Haberde Bursa

MHP grubunun samimi eleştirileri Bursa’nın ve aziz Bursalıların haklarını savunmak ve korumak içindir

30.06.2021
245
“Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı sn Recep Altepe’ye cevabımdır.” 4 yıl önce zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sert sözlerle yüklenmişti zamanın MHP Büyükşehir Meclis Gurup Sözcüsü İhsan Bilgili. Aradan geçen 4 yıl sonra Sıcaksu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sessiz sedasız devredildi. Sıcaksu yapıaln devir işlemine rağmen muhalif siyasiler arasında tartışılan en şiddetli konulardan biri.
Geçmişe dönüyor ve zamanın MHP Gurup Sözcüsü İhsan Bilgili’ye bırakıyoruz sözü; “Sıcaksu bölgesinde yapılan satış ve plân değişikliği ile ilgili yaptığımız eleştirilere sn Başkan basın birimi vasıtasıyla ve Olay Tv de sn Ahmet Emin Yılmaz beyin proğramında cevap vererek yaptığı icraatın doğru olduğunu ifade etmiştir. Anlaşılan sn Başkan açıklamamızı tam okumamış…Öncelikle yazılı olarak yaptığım eleştirileri virgülüne bile dokunmadan tekrar yayınlıyorum.
“Sıcaksu bölgesi plan değişikliği ve arsa satışı…”
“Bursa Büyükşehir Belediye meclisinin 20 Haziran 2017 tarihli ikinci oturumunda sıcaksu tabakhaneler bölgesiyle ilgili bir plan değişikliği gündeme getirildi. Getirilen plan değişikliği ile daha önce ticaret turizm alanı termal turizm alanı kür merkezi tanımlı alana bu defa ayrıca konut alanı da ilave edilmiş oldu. Meclis toplantısının yapıldığı sırada alt katta encümen tarafından Sıcaksu bölgesinde 22 dönümlük bir alanın da satış ihalesi yapılıyordu. Satış ihalesi yapılmış ve 7 firmanın dosya almasına rağmen sadece Gökçenler ihaleye teklif vermiş ve 70 milyon liraya burasını satın almıştır. Bursa’nın merkezinde 90 derece jeotermal suyun çıktığı değerli bir alan olan tabakhaneler dediğimiz bu bölgenin dönüşümü doğrudur ve mutlaka yapılmalıdır.
Buna olumlu bakıyoruz ve destekliyoruz. Ancak, 18.3 hektarlık yani 180 dönümlük bu bölgenin yaklaşık %75 ini kamulaştırmayla mülkiyetine geçiren Büyükşehir Belediyesi sanıyorum buraya 120 milyon lira ödedi. Dolayısıyla tam rekabet koşullarının oluşmadığı bir ihaleyle yapılan satışı eksik ve yetersiz buluyoruz. Plan değişikliğiyle yüksekliğin serbest olduğu bir konut imarının verildiğinden habersiz olan yatırımcılar ihaleye girmemiş ve tek firmanın verdiği düşük bir meblağa satış yapılmıştır. Plan değişikliği yapılıp tam rekabet ortamı sağlanarak ilana çıkılması gerekirdi. Bu itibarla bunun vebal ve sorumluluğuna girmeyerek MHP Grubu olarak red oyu kullandık. Kamuoyuna saygıyla sunulur. 21.06.2017″
Yaptığımız açıklama iyi incelendiğinde de görüleceği üzere, tabakhaneler bölgesinin bir çöküntü halinden kurtarılması ve Bursa ya değer katacak termal şehir özelliğini yeniden kazandıracak şekilde tesislerle değerlendirilmesinin doğru olduğunu ve projeyi desteklediğimizi ifade etmiş idim. Yanlış anlamanın olduğu parağraf okunduğunda, 18.3 hektarlık yani 180 dönümlük alanın yaklaşık %75′ inin 120 milyon liraya kamulaştırıldığını söylediğim görülecektir. Medya diliyle farklı yorumlanmış olabilir. Dolayısıyla yanlış söylediğim birşey yok. Hatta eksik söylemişim…142 dönüm 130 milyon liraya kamulaştırılmıştır.
Bizim eleştirimiz şudur. Bu bölgeyi çok değerli kılacak şekilde bir imar verilmiştir. Ticaret turizm ve konut alanı kılınmıştır. Otel, motel, butik otel, tatil evleri, termal tesisler, termal kür merkezleri, fizik tedavi merkezleri, yaşlı bakım tedavi merkezleri, spor tesisleri, açık kapalı yüzme havuzları, yeme içme mekanları, alışveriş ve eğlence merkezleri ve son olarak da konut imar verilmiştir. Emsal 2 ve yükseklik serbest bırakılmıştır. Yapılacak tesislerle yeni cazibe merkezi olacak bir bölgenin değerinin bir iki kat değil, tanıtımının iyi yapılması ile daha çok olması ve bu şekilde bir satışın yapılması gerekirdi. Tam işletmeye alındığında günde 1 milyon kazanılacak bir yer maalesef ucuza sayılmıştır. Bunun için de ihalenin tam rekabet ortamına açılması ve belediyemizin daha çok gelir elde etmesi sağlanabilirdi. Söylediğimiz budur. Ayrıca ihalenin yapıldığı aynı gün bir plan değişiklikle konut imarının ilave edilmesini doğru bulmadık ve kanımca bu imar hakkının karşılığı olan bir değer artışıyla satış gerçekleştirilememiştir.
22 dönümlük yere kamulaştırma bedeli olarak ne ödenmiştir. Bunun açıklanmasını istiyorum. Bizim edindiğimiz bilgilere göre bu 22 dönümün içinde Gökçenlerin de yeri vardır. Burası ortalama 1500 liradan kamulaştırılmış olsa –ki mahkeme yoluyla 2000.– lirada ödendiği ifade ediliyor– 30 milyondan fazla yapar. Ama 70 milyona sattık. Yani bir iki katına…oysa adeta her şeyin yapılabildiği bu imar hakkıyla herhalde daha yüksek değerlere satılabilirdi. Belediyemizin kasasına daha çok para girerdi. Daha geçen günlerde asfalt yapabilmek için iller bankasından 100 milyon lira kredi alınmasını oy birliğiyle kabul ettik. Borçlanarak iş yapan bir belediyeyiz.
Bursayı seviyoruz. Bursa’nın gerçek değerini ve kimliğini bulmasını istiyoruz. Bursa’nın iyi yönetilmesini istiyoruz. MHP grubunun samimi eleştirileri Bursa’nın ve aziz Bursalıların haklarını savunmak ve korumak içindir. Kamuoyuna saygıyla sunarım”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>