Haberde Bursa

EĞİTİMDE “HAREZMİ MODELİ” YILDIRIM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE UYGULAMAYA GEÇTİ

16.01.2024
45

Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde “Geçmişin Değerini Bil Geleceğe Anlam Kat” sloganıyla Harezmi Eğitim Modeli ile VEFA duygusuna dikkat çekildi.

.2016 yılında gerçekleştirilen Milli Eğitim çalıştayları ve üniversitelerin akademik destekleri doğrultusunda eğitim camiasına tanıtılan “Harezmî Eğitim Modeli” Türkiye Yüzyılı başlangıcında Cumhuriyetin 100.yılında Bursa’da 100 okulda uygulanmaya başlandı

HAREZMİ KİMDİR?

Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmi, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir.

El Cebr ve’l Mukabele adlı eserinde ikinci dereceden denklemlerin çözümlemesinin nasıl yapıldığını anlaşılır bir şekilde derledi. El Cebr ve’l Mukabele adlı kitap 600 yıl boyunca Dünya’nın birçok üniversitesinde cebirin temel kitabı olarak kullanıldı.

NİÇİN YILDIRIM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE HAREZMİ MODELİ

Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ömer Yılmaz, “Okulumuzun Vizyonu, Eğitim ve Öğretim yönüyle donanımlı, çağın gereksinimlerine cevap verebilecek öğrenciler yetiştirerek ülke kalkınmasına katkı sağlayan, alanında yeniliklere ve gelişmeye açık, kurumsallaşmış, geleneği olan, çağdaş, akılcı ve tercih edilen bir kurum olmak. Bu vizyondan yola çıktığımızda, Harezmi Eğitim Modelinde de hedefin disiplinler arası düşünebilen ezberden ve monotonluktan uzak bireyler yetiştirmek olduğunu gördük ve bizde Cumhuriyetin 100.yılında Bursa’da geçmişin hazineleri ile beraber HAREZMİ geleceğin okulunda yerimizi almak için projelere yatkın, gönüllü, istekli farklı branşlardan öğretmenlerimiz ile kendi ekibimizi kurarak, başvurumuzu tamamladık” dedi.

NEDEN HAREZMİ?

Yeni eğitim modelinin Harezmi olarak isimlendirilmesinin nedeni ise, “Algoritma” terimi, onun adından türetilmiştir. Algoritma mimarisinin babasıdır. Harezmi’nin bilgi temelli düşünme, bu düşüncenin makine ve teknolojiye aktarımı konusundaki ilk çalışmaların büyük İslam bilgini tarafından gerçekleştirilmesinin yaratacağı motivasyondur.

Harezmi Eğitim Modeli, teknolojiyi tüketen olmaktan çıkıp, üreten ve şekil veren bir neslin yetişmesini hedefliyor. Bu kapsamda ise, bilgi temelli düşünme biçimini öğrenilirken, disiplinler arası iletişime önem veriliyor ve birden fazla disiplinden yararlanılarak bilgi üretme, yorumlama ve sorunları tanımlama becerilerinin geliştirilmesi sağlanıyor.

“HEDEF EZBERDEN VE MONOTONLUKTAN UZAK BİREYLER YETİŞTİRMEK”

Harezmi projesi komisyon üyesi Büro Yönetimi ve Yönetici Sekreterliği Öğretmeni Derya Karagülle, “ Harezmi Eğitim Modelinde hedefin ezberden ve monotonluktan uzak bireyler yetiştirmek olduğunu görmek ve Büyük  İslam Bilgini, algoritmanın mimarı Harezmi ile hayatın içinden sorunları, öğrencilerimizle  birlikte kendi müfredatımızı hazırlayarak, derslerimizle ilişkilendirerek, çağın yeniliklerini milli ve manevi değerleri ile adapte etmeyi hedefleyen  eğitim modeline dahil olabilmek için farklı branşlardan üç öğretmen arkadaşımla beraber ekibimizi kurduk. Harezmi Öğretmen Eğitimi  hizmet içi kursunu başarı ile tamamladık.  Eğitim modelini okulumuz da tanıttıktan sonra gönüllü öğrencilerimizle birlikte Eğitimde 21. yüzyılın ve geleceğin insanlarına hitap edebilen modelde bizde yerimizi aldık” dedi.

Harezmi projesi komisyon üyesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nurcihan Akkuş, Harezmi projesi kapsamında vefa duygusunun tekrar hatırlatılabilmesi için öğrencilerimize farkındalık oluşturmak amacıyla, proje kapsamında insana, milli ve manevi değerlere, doğaya ve toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Harezmi projesi komisyon üyesi Sağlık Bilimleri Öğretmeni Hacer Esen, “hayatın içinden seçmiş olduğumuz gerçek bir sorun için öğrencilerimizle birlikte çözüm yolları arıyor ve uyguluyoruz. Bu kapsamda öğrencilerimizle birlikte geleneksel Türk tiyatrosuna olan vefa borcumuzu ödemek için Karagöz ve Hacivat yapım atölyesini ziyaret ettik. Bu ziyarette Karagözle Hacivat tasvirleri oluşturduk. Bu ziyaretlerimiz ile öğrencilerimizde milli ve manevi değerleri arttırmayı hedefledik” dedi.

Harezmi projesi komisyon üyesi Radyo ve Televizyon Alanı Öğretmeni Selcan Demirtaş, “Proje ile birlikte disiplinlerarası çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle hem sözel hem görsel zekalarına odaklanarak vefa duygusunu özümsemelerini sağlıyoruz” dedi.

Harezmi Eğitim Modeli yıl boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>