Haberde Bursa

Acemler’in Yapılan İyileştirme Çabaları ile Kördüğümden Kurtulabileceği Hususunda Endişelerimiz Var!

17.03.2021
740

Bursa’da trafiğin atardamarı konumunda olan Acemler Kavşağı’nda yapılan çalışmalar ile 2 yılda yüzde 27 oranında bir iyileştirmenin sağlanacağı yönündeki açıklamalara muhalefet cephesinden sosyal mesafeli yaklaşım. Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan, Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız, DSP İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı ve Genç Parti İl Başkanı Tuncer Mutlu’dan Büyükşehir cephesinden yapılan söylemleri değerlendirerek gazetemize açıklamalarda bulunuldu.

İstanbul’daki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden daha fazla araç geçişinin gerçekleştiği Acemler Kavşağı’ndan pandemi öncesinde günlük ortalama 210 bin araç geçiyordu. Pandemi döneminde ise aynı noktada günlük ortalama 266 bin araç geçişi var. Pandemi öncesine göre %27’lik bir artış söz konusu.  Toplu taşımada ise pandeminin yaşanmadığı 2019 yılı ile 2020 kıyaslandığında ortalama %50 bir azalma oldu. 2020’nin ilk 3 ayının pandemi öncesi dönem olduğu da dikkate alındığında 2020 Nisan sonrasından günümüze varan süreçte Bursa’da bireysel araç ile ulaşım tercihi önemli ölçüde artış gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yapılan çalışmalar ile ilgili; “Yatırım bütçemizin birçoğunu toplu taşıma, trafik ve ulaşımla alakalı yatırımlara yönlendiriyoruz. İnşallah bunu zaman içerisinde çok net bir şekilde göreceğiz. Çalışmaların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Otopark ve tüp geçit alanında 3-4 ayda çalışmalar bitirilecek. BUSKİ tarafında yan yollar var. O da yılsonuna kadar biter diye düşünüyoruz. 2022 sonuna kadar çalışmaların tamamı bitirilmiş olur. Büyük bir kısmını ise bu yılsonunda bitirmiş olacağız. Yaptığımız simülasyonlardaki sayımlar neticesinde trafikte yaklaşık yüzde 27 gibi bir rahatlama sağlanacak” ifadelerini kullandı.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Memlekete bir taş üstüne taş koyanların her zaman yanında olduk. Ancak; sayın Aktaş Acemlerde yapılacak olan çalışmalar ile ilgili ayrı vermeden toplu temel atma töreni misali bir gösteri şovu ile yapılacak olan iyileştirmeyi gölgeliyor. Yapılacak olan çalışmalar sonunda Bursa’nın iki orta büyüklüğündeki garajı Acemler Kavşağı’na indirilecek. Buradaki trafik yoğunluğu sözü edildiği gibi 2 yılda biterse inanınki; günlük 350 bin sınırına dayanır. Similasyonda her şey toz pembe görünür, gerçekler ise acıdır.” dedi.

Genç Parti İl Başkanı Tuncer Mutlu; “Sayın Aktaş’ın trafik yükünü azaltmak için verdiği çabaları anlıyoruz, ama bunlar trafik sorununun Bursa’nın gündeminden çıkması için yeterli değil. Trafiği oklarla yönlendirileceği ifade ediliyor. Bursa’nın sürücüleri diğer illerdeki sürücüler gibi değil. Alışagelmiş direksiyon alışkanlıkları var. Sürücü Çekirge istikametine gitmeye çalışırken Mudanya Yolu’na çıkar gider. Çalışmaların başında bu gerçekler göz önüne alınmalı ve bir kez daha gözden geçirilmelidir.” dedi.

Gelecek Parti İl Başkanı Alpaslan Yıldız; “Büyükşehir’in kronik sorunlarından biri olan Acemler Kavşağı’nın gündemden çıkması çabalarını anlıyoruz. Ama doğru yöntem bu mu olmalı.  Acemler yapılacak olan düzenleme ve 2 garajın nakli ile daha arapsaçı halini alacak. Biz olayı bu şekilde görüyoruz. Yönlendirme tabelalarının ise dikkate alınmayacağını düşünüyoruz. Farklı bir çözüm üretmek gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Acemler Kavşağı’nın sorun olmaktan çıkmasını elbette bizde isteriz. Ancak; yapılması istenilen çalışmanın ayrıntılarını sayın Aktaş’ın açıklamalarında göremedik. Konuyla ilgili bir komisyon kurduk. Çalışmalar inceleniyor. Çalışmalar bitmesi için 2 yıl bizim için uzun bir süre. 2 orta büyüklükteki garajın Acemler’in kalbine yerleştirilmesi ise ilerleyen zamanlarda trafik yükü için sıkıntı yaratabileceğini düşünüyoruz. Çalışmaların başında bazı konular tekrar gözden geçirilmeli.” dedi.

Acemler Kavşağı bittiğinde;

1 –   OULU CADDESİ ALT GEÇİDİ

Hayran Caddesi yönünden (Hastane ve Stad) gelen trafik kesintisiz ve anayolu engellemeden Acemler Kavşağı’na erişim sağlayabilecek.

2 –   K5 (ŞEHİTLİK) KÖPRÜSÜ

Hayran Caddesi ile Şehitlik Caddesi arasında yeni bir geçiş imkanı sağlayarak Acemler Kavşağı ve Orhaneli Kavşağı üzerindeki trafik yükünü hafifletecek. Bununla bereber Hat Caddesi Bağlantısınında oluşturulmasıyla trafiği önemli ölçüde rahatlatacak yeni bir arter Bursa’ya kazandırılacak.

3 –   STADYUM_ MUDANYA KAVŞAĞI ARASI BAĞLANTI KÖPRÜSÜ

Beşevler – Çekirge – Dikkaldırım – Stadyum – Ali Osman Sönmez Hastanesi yönünden gelen trafiğin Mudanya Yoluna bağlantısını sağlayarak Acemler Kavşağı ve Orhaneli Kavşağı üzerindeki trafik yükünü hafifletecek.

4 –   SOĞUKKUYU ÜST GEÇİDİ

Beşevler – Çekirge – Dikkaldırım – Stadyum – Ali Osman Sönmez Hastanesi yönünden gelen trafiğin Yunuseli ve Avrupa Konseyi Bulvarı yönüne geçişine imkan vererek Acemler Kavşağı ve Orhaneli Kavşağı üzerindeki trafik yükünü hafifletecek.

5 –   ACEMLER KAVŞAĞI – MUDANYA KAVŞAĞI ARASI SERVİS YOLU

Acemler Kavşağı ile Mudanya kavşağı arasındaki yan yol bağlantılarını toplayarak bu akımların anayol trafiğini olumsuz etkilemesi engellenecek.

6 –   HAT CADDESİ DEVAMI 21.5 m İMAR YOLU

Zübeyde Hanım Caddesi ile Hayran Caddesi arasında bulunan imar yolu koridorunun açılması ile Çekirge Bölgesinde oluşan trafik sıkışıklığı bu aks üzerinden ana arterlere dağıtılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>