Haberde Bursa

Köy’ü Köylüden Kaçıramazsın!

08.06.2020
632

Kirazlıyayla’da doğa katliamı ısrarla sürerken, doğa savunucularının Dünya Çevre Günü etkinliği kapsamında köylülere destek eylemi Kaymakamlık kararıyla kolluk kuvvetlerince engellendi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde çinko, bakır, kurşun zenginleştirme tesisi ve atık havuzu oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Meyra Madencilik’e karşı toprağını, suyunu, havasını savunan köylülere bir kez daha müdahale edildi. Bursa ve Yenişehir Çevre Platformu’nun Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Kirazlıyayla’daki doğa katliamına dikkati çekmek için yapacağı eylem, engellendi.

DOĞADER, Bursa Barosu, TMMOB’a bağlı akademik odaların temsilcileri, CHP ve İYİ Parti il ve ilçe yönetimlerinin  Kirazlıyayla’ya girişine izin verilmedi. Barcın köyü yakınlarındaki barikata takılan çevre örgütlerinin temsilcileri tepki gösterdi.

İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu; “İdari kararlar yasaların üstünde tutularak, Sulh Ceza Hakimliğinin köye girişlere kimlik kontrolü yapılarak izin vermesine karşı, Yenişehir Kaymakamlığı’nın kararı ile Kirazlıyayla Köyü’ne girişler engellenerek, köylülerimizin haklı mücadelelerinde yanlarında olmamız engellenmektedir.

Kirazlıyayla Köyü’ne yapılmak istenen maden zenginleştirme tesisi ve atık havuzuna karşı Kirazlıyayla halkının haklı mücadelesinin dün yanındaydık, bugün de yanındayız, yarın da olmaya devam edeceğiz.

İznik Gölü’nden yıllık 200 bin metreküp su çekilecek projeyi, faaliyet alanındaki orman arazisi için “ödenmesi gereken tüm bedeller devletimize ödenmiştir” diyerek doğa katliamını meşrulaştırmalarına, hem yer altı hem de yer üstü sularını kullanıp, değerli maden ile değersiz madeni birbirinden yıkama ve ayırma işlemi sırasında oluşacak atıkları ile yöreye zarar verecek olan tesisin yapılmasına, bu insanların yaşam alanlarının ve düzenlerinin bozulmasına, köyümüzün ve Yenişehir’in zehirlenmesine izin vermeyeceğiz.

Daha önce de belirttiğimiz gibi “Çevre miras değil, gelecek nesillere devredilecek emanettir ve bu tesis emanete ihanettir!”

Devletin düzeni bozucu değil, halkının yanında olması, köylümüzün sesini duyması gerekmektedir.

Kirazlıyaylalılar, yüzyıllardır yaşadıkları topraklarda, atalarının miraslarını ve düzenlerini koruma ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olmalıdır.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>