YENİDEN REFAH PARTİLİ DOĞAN BEKİN’DEN ABD-İRAN GERİLİMİNE İLİŞKİN SERT DEĞERLENDİRMELER

    11.06.2026
    YENİDEN REFAH PARTİLİ DOĞAN BEKİN’DEN ABD-İRAN GERİLİMİNE İLİŞKİN SERT DEĞERLENDİRMELER

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Doğan Bekin, düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamalarını ve ABD-İran ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bekin, Trump’ın söylemleri ile uygulamaları arasında ciddi çelişkiler bulunduğunu savunarak, Washington yönetiminin İran politikalarına yönelik dikkat çeken eleştirilerde bulundu.

    Bekin, ABD Başkanı Donald Trump’ın 14 Haziran tarihine vurgu yaparak yaptığı açıklamada, “Doğum günü hediyem olarak tüm dünya için barış istiyorum” ifadelerini kullandığını hatırlattı. Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra Trump’ın İran’a yönelik askeri operasyonlara ilişkin açıklamalarda bulunduğunu belirten Bekin, bu durumun uluslararası kamuoyunda soru işaretleri oluşturduğunu ifade etti.

    Trump’ın, ABD’ye ait bir Apache helikopterinin düşürülmesine karşılık olarak gece yarısından sonra İran’a yönelik karşı saldırıların başlatıldığını duyurduğunu kaydeden Bekin, ABD Başkanı’nın “İran’ı ağır şekilde bombaladık ve tüm altyapılarını yok ettik” şeklindeki açıklamalarının, daha önce dile getirdiği barış söylemleriyle bağdaşmadığını ileri sürdü.

    “ÇELİŞKİLİ SÖYLEMLER KÜRESEL GÜVENLİK KAYGILARINI ARTIRIYOR”

    Doğan Bekin, Trump’ın son dönemde yaptığı açıklamaların birbirleriyle çeliştiğini savunarak, bunun yalnızca ABD iç siyasetini değil, küresel güvenlik dengelerini de etkileyebilecek sonuçlar doğurduğunu söyledi. Bekin, uluslararası ilişkilerde istikrarın ve öngörülebilirliğin önemine dikkat çekerek, dünya kamuoyunun büyük güçlerin politikalarını yakından takip ettiğini ifade etti.

    Basın toplantısında Trump’ın son açıklamalarına da değinen Bekin, ABD Başkanı’nın Hürmüz Boğazı üzerinden yürütülen enerji ticaretine ilişkin iddialarını gündeme getirdi. Trump’ın, ABD’nin Hürmüz’den geceleri gizlice 22 gemi taşıdığı ve İran’dan milyonlarca varil petrol aldığı yönündeki açıklamalarının son derece dikkat çekici olduğunu belirten Bekin, bu iddiaların uluslararası enerji piyasaları ve bölgesel dengeler açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek nitelikte olduğunu savundu.

    “İRAN’A YÖNELİK POLİTİKALAR KOLONYAL BİR YAKLAŞIMI YANSITIYOR”

    Bekin, Trump’ın İran’ı “dünya güvenliği için en büyük tehdit” olarak nitelendirmesinin ardından gerçekleştirilen askeri hamleleri de değerlendirdi. ABD yönetiminin “öz savunma” gerekçesiyle İran’a yönelik yeni saldırılar başlatmasını eleştiren Bekin, bu yaklaşımın egemen bir devletin kaynakları üzerinde kontrol kurmaya yönelik girişim olarak değerlendirilebileceğini öne sürdü.

    Yeniden Refah Partili Bekin, İran’a yönelik baskı politikalarının yalnızca güvenlik eksenli değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, enerji kaynakları ve bölgesel güç dengelerinin de bu süreçte belirleyici rol oynadığını ifade etti.

    “İÇ SİYASET VE EKONOMİK BASKILAR ETKİLİ OLUYOR”

    ABD’nin İran politikasının arka planında iç siyasi ve ekonomik faktörlerin bulunduğunu savunan Bekin, Trump yönetiminin son dönemde artan ekonomik baskılarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bekin’e göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde yükselen enflasyon, kamuoyundaki ekonomik kaygılar ve yaklaşan seçim süreci, dış politikada daha sert söylemlerin benimsenmesine zemin hazırlıyor.

    Trump’ın İran’a yönelik sert tutumunun, aynı zamanda iç kamuoyuna yönelik siyasi bir mesaj niteliği taşıdığını öne süren Bekin, Washington yönetiminin bölgedeki gelişmeleri iç politik hesaplarla değerlendirdiğini iddia etti.

    Basın toplantısında ABD’li siyasetçi Joe Kent’in daha önce yaptığı değerlendirmelere de atıfta bulunan Bekin, Kent’in İran’ın ABD karşısında üstünlük sağladığını kabul ettiğini ve Trump’a İran karşısında zafer ilan ederek Amerikan askerlerini geri çekmesi yönünde tavsiyede bulunduğunu hatırlattı.

    ENFLASYON TARTIŞMASI GÜNDEMDE

    Bekin, Trump’ın göreve geldiği dönemde enflasyonu düşürme vaadinde bulunduğunu ancak ekonomik göstergelerin farklı bir tablo ortaya koyduğunu ileri sürdü. ABD’de enflasyon oranlarının yükseldiğini savunan Bekin, Trump’ın son basın toplantısında gazetecilerin yönelttiği ekonomik sorulara verdiği yanıtların da kamuoyunda tartışma yarattığını söyledi.

    Bekin’in aktardığına göre, bir gazetecinin “Sayın Başkan, bu sabah açıklanan son enflasyon rakamıyla ilgili endişeli misiniz?” sorusuna Trump’ın “Hayır, bayılıyorum ona. Enflasyonu seviyorum” şeklinde yanıt verdiği öne sürüldü. Bekin, bu açıklamanın ekonomik gerçeklerle siyasi söylemler arasındaki farklılığı ortaya koyduğunu savundu.

    “BÖLGESEL GERİLİMİN SONUÇLARI KÜRESEL ÖLÇEKTE HİSSEDİLEBİLİR”

    Basın toplantısının sonunda Orta Doğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bekin, ABD ile İran arasında tırmanan gerilimin yalnızca iki ülkeyi değil, enerji piyasalarından uluslararası ticarete kadar geniş bir alanı etkileyebileceğini ifade etti.

    Bekin, bölgede kalıcı istikrarın sağlanabilmesi için diplomasi, diyalog ve uluslararası hukukun ön planda tutulması gerektiğini belirterek, askeri yöntemlerin sorunları daha da derinleştirebileceği uyarısında bulundu.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.