Haberde Bursa

Bursa Milletvekili’nden YHT ile ilgili soru önergesi

07.08.2023
410

Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Cemalletin Kani Torun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Bursa yüksek hızlı tren projesi ile ilgili olarak soru önergesinde bulundu.

Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Cemalletin Kani Torun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına Bursa yüksek hızlı tren projesi ile ilgili olarak soru önergesinde bulundu.

Gelecek Partisi Bursa Milletvekili  Dr. C. Kani Torun sosyal medya hesabında, “Bursamızın ulaşımını rahatlatacak, turizm ve birçok sektörün gelişmesinin önünü açacak olan Yüksek Hızlı Tren Projesinin bitmek bilmeyen yapım sürecini, gecikme nedenlerini ve ne zaman bitirileceğini yazılı soru önergesi olarak Sn Bakana sorduk. Konunun takipçisi olacağız”  dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLİĞİ.
Aşağıda sıralanan soruların Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından Anayasanın 98 ve Içtüzüğun 96. maddeleri gereğince cevaplanmasını talep ederim. Saygılarımla.
C. Kani TORUN Bursa Milletvekili

Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi için 23 Aralık 2012 tarihinde Mudanya tren yolu hattının geçmişte kanun ile kaldırılmasına nispet edilerek 59 yıllık hasret bitiyor sloganı ile temel atılmıştır. O tarihten bu yana çok defa tarihler de§iştirilmiş, yeni test ve seyahat tarihleri paylaşılmıştır. Hemşehrilerimiz tam 11 yıldır tren hattının hizmete girmesini beklemektedir. Çok kısa sürede tamamlanacağı söylenerek şimdilerde 2025.te hizmete gireceğinden bahsedilen yüksek hızlı trenin vaktinde yapılmaması ile demir yoluna göre çok daha riskli olan karayolunun tercih edilmesi sonucu ortaya çıkan can ve mal kayıpları başta olmak üzere

-Ülkemizin en önemli ithalat kalemi olan akaryakıt israfı,

-Sürenin uzun olması sebebi ile çağımızın en önemli sorunu olan vakit israf,

-Yük taşımacılığını da içeren bir hizmet olması sebebiyle üretim, yatırım ve istihdam süreçlerinde doğacak fırsatların ertelenmesi.

-Bursa’ya yaşanacak iç ve Aş turizm hareketliliğini sekteye uğratması gibi zararların süreci ciddi takip etmeyen kamu kurumlarına mı yoksa işi gereği gibi yapmayan yüklenici firmaların mı üstleneceği merak konusu olmuştur.

Bu bağlamda;

1- Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesinin ihale sureçIerinde yaşanılan ve bir kısmı Sayıştay raporlarında da yer alan gizlilik ve usulsüzlükler kamuoyuna izah edilecek midir?

2- Temel atma toreninden bu yana tamamlanma tarihi kaç defa revize edilmiştir ve sebepleri nelerdir?

3- Sürecin uzamasına sebep olan kart, ise sorumlu kamu görevlilerine, yüklenici ise firmalara herhangi bir müeyyide uygulanmış mıdır?

4- Ternel almadan bu yana yüklenici firmalarda yapılan değişiklikler nelerdir?

5- Proje sırasında karnulaştırma yapılan taşınmaz sayısı nedir ve bu taşınmazIarın kamulaştırma bedelleri nelerdir?

6- Projenin bugünden itibaren test surbşune ve akabinde hizmete başlaması için öngörülen süre nedir?

7- Projenin teslim tarihinin uzaması ıle oluşan kayıp hesaplanmış mıdır ve bu kaybın telafisi için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur veya bulunulacak mıdır?

6- Projeye başlangıçtan bu yana ne kadar para harcanmış ve tamamlarnak için ne kadar daha harcanması planlanmaktadır?

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>