Haberde Bursa

Kanlısırt’taki ”yalnız çam”ın kozalakları Avustralya’da yeniden yeşeriyor

10.10.2023
255

MEHMET BAYER – 10/10/2023 – HİBYA – Çanakkale Kara Savaşları sırasında, Avustralyalı ve Türk askerlerinin süngü süngüye çarpıştığı Kanlısırt bölgesinde bulunan, gövdesine aldığı mermi ve şarapnel parçalarından dolayı yok olan tek bir çam ağacının toprağa düşmüş kozalakları, 108 yıl sonra Avustralya’da yeniden hayat buluyor.

Avustralya birlikleri, 6 Ağustos 1915 saat 05.30’da yoğun bir bombardımandan sonrası Kanlısırt bölgesinde Türk siperlerine saldırdı. Göğüs göğüse yapılan kanlı savaşın sonunda iki tarafın toplam kaybı 10 bin askeri buldu. Bu kadar kanlı bir savaşın olduğu bölgeye Türkler Kanlısırt, Avustralyalılar ise orada bulunan tek bir çam ağacına atıfta bulunarak Lone Pine (Tek Çam) adını verdi.

Anzak askeri Çavuş Keith McDowell, bu çam ağacının bir kozalağını çantasına koyup, sakladı. Ülkesine, Avustralya’ya dönen çavuş, bu kozalağı teyzesine verip, ondan çam fidanı yetiştirmesini istedi.

Melbourne kentinin 300 kilometre batısında Warrnambool kasabasında yaşayan teyze, 4 çam fidesi yetiştirmeyi başardı. Bunlardan biri Melbourne’deki Anıt Mezar’a, bir tanesi de Warrnambool Botanik Bahçesi’ne dikildi.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>