Haberde Bursa

DEMOKRAT ORHANGAZİ; Orhangazi Belediyesi bu borçla görevini yapamaz!

01.07.2023
64

Bursa’nın Orhangazi Belediyesi, Sayıştay’ın raporlarına göre ağır borç yükü altında. Raporda, önceki dönem üst yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerektiği belirtildi. AK Parti yönetimindeki Orhangazi Belediyesi’nin izin verilen borç stok tutarının çok üzerinde borç yükü altında olduğu, borçlarını ödeyemediği Sayıştay’ın denetim raporlarına yansıdı. Belediyenin kamu idarelerine olan vergi, prim, pay gibi yükümlülükleri ile üçüncü kişilere ödemelerini zamanında yerine getiremediği, bu nedenle ceza, faiz, zam ve icra gibi birçok yaptırımla karşı karşıya bırakıldığı belirlendi.

Demokrat Parti Orhangazi İlçe Başkanlığı denetim raporundaki bu açığı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. İlçe Başkanı Baki Bekar; “5393 sayılı Belediye Kanunu ile belediyelere verilen görev, sorumluluk, yetki, giderlerden belediyelerin Devletin asli temel görevlerini yerinden yönetim ilkesi doğrultusunda yerine getirdikleri görülmektedir. Belediye’nin mevcut borç yükü altında bu görev, yetki ve sorumlulukları hakkıyla yerine getirmesi mümkün görülmemekte, ileriye dönük sağlıklı, uygulanabilir ve gerçekçi mali politikalar üretmesi ve uygulaması imkânı bulunmamaktadır.”  “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Borçlanma” başlıklı 68 inci maddesinin ikinci fıkrasında: “Yukarıda belirtilen usûl ve esaslara aykırı olarak borçlanan belediye yetkilileri hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen durumlarda 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun görevi kötüye kullanmaya ilişkin hükümleri uygulanır.” denilmektedir. Yapılan incelemelerde, Belediye’nin bu ağır borç yükü altında önceki dönemlerde bırakıldığı tespit edilmiştir.  Belediye tarafından verilen cevapta; madde gereğinin süreç içerisinde yerine getirileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak; belediye görev ve hizmetlerinin daha sağlıklı yerine getirilebilmesi için gelir-gider dengesinin gözetilmesi, borç stoku yasal sınırların altına inene kadar yeni borçlanmaya girişilmemesi ve Belediyeyi ağır borç yükü altında bırakan önceki dönem üst yöneticiler hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerekmektedir. Orhangazi Belediyesi mali tablolaları ile kayıt ve işlemlerinin incelenmesinde, “140 Kişilerden Alacaklar Hesabı”nda yer alan bazı alacakların takip ve tahsil işlemlerinin başlatılmadığı tespit edilmiştir.

Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yukarıda belirtilen Sayıştay Raporu ışığında veya resen tespit edilecek nedenlerle, öncelikle ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitini, görevi kötüye kullanma ve/veya daha ağır bir cezayı gerektiren fiiller işleyen ve yapılan iş nedeniyle kamuyu zarara uğratan ilgililer hakkında kamu davası açılması istemimizdir. Demokratlar olarak bu davanın açılması için elimizi değil tüm bedenimizi taşın altına koyacağız!” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>