Haberde Bursa

Fosil ağaç gövdeleri milyonlarca yıl öncesinin bilgilerini günümüze ulaştırıyor

27.09.2023
260

MEHMET BAYER – HİBYA –  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, fosil ağaç gövdelerinin milyonlarca yıl öncesinin bilgilerini günümüze ulaştırdığını söyledi.

Prof. Dr. Akkemik, HİBYA’ya yaptığı açıklamada, İstanbul-Beylikdüzü’ndeki Türkiye’nin en büyük fosil ağaç gövdesinin tanımlanması üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, fosil ağacın bugün tropik kuşakta yaşayan Mammea cinsine ve bu cinsin de kuzey yarımküredeki ilk fosili olduğunun belirlendiğini dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Yıldırım Güngör ve Dr. Direnç Azaz ile yurt dışından ortaklarıyla yazdıkları makaleyle bu fosil ağacın bilimsel tür adının ”Mammeoxylon beylikduezuense Akkemik, Y.Güngör, D.Mantzouka & D.Azaz” olarak adlandırıldığına işaret eden Akkemik, şu bilgileri verdi:

”Cinsin dünya üzerindeki üçüncü fosili olup, ikisi güney yarımkürede bu da kuzey yarımkürede bulunmuş ve adlandırılmıştır. Tür, yaşadığı dönem olan 23-25 milyon yıl öncesinde, günümüzden çok daha farklı bir iklim ve orman yapısının olduğunu gösteriyor. İklim, o dönemde daha nemli ve ılıman, yarı tropikti.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>