Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BÜTÜN

20.11.2023
387

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Bütün, parçaları olandır. Bütünün, parçaları vardır. Bütün-parça kuralı, bütünü ve bütünün parçalarını belirtir. Bir şeyi söylemenin yanında, söyleyiş üslubu önemli olur. Bütün kavramı, daha iyi anlamayı ve anlatmayı sağlar.

Dini bilgi ve dünya bilgisi, bir bütün olur. Dini bilgi ve dünya bilgisi bütün kavramına göre anlam kazanır. Dini bilgide bütünlük, daire çizgisinin üzerinde oluşur. Dini bilgi, daire çizgisinin üzerinde bir noktada başlar. Daire çizgisini dolaşır. Başladığı noktada biter. Dini bilginin sonu vardır. Dini bilgi artmaz. Dünya bilgisi, dairenin içinde oluşur. Dönüşüm olur. Soyut ve somut kavramları, dönüşüm halindedir. Soyuttan somuta ve somuttan soyuta dönüşüm olur. Dünya bilgisi, ok işareti yönünde artar.

Okuma ve yazma öğretiminde, tümdengelim ve tümevarım yöntemleri kullanılır. Cümle, bütün olur. Harf, parça olur. Tasvir, bütün-parça kuralına göre yapılır. Tasvir edilen bütün olur. Tasvir edilenin her bir özelliği parça olur. Kompozisyon, bütün-parça kuralına göre oluşur. Kelimeler cümleyi, cümleler paragrafı, paragraflar metni oluşturur. Metin, bütün olur. Kelimeler, cümleler, paragraflar: parça olur.

Bir elin beş parmağı, bütün ve parçalarına örnek olur. Beş parmak, farklılıkların eşitliğini oluşturur. Her parmağın bir görevi vardır. Parmak olan parçalar, elin bütünlüğü içinde anlam kazanır.

Bilgi bütündür. Bilgi bütünlüğünün parçaları vardır. Bilgi türleri, bilgi bütünlüğünün parçaları olur. Dini bilgi, bilgi türü olur. Dünya bilgisi, bilgi türü olur. Bilgi öğrenilerek, davranış kazanılır. Her bilgi türü, kendi kuralını koyar ve gelişir. Bilgi türünden, bilgi türüne kural alınmaz.

Bütün-parça kuralı, şiir yazarken kullanılır. Bütün karşılığı olan kelime, parça karşılığı olan kelimelerle, anlam bütünlüğü oluşturur. Örnek: “Karalar bağlamıştı Anadolu” dizesinde, karalar kelimesi, bütün özelliği taşır. Karalar kelimesi: savaş, ölüm, ayrılık, yoksulluk, kıtlık, hastalık kelimeleri olan parçaları düşündürür.

Dün, bugün, yarın: bir bütün olur. Davranış bilgisine göre, insan hayatında, bütünlük ve devamlılık ister.

Dini bilgide, mucize vardır. Dünya bilgisinde, doğa olayları vardır. Mucize ve doğa olayı ayrımı, anlamayı ve anlatmayı kolaylaştırır. İki doğru kuralına göre, dini bilgi, kendi kurallarına göre doğru olur. Dünya bilgisi, kendi kurallarına göre, doğru olur. Bilgi bütünlüğü ile kalkınma olur.

Teori ve pratik, bir bütün olur. Teori, parça olur. Pratik, parça olur. Teori, pratiğe dönüşür. Pratik, teoriye dönüşür. Teori ve pratik bütünlüğünde, devamlı dönüşüm olur. Yeni bilgi oluşturulur.

Bir şey almak için bir şey vermek gerekir. Almak ve vermek, bir bütün olur. Üretmek ve tüketmek, bir bütün olur. Üretmek, vermek olur. Tüketmek, almak olur.

İş, aş, ev, eğitim, vatan, millet, devlet, bayrak: bir bütün olur. Hepsi insan için önemlidir.

Demokraside, emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Siyasi partiler, emek-sermaye ayrımına göre, siyasi partiler yelpazesinde, yerini alır. Her siyasi parti, bir bütünün parçası olur. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yapılmaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>