Haberde Bursa

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI ANISINA AYRINTI YAYINLARI’NDAN, ÇOK ÖZEL BİR DERLEME…GÜÇLÜ ATEŞOĞLU ve KURTUL GÜLENÇ’İN “CUMHURİYET FİKRİ” KİTABI RAFLARDA!

07.12.2023
45

Ayrıntı Yayınları’nın cumhuriyetimizin 100. yılı anısına, Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç tarafından derlenen kitabı Cumhuriyet Fikri çıktı! Alanında birbirinden önemli isimlerin kaleme aldığı makalelerden oluşan kitap, cumhuriyet düşüncesini özgürlük, canlılık ve süreklilik açısından, farklı yönleriyle ve eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sosyal bilimlerden edebiyata, teknolojiden sanata birçok konuda yazıların yer aldığı Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Taksim Meydanı’ndaki Pietro Canonica ve Giulio Mongeri imzalı Cumhuriyet Anıtı’nın, üstünde özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesi yıldızların bulunduğu bir örtüyle kaplı olduğu açılış töreninden çok görülmemiş bir fotoğraf bekliyor.

Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç’in derlediği Cumhuriyet Fikri, Ayrıntı Yayınları’nın Felsefe Dizisi kapsamında okurlarla buluştu. Arif Çağlar, Nebil Reyhani, Fatmagül Berktay, Eylem Yolsal Murteza, Mehmet Yetiş, M. Ertan Kardeş, Ali Akay, Sezgin Tüzün, Mehmet Elgin, Ceyhun Gürkan, Zeki Coşkun, Süreyya Karacabey ve Güçlü Ateşoğlu’nun makaleleri yer alıyor.

Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından davet edildiği Türkiye’ye 1926-1928 yılları arasında gelen İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın, Levanten mimar Giulio Mongeri ile birlikte imza attığı Cumhuriyet Anıtı’nın açılış töreninden bir fotoğraf karşılıyor. Güçlü Ateşoğlu, çok görülmemiş bu fotoğrafta heykelin üstünde bulunan yıldızlı örtünün anlamını “Heykelin örtüsünde yalnızca yıldızlar bulunması, tarihin ilk cumhuriyetinin simgesinin de ilk günden beri yıldız ve yıldızlar olmasınadır. O günlerden beri yıldız, özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesidir. Yıldızın yerinin, yurdunun neresi olduğu düşündürücü ve derin bir anlam taşır,” sözleriyle anlatıyor.

Düşüncenin özgürlüğüyle birlikte o düşüncenin canlılığı ve sürekliliği esastır. Özgürlük, eşitlik ve adaletin önce düşüncede soyut olarak ortaya koyulması, sonrasında dayanışma, kardeşlik ve ortaklıkta somut bir belirlenim alması, devrim fikrinde ve bunun bir tezahürü olan cumhuriyette yankısını bulmuş, geri döndürülemez bir fikrin tarih-üstülüğü, tarihsel belirlenimler kazanmasıyla kendi bedenini oluşturmuştur. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde farklı veçheleriyle ve eleştirel anlamda bu sürekliliğe ve kopuşa tanıklık etmek istiyor, düşünceyi bir adım ileriye götürmek suretiyle gerçekliği şekillendirmeye çabalıyoruz.

  1. yıl anısına hazırlanan Cumhuriyet Fikri, raflarda ve internet satış sitelerinde!

GÜÇLÜ ATEŞOĞLU HAKKINDA

ODTÜ ve Muğla Üniversitesi Felsefe Bölümlerinde eğitimini tamamladı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. Alman İdealizmi, Alman Romantizmi, Spinoza, Vico, Marx, tarih felsefesi, siyaset felsefesi, hukuk felsefesi ve şiir-felsefe ilişkisi üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Felsefenin pek çok alanından seksene yakın kitabın editörlüğünü üstlenmiştir. Şiiri Felsefeyle Ölçmek: Alman Romantizmi ve Alman İdealizminden İkinci Yeni’ye Bir Köprü başlıklı kitabını yazmak üzere Bremen’de çalışmalarını sürdürmektedir.

KURTUL GÜLENÇ HAKKINDA

1997 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ndeki lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gülenç, 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecesini almıştır. Ulusal ve uluslararası dergilerde çeşitli makalele­ri ve çevirileri yayımlanan Gülenç’in, Marksizmde Ahlak Tartışmaları: Adalet, Özgürlük, Mutluluk (Tekin Yay., 2016), Frankfurt Okulu (Ayrıntı Yay., 2015) ve Önder Kulak ile birlikte kaleme aldığı Marx ve Sonrası (İthaki Yay., 2017) adlı kitaplarının yanı sıra, Ahu Tunçel ile birlikte editörlüğünü yaptığı Siyaset Felsefesi Tarihi – Platon’dan Žižek’e (Doğu Batı Yay., 2013), Özlem Duva ile birlikte yayıma hazırladığı Yargıya Felsefeyle Bakmak (YKY, 2016) ve Özgür Emrah Gürel ile birlikte editörlüğünü gerçekleştirdiği Alacakaranlıkta Hegel’i Düşünmek (Ayrıntı Yay., 2021) adlı çalışmaları da bulunmaktadır. Sırasıyla Maltepe Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümlerinde çalışan Gülenç, halihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde görev yapmaktadır. Çalışma ve ilgi alanları toplum ve politika felsefesi, sosyal bilimler felsefesi, Aydınlanma felsefesi ve Frankfurt Okulu’dur.

Bilgi için:         ayrintiyayinlari.com.tr

instagram.com/ayrintiyayinlari

twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

facebook.com/ayrintiyayinevi

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>