Haberde Bursa

CENGİZ ÇEKİL, EVA KOŤÁTKOVÁ, ELINA BROTHERUS, SARKİS ve NURİ KUZUCAN’IN SERGİLERİ, ARTER’DE DEVAM EDİYOR!

07.08.2023
100

Arter’in 2023 programı kapsamında izleyiciyle buluşturduğu Cengiz Çekil: Bugün de Yaşıyorum, Eva Koťátková: Bir Balıkmışım Bacakları Olan, Elina Brotherus: Large de Vue, Sarkis: SONSUZ ve Nuri Kuzucan: Pasaj başlıklı sergileri ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tüm sergilere girişin 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz olduğu Arter’e Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla ulaşılabiliyor.

CENGİZ ÇEKİL: BUGÜN DE YAŞIYORUM

Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi, Türkiye çağdaş sanatının öncülerinden Cengiz Çekil’in bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi olma niteliğini taşıyor. Sergi, sanatçının resim, baskı ve yerleştirme gibi farklı mecralarda ürettiği eserlerini Eda Berkmen’in küratörlüğünde bir araya getiriyor. Bugün de Yaşıyorum, Çekil’in 1970’li yılların başlarından 2015 yılındaki ölümüne kadar cesur ve deneysel bir yaklaşımla ürettiği, kimi ilk kez izleyiciyle buluşan farklı dönemlerden eserlerini içeren geniş bir seçkiyle sanatçının pratiğine derinlikli bir bakış sunuyor. Arter’in 4. ve 3. katlarında yer alan sergi, Çekil’in yaşamı tüm zorluklarına rağmen kutlayan gündelik bir ritüel olarak konumlandırdığı üretimine ışık tutmayı ve sanatçının yapıtlarının halen güncelliğini koruduğunu vurgulamayı hedefliyor. Bugün de Yaşıyorum, 22 Ekim 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

EVA KOŤÁTKOVÁ: BİR BALIKMIŞIM BACAKLARI OLAN

Eva Koťátková’nın desenler, heykeller ve çeşitli anlatılarını bir araya getiren Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisi izleyicilere dinlenmek, oyun oynamak, düşüncelere dalmak ve düşlemek için alan sunuyor. Küratörlüğünü Eda Berkmen’in üstlendiği dikkat çekici sergi, normatif tanımlamaların ve kimliklerin ötesinde birbirimizle ilişki kurmanın, yalıtılmış adalar yerine ağlar ve kolektif organizmalar inşa etmenin ve sesi yeterince duyulmayanların hikâyelerini dinlemenin önemini vurguluyor. Sanatçının daha erken tarihli yapıtlarının ve bu sergi için ürettiği yeni eserlerinin yer aldığı Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı sergi, 17 Eylül 2023’e kadar Arter’in giriş kat galerisinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

ELINA BROTHERUS: LARGE DE VUE

Elina Brotherus’un Large de Vue başlıklı sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu’nda yer alan Large de Vue: Erik Satie’ye Saygı (2006) başlıklı fotoğraf serisini, daha yakın tarihli videolarından bir seçkiyle bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi, 1990’ların ortalarından bu yana sürdürdüğü sanatsal pratiğinin erken dönemlerinde ağırlıklı olarak otobiyografik öğelerden yola çıkan Brotherus’un pratiğinin geçirdiği dönüşümlere genel bir bakış sunarken, üretiminin sanat tarihiyle olduğu kadar, müzik ve sesle olan ilişkisini de odağına alıyor. Arçelik’in teknoloji desteğiyle, Arter’in -1 katındaki sergi mekânında izleyiciyle buluşan Large de Vue sergisi, 17 Eylül 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

SARKİS: SONSUZ

Sarkis’in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsayan SONSUZ adlı kişisel sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarını yeni bir mekânsal kurguda birbirleriyle buluşturuyor. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi, 1980’li yıllara tarihlenen yapıtlardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği Respiro isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu’na bağışladığı neon ve aynalarını da içine alıyor. Sarkis sergide, kurumun koleksiyonunda yer alan yapıtlarından seçtiklerini birbirleriyle ilk kez buluştururken, sanatçının SONSUZ için özel olarak ürettiği iki yeni yapıt da serginin giriş bölümünde ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Sarkis, farklı zaman ve mekânlara dair hafızalarıyla birlikte sergide yeniden yorumladığı eserlerini, pratiğinde başat rol oynayan ışık, renk ve müzik gibi unsurlarla birleştirerek SONSUZ’u çok sesli bir sahnelemeye dönüştürüyor. SONSUZ, 4 Şubat 2024 tarihine kadar Arter’in 2. kat galerisinde görülebilir.

NURİ KUZUCAN: PASAJ

Nuri Kuzucan’ın Pasaj başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekâna özgü bir mimari düzenlemeyle Nilüfer Şaşmazer’in küratörlüğünde bir araya getiriyor. Kaos/düzen, ışık/gölge, boşluk/doluluk, yüzey/derinlik, iç/dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, hem zihinsel hem de algısal bir akışkanlığı ve geçişliliği merkezine alıyor. İçine yerleştiği ve bir geçiş alanı olarak da yorumlanabilecek galeri mekânını ‘pasaj’ sözcüğünün mimari, yazınsal ve metaforik anlamları ekseninde resimsel uzamla ilişkilendiren Pasaj sergisi, 31 Aralık 2023’e kadar Arter’in 1. kat galerisinde ziyaret edilebilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

Bilgi için:               arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>