Haberde Bursa

SIĞINMACILAR TÜRKİYE’DE UYUŞTURUCU TİCARETİNDE BÜYÜK BİR ROL OYNUYOR

30.06.2023
52

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, “BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC), “2023 Dünya Uyuşturucu Raporu”nu değerlendirdi. Tehlikeye dikkat çeken Aslan, Türkiye’de kaçakların ve sığınmacıların uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline geldiğini belirtti.

BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC), “2023 Dünya Uyuşturucu Raporu”na göre küresel çapta 296 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor. Raporu değerlendiren Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı bilgisi oldukça kaygı verici olduğunu ifade etti.

Başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere küresel organize suçlar üzerine araştırmalar yapan Kolombiya merkezli Insight Crime tarafından Alessandro Ford imzasıyla yayınlanan bir araştırma, Türkiye’nin kıtalararası kokain ticaretindeki rolünün arttığını gösteriyor.

ZAFER PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ESMAÜL HÜSNA ASLAN: SIĞINMACILAR TÜRKİYE’DE UYUŞTURUCU TİCARETİNDE BÜYÜK BİR ROL OYNUYOR

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE TOPLUMSAL BOZULMANIN ÖNÜNÜ AÇIYOR”

Aslan, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı raporda ifade edilen istatistikler, uyuşturucu kullanımının küresel düzeyde ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir. 15-64 yaş arasındaki her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı bilgisi oldukça kaygı vericidir. Dahası, son 10 yılda uyuşturucu kullanımında yaşanan yüzde 23’lük artış, sorunun büyüklüğünü ve ciddiyetini daha da vurgulamaktadır.

“SUÇ ORANLARININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR”

Raporda belirtilen 296 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı bilgisi son derece endişe vericidir. Uyuşturucu kullanımının yaygınlığı sağlık, sosyal ve ekonomik bir dizi zararı da beraberinde getirmesi kaçınılmazdır. Bağımlılık, sağlık sorunları, suç oranlarının artması, toplumsal bozulmanın da önünün açılmasına neden olmaktadır.

Uyuşturucu kullanımıyla mücadelede sadece bağımlıları tedavi etmek değil, aynı zamanda tedarik zincirini ve kaçakçılığı engellemek, farkındalık yaratmak ve önleyici önlemleri güçlendirmek de önemlidir.

KAÇAKLAR UYUŞTURUCU TİCARETİNİN BÜYÜK BİR PARÇASI

Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığına da değinen Aslan, kaçakların uyuşturucu ticaretinde ciddi oranda artışa neden olduğunu bilgisini paylaştı.

Aslan, “Kaçak geçiş noktalarının sayısı, uyuşturucu satıcılarına daha fazla fırsat sunmaktadır. Afgan kaçaklar ülkelerinden gelirken sırt çantalarında ne getiriyor? Uyuşturcu hammaddelerini de kendileriyle birlikte ülkemize sokuyorlar. Hiçbir denetime tabi olmayan kaçakların özellikle genç erkeklerden oluşması ve ülkemizdeki kaçak sayısıyla orantılı olarak uyuşturucu madde profilinin değişmesi en çok üzerinde durmamız gereken konudur. Sığınmacılar uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>