Haberde Bursa

Seval GAZİTEPE yazdı; MANDA YUVA YAPMIŞ SÖĞÜT DALINA

27.07.2023
6.569

Köşe yazarımız Seval Gazitepe yazdı;

Birkaç gündür yetkililerin “Aman, dışarı çıkmayın. Bu bir afettir.”  söylemlerini izliyordum. Unutmuş olacağım ki balkon kapısını açar açmaz yüzüme çarpan sıcak hava dalgasıyla istemsizce geri adım attım. Koca gezegen, var olanlar yetmezmiş gibi, artık doğal afet olarak adlandırdığımız “sıcak hava” nedeniyle hapishaneye döndü.  “Bir su kenarı, bir söğüt gölgesi bulurdum oysa” diye düşünürken mandaların söğüt dalına yuva yapma olasılığı çok canımı sıktı. Maruz kaldığım sıcak hava dalgasının etkisiyle saçmalıyor muyum acaba?

“Manda yuva yapmış söğüt dalına” türküsünde sözü edilen söğüt, aspirinin hammaddesi olan salisilik asit içerdiği yüzyıllar önce Sümerler tarafından keşfedilmiş olan  söğüt ağacıdır.  Fakat önemli olan güzelim söğüt ağacına yuva yapan mandanın kim olduğudur.

Söz  konusu manda; halk türkülerimizde incelikle yerilmekte, kendisine “ağaç düşmanı olma, doğayı sev, hayvanları koru, insanlara zarar verme, şiddetten uzak dur”  mesajı verilmektedir. Devamında ise uyarıyı dikkate almaz isen “biz de boş durmayız. Yavrularını kaparız. Suyuna tirit yaparız.” şeklinde gözdağı verilmektedir.
İşin eğlencesi de benden olsun.

Güneş altında ölçülen 50 derecelik sıcaklığın ağaç gölgesinde 30-35 derecelere düştüğü göz önüne alınırsa konunun önemi daha da netleşmektedir.

İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların artması yetmezmiş gibi yakılan ormanlar, kesilen ağaçlar Boy içimizi daha bir yakmakta.
Oysa bir söğüt gölgesinde serinleyeceğimiz günler için seferberliğimiz ağaç dikmek olmalı. Var olanı korumak da bilinçli bir toplumun asli görevi elbette. Böyle günlerin yaşanmaması dileğimle söğüt ağaçlarını çoğaltalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>