzüne çıkarmak, gelecek nesillere daha düzgün bir şekilde aktarmak ve korumak amacıyla bir proje geliştirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Seçilen projenin aynen uygulanacağı veya Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ifadeleriyle ‘esinlenerek’ yeni bir projenin hazırlanıp hazırlanmayacağı konusunda ise bilgi verilmedi.

Proje alanında yapılan imar planlarının iptali amacıyla dört adet iptal davası açıldığı ve yargılama sürecinin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Habere yansıyan bilirkişi raporunda dava konusu plan değişikliğinin 1/100.000, 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli üst planlara uygun olduğu, plan değişikliği ile getirilen plan kararlarının birbiri ile uyumlu olduğu açıkça ortaya konmuştur. Aynı şekilde işlemin tescilli yapılar bakımından sit mevzuatına uygun olduğu da belirtilmiştir” denildi. “Ancak raporda getirilen eleştiriler planın esasına yönelik olmamakla birlikte önemli bir kısmı da eksik ve hatalı bilgiye ve sübjektif değerlendirmeye dayanmaktadır” diye devam eden açıklamada mahkemece projeyi durduracak mahiyette bir kararın verilmediği belirtildi.Belediye’den yapılan açıklamada, bilirkişi heyetinin raporunda yıkılmayacağından bahsedilen Zafer Plaza’nın bir bölümü olan Boyner binasının kesin olarak proje kapsamında olduğu ve yıkılacağı belirtildi. Boyner binasına yönelik plan değişikliği sürecinin de tamamlanmak üzere olduğu bilgisi paylaşıldı. Projede kamulaştırılan alanlarda kesinlikle ticari alanın (yer altında veya yer üstünde) yapılmayacağının vurgulandığı açıklamada, otopark yapım kararına ilişkin bilgiye yer verilmedi. “Dolayısıyla kamulaştırmanın Torunlar İnşaat ya da başka bir gruba ya da kişiye rant sağlanması için yapıldığı iddiası açık bir iftira ve yalandır” denilen açıklamada, kamulaştırılan yerlerin kamunun mülkiyetine geçeceği belirtildi. Acele kamulaştırma ile kamulaştırma değerinde yüzde 30 değer kaybı olacağı iddiasının mesnetsiz olduğu ifade edilen açıklamada, kamulaştırılan taşınmazların bedelini belediyenin değil, mahkemenin belirlediği yer aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, projenin kararlılıkla sürdürüleceği ve tamamlanacağı vurgulandı.

Büyükşehir açıklamasına Bursa muhalefet parti il başkanlıklarından sert açıklamalarla tepki gecikmedi. Gazetemize açıklamalarda bulunan muhalefet il başkanları “Bursa kimsenin canı istediği gibi oynayacağı bir alan değildir.” ifadesi kullanıldı.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı üzerinde yapılacak, tarihi alanların çevresini açacak her projenin yanındayız. Ancak burada durum çok farklı. Mahkemenin tayin ettiği ve Büyükşehir’inde üstünde mutakıp kaldığı Bilirkişi Heyeti proje üzerindeki çelişkileri ortaya koymuş ve açıklamayı da yapmış. Demek ki; Büyükşehir kamulaştırma mağdurlarının ifade ettiği gibi orada ticari bir ünite düşünüyor ve oraya komşu olan bir AVM ile bütünleştirecek. O zaman o kamulaştırmanın anlamı kalmaz. Büyükşehir’n yaptığı açıklamayı okuduk, topu taca atmış. DSP Örgütü olarak kamulaştırma mağdurlarının yanındayız.” dedi.

Milliyetçi Cumhuriyet Parti İl Başkanı Necat Sular; “Daha öncede söylemiştik. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı civarında binaların temizlenmesi isteniyorsa Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi ve Haşim İşçan Caddesi arasında kalan tarihi binalar dışında kalan tüm binalar kamulaştırılarak yıkılmalıdır. Zaman içinde Kapalı Çarşı’nın bölümü olduğu halde günümüze kadar gelemeyen 2 büyük yapı tekrar yapılarak entegre edilmelidir. Bursa’yı turizm şehri yapmak istiyorsanız lokal yıkımlar yerine büyük ölçekte kamulaştırmalar yapılmalıdır. Bilirkişi tayininde Büyükşehir’inde imzası var. Hem Bilirkişi’yi isteyeceksin hemde onun Raporu’nu tanımayacaksın öylemi! Bursa’yı yaz boz tahtasına çevirmenize izin vermeyeceğiz!” dedi.

Memleket Hareketi İl Başkanı Güner Aklan; “Memlekette neler oluyor diye sağa sola bakmanıza gerek yok, Bursa’da neler dönüyor diye başınızı Bursa’nın kalbine çevirmeniz yeterli. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı için atılan adımlar mehter takımının bir ileri iki geri adımla yapılınca sonuç bu oluyor. Bursa’nın bugüne kadar tarihinde görülmeyen bu döneme mahsus kamulaştırma mağdurları oluşmaya başladı. Tarihin kamulaştırma rekoru kıran bir önceki dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Recep Altepe’de bile Kentsel Dönüşüm’de yaşanan sorunlar dışında böyle bir mağduriyet görülmedi. Büyükşehir kendi istediği Bilirkişi’nin Raporu’nu tanımayacak kadar gözünü karartmış! Daha öncede izahını yaptık. Kapalı Çarşı’nın “etrafını güzelleştireceğiz diye betona gömmeyin” dedik. Mahkeme en doğru kararı verecektir.” dedi. 

Türkiye Değişim Parti İl Başkanı Bülent Çelik; “Değişim’i neden Bursa’dan başlatmak istediğimizi şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur. Bursa’da belediyecilik sıfır, öngörü sıfırın altı. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı, Bursa’nın kalbi. Oraların açılarak hizmete farklı bir bakış açısı getirilmesini en çok biz istiyoruz. Lakin; Bilirkişi Raporu çok net ve kamulaştırma mağdurlarının tüm ifadelerini doğruluyor. Üstelik Bilirkişi’nin büyük çoğunluğu Büyükşehir’in seçtiği isimlerden oluşuyor! Şimdi Büyükşehir, “Bilirkişi’nin Raporu’nu kazımam” mihvalinde açıklama yapıyor. Ben esasa değil sonuca bakarım. Katlı bir çarşı yapılarak ticari üniteler yapılmasına karşıyız.” dedi.

Genç Parti İl Başkanı Tuncer Mutlu; “Bursa’nın çok önemli sorunlarından biri altyapı. Ne şehir içinde nede şehrin bütününde alt yapı yok. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı bölgesinde zihninizin kırıntılarını Bilirkişi Raporu ile pat diye çuvaldan çıkıverdi. Şehri yönetenler kendi atadıkları Bilirkişi’nin Raporunu takmayacaklarını açıkladı. Kapalı Çarşı kamulaştırma mağdurlarının iddialarının tamamının doğru olduğunu böylece net bir şekilde bizde anlamış olduk. Kapalı Çarşı için ayırdığınız kaynağı neden altyapı için kullanmıyorsunuz. Şehircilik Bakanlığı her konuda size destek olacaktır. İktidarın elindeki kıl payı ile kazanılmış olan en büyük belediyenin bu çağrısını geri çevirmeyecektir.” dedi.

Gelişim ve Demokrasi Parti İl Başkanı Zeki Baştürk; “Kapalı Çarşı ve civarı için düşünülen projenin eksikliklerini daha önce açıklamıştık. Görüşümüzün doğruluğunu kamulaştırma mağdurlarının açıklamalarıyla perçinlemiştik. Geçen haftada Bilirkişi Raporu ile Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı civarında düşünülen bol akçeli projenin somut bilgilerine ulaştık. Büyükşehir’in beton odaklı projelerle canla başla ranta koştuklarını da böylece öğrenmiş olduk. Kat adedi beyanı olmadan o bölgede katlı bir çarşı yaparak bölgedeki AVM ile entegre edeceklerini de böylece görmüş olduk. Bursa zihinlerinizde sizin yap boz yapacağınız bir şehir değildir. Bursa ve Bursalılar bizim için çok değerlidir. Mağdur ailelerin yanındayız.” dedi.

Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız; “Kenti yöneteceğiz diye yola çıkanların aslında kendilerini bile idame etmediğini son zamanlarda aldıkları kararların mahkeme kararları ile nasıl bozulduğuna şahit olmaktayız. Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı için kendi bütçesi ile hamle yapamayan Büyükşehir’in; Şehircilik Bakanlığı’nı finans için, acil kamulaştırma içinde Cumhurbaşkanlığı makamını zorlayarak devreye aldırması dahi, kendi seçtirdikleri Bilirkişi’yi tatmin etmemiş, gizli saklı gerekçeleri dahi raporlara yazdırmıştır. Kamulaştırma mağdurlarının tüm iddiaları da rapora yansımıştır. Ucuz kahramanlık peşinde olan Büyükşehir ise Bilirkişi Raporu’nu dikkate almayacağını ifade etmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş kentin tarihine altın harfler ile geçmek istiyorsa Bursa’ya yapacağı en büyük iyilik ayakları yere basan ve tüm siyasiler ile ilgili STK-Akademik Oda Temsilcilerinin oturacağı, ortak kararlar alacağı “Bursa Vizyonu ve Kentsel Dönüşüm” masasını kurmak, alınan kararları eksiksiz uygulamak olacaktır. Kenti dinlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Saadet Parti İl Başkanı Mehmet Atmaca; “Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı civarında yapılacak olan kamulaştırma kararını öğrenince ilk aklıma gelen bölgenin çarpık yapılaşmadan temizlenerek kentin tarihi ve kültürel yapısına uygun olarak açılarak, Kapalı Çarşı’nın gün yüzüne çıkacağı olmuştu. Ancak; bölgede kamulaştırma nedeni ile muzdarip olan sakinleri dinleyince aslında orada farklı bir yapılaşma olacağı yönünde bende de bir kanı oluştu. Bilirkişi Raporu, bunun arkasından Büyükşehir’in açıklaması ile toplum içindeki kanaatte şekillenmiş oldu. Bilirkişi tayin edenlerin şimdi o Bilirkişi Raporu’nu tanımamasının izahı yoktur. Süreci takip edeceğiz.” dedi.

Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Bursa’nın kronik sorunlarına şimdi de Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı eklendi. Bölgeye nefes aldıracak olan bir proje üstünde çalışıyor diye düşündüğümüz Büyükşehir’in kafasındaki hesapları zınk diye kendileri tarafından atanan Bilirkişi Raporu ortaya çıkardı. Tam anlamıyla kaç katlı olacağı bilinmese de boydan boya bir çarşı yapılacağını da öğrenmiş olduk. Bursalı hemşehrilerimiz bu saatten sonra; “Şehri yönetsinler diye seçtiğimiz insanlar aslında başka hesaplar peşindeymiş.” diye düşünecektir. Büyükşehir’in ve şehrin birçok ilçesinde onlarca çözüm bekleyen sorun varken, küçük hesaplar peşinde koşanlara Bilirkişi Raporu’nun güzel bir ders olmasını diliyorum. Büyükşehir Yönetimi’nin silkinerek gerçek sorunlara eğilmelerini tavsiye ediyorum. Her ne kadar bu yaz sorun olmayacak gibi gözükse de Bursa kuraklık kıskacında. Buradan başlayabilirler.” dedi. 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>