Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; ŞEHİRCİLİK BİLGİSİ

05.02.2024
15

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Bilgi, bir konuda öğrenilen ve öğretilen şeylere denir. Bilginin tanımı, kullanılan alana göre olur. Bilgi, özne ile nesne arasındaki iletişim sonucu oluşur. Laiklik, sekülerizm, bilgi felsefesi: bilginin türlere ayrılmasıdır.

Şehircilik bilgisi, insanlar için önemlidir. Şehir, kültürün-medeniyetin beşiği olur. Bu bilgi türünde, şehirlerin kuralları belirtilir.

Şehircilik bilgisi, laikliğe göre, devlet işleri bilgisi içinde yer alır. Laiklik, bilginin din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak ayrılmasıdır. Şehircilik bilgisi, sekülerizme göre, dünya işleri bilgisi içinde yer alır. Sekülerizm, bilginin din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi olarak ayrılmasıdır. Şehircilik bilgisi, bilgi felsefesine göre, bilimsel bilgi içinde yer alır. Bilgi felsefesi, altı bilgi türüne ayrılır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur.

Kentsel Dönüşüm ve Seyrekleştirme, şehirdeki yaşantıyı değiştirmeyi, iyileştirmeyi, yenileştirmeyi amaçlar. Kentsel Dönüşüm ve Seyrekleştirme, mevcut planlar dikkate alınıp yapılır.  Şehir planları yatay ve dikey olarak ikiye ayrılır. Yatay planlamada çok amaç vardır. Dikey planlamada az amaç vardır. Yatay planlamada, yol, su, elektrik, haberleşme, atık su gibi yatırımlar belirtilir. Dikey planlamada, konut, işyeri, park, otopark gibi yatırımlar belirtilir.

Kentsel Dönüşüm ve Seyrekleştirmede, mevcut planlar korunur. Şehrin bütününde yaşayanlar Kentsel Dönüşüme ve Seyrekleştirmeye katkı yapacak şekilde harekete geçirilir. Emlak vergisinden alınacak ek vergiyle çalışmalar desteklenir. Ek emlak vergisi Kentsel Dönüşüm ve Seyrekleştirme için kullanılır. Konut ve işyerlerinin bir kısmı yıkılarak park ve otoparka yer açılır. Konut ve işyeri artışı yapılmaz.

Park, otopark, alt geçit-üst geçit gibi yapılar yer üstünde inşa edilir. Doğal afetlere karşı önlem alınmış olur. Zemine bir kat otopark, otoparkın üstüne bir park inşa edilebilir. Üst geçitlerin altında, trafik ışıklarıyla denetleme yapılabilir. Geçidin altında yola göbek yapılabilir.

Şehir planlarında uzun yollar yapmak yerine, iç içe geçmiş daire ya da iç içe geçmiş kare planlar yapılarak, daire ya da kare planın ortası yayalara açılır. Çevre yolu bağlantılı ulaşım ağı oluşturulur.

Yeni yerleşim alanları kurulup, şehirler geliştirilir. Mevcut şehirde ıslahat-iyileştirme yapılır. Bütün binaları yıkmak yerine, mevcut binaların bir kısmı dayanıklı hale getirilip kullanılabilir.

Bilgi bütünlüğü ve bilgi türleri dikkate alınıp çalışmalar yapılır. Toplum, bilgi bütünlüğü ve bilgi türleri dikkate alınıp gelişir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>