Haberde Bursa

BEN OKURUM SEZON FİNALİNDE “KÜÇÜK PRENS”İ AĞIRLIYOR!

06.07.2022
291

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”, üçüncü sezonunun son bölümünü Antoine de Saint Exupery’nin kült eseri Küçük Prens’e ayırıyor. Başarır’ın bölüm konuğu yazar Mahir Ünsal Eriş, Saint Exupery’nin Küçük Prens’le birlikte hiç göremediği, hiç bilemediği bir felsefi etki alanı yarattığını söylüyor ve yorumunu ekliyor: “Bence Saint Exupery’nin Küçük Prens’ten kastı kendi çocukluğu.” Küçük Prens’in kesinlikle bir çocuk kitabı olmadığını ve olamayacağını düşünen Eriş “Orada başka bir yazarlık numarası var bence. Asıl mesele çocuklara kitap yazmak değil, sanki çocuklara bir şey söylüyormuşçasına aslında yetişkinlere verilen mesajlarla dolu bu kitap,” diyor ve ekliyor: “Daha çok, içinde bir çocuğu var edebilenlere hitaben yazılmış bir metin.”

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, kısa bir yaz arası verirken üçüncü sezonun son bölümünde masaya, dünya edebiyatının en çok okunan kitaplarından birini yatırıyor: Fransız yazar Antoine de Saint Exupery’nin 1943 yılında yayımlanan felsefi eseri Küçük Prens. Deniz Yüce Başarır ve konuğu Mahir Ünsal Eriş’in, aynı zamanda pilot olan yazarın macera dolu hayatının eserlerindeki izini de sürdüğü bölüm, Ben Okurum dinleyicilerini çocukluğun o masum çağına davet ediyor. Başarır’ın Küçük Prens’ten okuduğu bölümler ise adeta herkesin kendisiyle yüzleşmesi için bir fırsat sunuyor.

“Dünyada çok geniş baskı sayılarına ulaşmış, çok sayıda dile çevrilmiş, böyle milyonlarca insanın gözünde ikonik bir yer kazanmış bütün kitapları okuyup bilenler, okuyup sevenler ve okuyup fanatik olanlar diye üç farklı grup oluyor. Bu İncil için de böyle, Komünist Manifesto için de böyle, işte Küçük Prens de böyle,” diyen Mahir Ünsal Eriş, çocukların bu tür kitapları, kendi akıl baliğ oldukları yaşlarda, kendi karar ve tercihleri doğrultusunda okumalarından yana olduğunu dile getiriyor.

Küçük Prens’in hikâyesinde insanlar için alınacak çok ibretler olduğunu söyleyen Eriş, “Orada anlatılan dünya tasavvuru, yani hem prensin gözünden hem pilotun gözünden anlatılan dünya tasavvuru, sürekli bizim de aralarında gidip geldiğimiz iki dünya gibi görünüyorlar. Bu iki dünya arasında yaşadığımız gelgitlerimizin oluşturduğu yolculuğa da hayat diyoruz kabaca,” diyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>