Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; ALGI CÜMLESİ

13.08.2023
33

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Farklı-zıt anlamlı- iki kelime, çelişki oluşturur. Çelişki, bir bütünü oluşturur. Bütünün adı, kavram olur. Kavram, içinde çelişki taşır. Kavramlarla düşünmek önerilir. Bütün kavramı, bir soyutlamadır.  Kelimenin köken anlamı ve kavram anlamı olur. Köken anlamı, sözlük anlamı olur.

Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak iki bilgi türüne ayrılır. Din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi ibareleri, birbirinin zıttı ve farklı olur. Zıtlık ve farklılık, çelişki oluşturur. Çelişki, bütün olur. Bütünün adı, parçalarından ayrı olur. Bütünün adı laiklik olur. Kavramın adı, laiklik olur.

Bilgi felsefesi, altı bilgi türüne ayrılır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısıdır. Birbirinde farklı bilgi türleri, çelişki oluşturur. Çelişki, bütünü oluşturur. Bütünün adı, bilgi felsefesi olur. Kavramın adı, bilgi felsefesi olur.

Laiklik kelimesinin köken anlamı, Antik Yunan’dan alındı. Ruhban ve laikos-halk- kelimeleri farklı ve birbirinin zıttı olur. Çelişki oluşturur. Çelişki, bütünü oluşturur. Bütün, kavram olur. Bütünün adı, parçalarından ayrı olur. Bütünün adı, toplum olur. Toplum, ruhban ve laikos-halk- bütünlüğü olur. Laikos kelimesi çelişki oluşturur. Toplum kelimesi, çelişkiyi içinde taşır.

Ruhban-laikos-halk- zıtlığı ileri sürülerek ve ruhban kelimesinin yerine din kelimesi getirilerek: Din ayrı, laiklik ayrı olur, demek, algı cümlesi olur.

Laiklik kelimesinin kavram anlamı, Roma’da oluştu. Dante, İlahi komedya isimli eserinde, din ve devleti iki ayrı güneşe benzetir. İki ayrı güneş, toplumu aydınlatır. Dinin başkanı papa olur. Devletin başkanı kral olur.

Roma’da Tek Tanrılı Hıristiyanlık, çok tanrılı pagan inancının yerini aldı. Devlet, devam etti. Dinin değişmesi nedeniyle, din ayrı, devlet ayrı örgütlendi. Hıristiyanlık, kilise ve manastır ile örgütlendi. Devlet, maliye, ordu, adalet gibi kurumlarla örgütlendi. Roma devlet hukuku oluştu. Roma devlet hukuku, dünya bilgisi olur.

Roma’da din ve devlet kelimeleri farklı ve birbirinin zıttı olur. Çelişki oluşturur. Çelişki, bütünü oluşturur. Bütünün ismi, parçalarından ayrı olur. Bütünün adı, laiklik olur. Laiklik, kavram olur. Laiklik, içinde çelişki taşır.

“Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu” ibaresi, algı cümlesi olur. Algı cümlesi, yanıltma cümlesi olur. Laiklik, bilginin ikiye ayrılmasıdır. Laiklik, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak iki türe ayrılır. Bilimsel bilgi, bilgi felsefesinin altı bilgi türünden biri olur. Bilimsel bilgi, bilgi felsefesinin parçası olur. Bilimsel bilgi, laikliğin devlet işleri bilgisi içinde yer alır. Bütün özelliği taşıyan laiklik kelimesinin yanına, parça özelliği taşıyan bilimsel kelimesi getirilmiştir. Bütünün yanına parçanın getirilmesi, algı cümlesi olur. Burada laiklik kelimesi ile bilimsel kelimesi arasında benzerlik kurulmak istenmiştir. Laik kelimesinin içinde, din işleri bilgisi adıyla, dini bilginin ibadet kuralları var. Bilimsel kelimesinin içinde, bilimsel bilgi var.” Laik eğitim” ibaresi yeterli olur.

“Devlet-millet buluşması” ibaresiyle, devlet-millet ayrılığı, ifade edilmiş olur. “Devlet-millet buluşması” ibaresi, bir algı cümlesidir. Devlet kelimesi, bütün özelliği taşır. Millet kelimesi, parça özelliği taşır. Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Devlet, vatanın üzerinde yaşayan milletin-vatandaşların- örgütlenmesi olur. Devlet kavramı, vatan ve millet kavramlarını, içinde taşır. Devlet ayrı, millet ayrı olmaz. Devlet-millet buluşması olmaz.

Müslümanlar-laikler ve dindarlar-laikler ayrımı, bir algı cümlesi olur. Algı cümlesi, yanıltma cümlesi olur. Müslümanlık ve dindarlık kelimeleri, laikliğin din işleri bilgisi içinde yer alır. Dolaylı olarak laikliğin içinde yer alır. Laiklik bütün, Müslümanlık ve dindarlık, laikliğin parçası olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>