Haberde Bursa

Dayanacak Gücümüz Kalmadı!

29.01.2021
305

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri olan yeme-içme sektörüne bir destek ödemesi gerçekleşeceğini açıkladı. Ödeme, cirosu 2020’de yüzde 50 ve üzeri azalan işletmeye kaybının yüzde 3’ü kadar olacak. Bursalı esnafa destekle ilgili düşüncelerini sorduk. Esnaf, destek verilmesinden yana mutlu olsa da artık önlemlerini alarak dükkanlarını açmak istediklerini vurguladı.

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

Koronavirüs pek çok sektörü olumsuz anlamda etkilerken, yeme-içme sektörü bu olumsuz tablonun ilk sıralarında yer alıyor.

İşletmeleri kapalı olan işletmeciler ve hizmet sektörü çalışanları yalnızca paket servisle dükkanlarını döndürmeye, geçimlerini sağlamaya çalışıyor ancak ne yazık ki yeme-içme sektöründeki hemen hemen herkes ‘artık dayanacak gücümüz kalmadı’ demekten kendini alamıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Lokanta restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan ve 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacağız. Cirosu 2020’de yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3’ü kadar ödeme yapacağız” dedi ve yeme-içme sektörüne can suyu olabilecek bir destek verileceğini açıkladı.

Mikrofonu Bursalı esnafa uzattık ve destek ödemesi hakkındaki düşüncelerini öğrendik.

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI!”

Kapalı çarşıda lokantası bulunan ve buranın esnafına uzun yıllardır hizmet veren Berkay Ceylan, “Bu desteğin yeterli olacağını sanmıyoruz, kaybımız çok fazla, biz çarşıda hizmet veriyoruz, gelip lokantamızda yemek yiyen tüm esnafı kaybettik. Paket servisi her dükkana maalesef veremiyoruz çünkü herkes dükkanında yemek yiyemiyor. Personellerimizi ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldık. Devletin onlara bir desteği oluyor ancak bu da çok yeterli değil. Artık bir an önce açılmak istiyoruz, her gün kötüye gidiyoruz, dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

“HER ŞEY HAZIR AÇILMAYI BEKLİYORUZ”

Ulucami esnafına hizmet veren lokanta esnafı, “Yüzde üçlük destek bizim için az devletin bize daha çok destek olmasını bekliyoruz. Geçen seneye oranla satışlarımız yarı yarıya düştü ve bu konuda destek bekliyoruz. Asıl isteğimiz dükkanlarımızın açılması. Tabii ki önce sağlık ama hayatımıza devam edebilmek için çalışmamız gerekiyor. Bizler açılabilecek koşullara sahibiz. İçeri girerken HES koduyla alabiliriz, girişte ateş ölçümü yapabilir masalar arası mesafeyi sağlayabiliriz. Her şey hazır açılmayı bekliyoruz” şeklinde konuşarak asıl isteklerinin dükkanlarının açılıp hizmet vermesi olduğunu ifade etti.

“BAĞIŞ YAPAR GİBİ DESTEKLER YERİNE MATEMATİKSEL OLARAK NETİCE VERECEK KARARLAR BEKLİYORUZ”

“Destek için bizi düşünmüş olan devletimize teşekkür ediyoruz ama beklentimiz mümkün olduğunca hızlı aşılama yapılıp, herkesin aşısını olup eski günlerdeki gibi piyasayı hareketlendirmeleri” diyen esnaf ise, “Şu anda sadece paket servis yapabiliyoruz ve bu satışlar ne çalışanı ne işvereni memnun edebilecek seviyede. Bizler bağış yapar gibi destekler yerine matematiksel olarak netice verecek kararlar bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>