Haberde Bursa

8 MART KADININ SÖMÜRÜYE KARŞI BAŞKALDIRIŞININ GÜNÜDÜR

07.03.2021
336
“Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılından beri #DünyaKadınlarGünü kabul edilen 8 Mart’ın bir “kutlama” günü olması elbette ki insanlık için çok iyi olurdu.” DSP Parti Meclisi Üyesi Dr. Handan Toprak Benli 8 Mart nedeniyle yayınladığı bildiride; ” Böyle bir günde kadına yönelik şiddet ve cinayetlerle sarsılmak istemezdik. Çok yazık…
Ancak maalesef kadınların yüzyıllar süren emek mücadelesinin, sadece ekonomik olarak değil, geleneklerin, göreneklerin, törelerin, siyasetin kadını nasıl sömürdüğünün konuşulacağı aslında bir “anma” günüdür #8Mart
1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları istemiyle grev başlatır. Ancak polisin müdahelesi ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkarılan yangın sonucunda 129 kadın işçi hayatını kaybeder.
Bu acı direnişten yıllar sonra 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde Uluslararası Sosyalist (2.) Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi adına Clara Zetkin, bunun Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı ise 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda kararlaştırılır ve adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlenir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan 8 Mart, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul ederek karara bağlar.
Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanır. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve kitlesel olarak kutlanır. Hatta “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapılır. 12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmaz. 1984’ten itibaren artık her yıl “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyet’nin laik rejimi ile var olan eşit yurttaş kimliği Türk kadınlarının ödünsüz kırmızı çizgisidir.
Cumhuriyet’in Çağdaş Kadıları; emeğinin ve kimliğinin sömürülmesi karşısında direnmeye devam edecektir, bunun böyle bilinmesini isteriz. Bu uğurda eşitlik, özlürlük ve demokrasi için savaşım veren, sömürüye karşı Tam Bağımsız Türkiye ideali ve daha iyi bir dünya kurmak için çaba harcayan tüm kadınlarımızı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün devrimci ruhuyla selamlıyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum.” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>