Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; BİLGİ BÜTÜNLÜĞÜ

30.11.2023
10

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü, bilgi bütünlüğü olur. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Dünya bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. Din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir.

Siyasetin, laiklik kuralına göre yapılması, bir kural olur. Laiklik, dini örgütlenmeyi ve devlet örgütlenmesini ayırır. Toplum, dini örgütlenmeyi ve devlet örgütlenmesini ayrı ayrı oluşturur. Din işleri bilgisi, ibadet kurallarını belirtir. Dini bilginin muamelat ve ceza kuralları, nas edilmiştir. Nas etmek, bir kuralın uygulamasının durdurulması olur.

Siyasette, Allah kelimesi zikredildiğinde ve “Ya Allah Bismillah” denilip Besmele çekildiğinde, dünya bilgisi kutsanır. Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisiyle konuşma yapılmış olur.

Allah’ı zikreden ve Besmele çeken kişi de dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğünde yaşar. Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi, kutsal bilgi olur.

Max Weber, bilgiyi, kutsal bilgi ve işlev bilgisi olarak ikiye ayırır. Kutsal bilgi, dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi olur. İşlev bilgisi, iş yapma bilgisi olur. Kutsal bilgi, inanarak öğrenilir. İşlev bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. İşlev bilgisi, görev olur.

Siyasette, dini bilgi ve dünya bilgisi karışıklığına tepki gösterildiğinde, dini bilginin siyasete karıştırıldığı söyleniyor. Kutsanmış dünya bilgisi, gözden kaçırılıyor. Dini bilgi ve kutsanmış dünya bilgisi bütünlüğü olan kutsal bilgiyle, siyaset yapıldığını görmek gerekir.

Bilgi felsefesi, bilgiyi altı türe ayırır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Diğer beş bilgi türü, sorgulanarak öğrenilir. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur.

Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi bütünlüğü: bilgi bütünlüğü olur. Sekülerizm, din işleri bilgisi ve dünya işleri bilgisi bütünlüğü: bilgi bütünlüğü olur. Kutsal bilgi ve işlev bilgisi bütünlüğü: bilgi bütünlüğü olur. Bilgi felsefesi, bilgi bütünlüğü olur.

Kültürün-medeniyetin, dini bilgi ve dünya bilgisi bütünlüğü üzerinde yükseldiği belirtilir. Dini bilgi, görünmeyenin bilgisi olur. Dünya bilgisi, görünenin bilgisi olur. Dini bilgide, söz yeterli olur. Dünya bilgisinde, söz ve belge yeterli olur. Siyasette, söz ve belge yeterli olur.

Bu bilgiler ışığında, bilgi bütünlüğü ile kalkınma olur, demek gerekir. Bilginin bütün türlerini öğrenmek, bir kural olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>