Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BÜTÜN VE PARÇA

17.11.2023
173

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Slogan, yüceltme: parçanın anlamıyla ilgili olur. Parçalara, bütünün parçası olmasına göre anlam verilmesi gerekir. Dini bilgi, parçayı yüceltir. Dünya bilgisi, parçaya: bütünün parçası olarak anlam verir.

Hazreti Meryem’in bir bakire olarak Hazreti İsa’ya hamile kalması ve O’nu doğurması, Tanrı’nın bir mucizesi olur. Bu durum, dini bilgiye göre, parçaya anlam vermektir. Hazreti Meryem ve bebek Hazreti İsa resimleri, İsis isimli Mısır tanrıçası ve bebeğine dayanır. Burada, kadının anneliği yüceltilir. Parçaya anlam verilir. Hazreti Meryem ve bebek Hazreti İsa resimlerine: Madonna denir. Bu durum, çocuğun anneye ait olduğunu belirtir.

Hazreti Muhammet, “Veda Hutbesi” nde: Çocuk kimin döşeğinde doğmuş ise ona aittir, sözünü söyler. Döşek ve döşeğin sahibi erkek, yüceltilir. Parçaya anlam verilir.

Çocuğun, gen testi ile anne ve babasının tespiti: gen testinin yüceltilmesi olur. Parçaya anlam verilir.

Doğada-dünyada kadın ve erkek bütünlüğü vardır. Çocuk, kadın ve erkek bütünlüğünün: yeni bir canlı oluşturması olur. Kadın ve erkek, bir aile oluşturur. Bu aile bütünlüğü, yeni bir canlı olarak, çocuğu oluşturur. Anne, baba, çocuk: bir bütün olur.

Japonya’da erkek ve kadın cinsel organı, ayrı ayrı yüceltilir. Yüceltme için ayrı ayrı törenler yapılır. Cinsel organların ayrı ayrı heykelleri yapılır. Cinsel organlara benzeyen gıdalar, eşyalar üretilir ve tüketilir. Parçaya anlam verilir.

Kadının kadınla arkadaşlığı, parçaya anlam verilmesidir. Erkeğin erkekle arkadaşlığı, parçaya anlam verilmesidir. Kadın ve erkek arkadaşlığı, bütüne anlam verilmesidir.

Kadın ve erkek eğitimi olan karma eğitim, bütün anlamı taşır. Kadın ve erkek, “kadın ve erkek bütünlüğüne” ait şeyleri konuşabilir. Bütün ve parça, anlam kazanır.

Mantık kuralları, bütün-parça kuralına göre, anlam kazanır. Yeni bilgi, bütün-parça kuralına göre, oluşturulur.

Hazreti Muhammet, yetim ve öksüz kalır. Dedesi tarafından büyütülür. Bu bilgiler, Hazreti Muhammet’i yüceltir. Hazreti Muhammet, kendisinden yaşlı olan Hazreti Hatice ile evlenir. Kız ve erkek çocukları olur. Sadece kızı Hazreti Fatma yaşar. Soyun erkek çocuktan devam etmesi yerine, Hazreti Muhammet’in soyu, kızı Hazreti Fatma ile devam eder. Hazreti Ali’nin bütünleştirici özelliği dikkate alınmaz. Hazreti Fatma ve Hazreti Ali’nin soyu, oğulları Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin ile devam eder. Soyun devamında, erkek çocuklar dikkate alınır. Kız çocuklar, dikkate alınmaz.

Soyağacı, kadın ve erkek bütünlüğüne dayanır. Bu bütünlüğe ait, bütün-parça kuralına göre soyağacı kayıtlarını oluşturmak gerekir.

Bütün-parça kuralı, içinde bulunulan durumu belirtir. Karar vermeye dayanak oluşturur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>