Haberde Bursa

Çataltepe hakkındaki önergeye yanıt; “Bizimle ilgisi yok!”

01.02.2024
92

Hayalleri 2007’de başlayan, 2008’de filizlenen Bursa’da 2011 yılında Kestel ilçesi Çataltepe bölgesinde yapımına başlanan ve ilerleyen süreçte yarıda kalan sanayi sitesi projesi mağdurları, haklarını aramak ve bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalar için temaslarını Ankara’da sıklaştırdı. 3 bin esnafın mağdur olduğu proje için konu yargıya taşındı. Son gelişmeleri milletvekilleri ile paylaşmak üzere ÇATSANDER Başkanvekili ve Dokumacılar Odası Başkanı Aydın Çitil hazırlattığı dosyayı Bursa Milletvekilleri Fevzi Zırhlıoğlu, Hasan Öztürk ve Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya götürerek paylaştı. Bursa Milletvekilleri Zırhlıoğlu, Öztürk ve Pala konuyu takip edeceklerini ve inceleyeceklerini belirtti. O gelişme CHP’li vekillerin soru önergeleriyle başka bir boyut aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa’da 15 yıldır tamamlanamayan Çataltepe Sanayi Sitesi projesinde gelinen son durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sordu. Bakanlıktan yanıt geldi.

Milletvekili Öztürk, bakanlığa verdiği önergede şu soruları yöneltti:

“1) 2008 yılında, 3 milyon metrekarelik alan üzerinde 3 bin esnafa işyeri temini amacıyla başlayan, sadece 1. Etapta 125 dükkan yapıldıktan sonra yapım yılan hikayesine dönen ve binlerce esnafın mağduriyetine yol açan Bursa Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili bakanlığınızın geliştirdiği bir çözüm önerisi var mı?

2) Kamulaştırma bedeli 62 milyon TL olan bu projede yer alan 3 bin esnafın, sonraki süreçte saf dışı bırakılarak mağdur edilmesi ve projenin halen, TOKİ marifetiyle kurulan 444 üyeli  kooperatife dönüştürülerek devam ettirilmesi ile ilgili, halen devam eden yargı kararı öncesinde herhangi bir tespit raporu hazırlandı mı?

3) Bugünkü  değeri yaklaşık 2 milyar dolar (55 milyar TL) eden istimlak edilen yerlerin tamamının TOKİ tarafından bu kooperatife 54 milyon TL’ye 10 adet senet karşılığı devredildiği doğru mudur? Bu durumda 2008 yılındaki asil hak sahiplerine yapılan hakkaniyetsizliği nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

4) Söz konusu kooperatifte, 3 bin hak sahibi esnaftan yalnızca 163 esnafın bulunmasının sebebi nedir? Kooperatif dışında kalanların haklarının, hukuklarının korunmasıyla ilgili bir çalışma söz konusu mudur?

5) Seçim döneminde Çataltepe Mağdurları Derneği (CATSANDER) ile kahvaltılı bir toplantı yapan önceki dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın “Mağduriyetinizi gidereceğiz!” sözünü, ‘Devlette devamlılık esastır’ teamülü gereğince yerine getirecek misiniz?”

Bakanlık verdiği yanıtta süreçlerin Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB) ve S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu Isyeri Yapi Kooperatifi tarafından
yürütüldüğü belirtildi. Bakanlığın yanıtı şöyle:

“Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olan Toplu Konut idaresi Başkanlığı ile Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) işbirliği içerisinde, Bursa iI merkezinde değişik yerleşim bölgelerinde ruhsatsız ve sağlıksız yapılardan oluşan işyerlerinin, Bursa Ili, Kestel ilcesi, Çataltepe mevkiinde inşa edilecek sanayi sitesi projesine taşınmasına ilişkin Ana Protokol 08.12.2008 tarihinde, 2009-2011-2014-2015 ve 2018 yıllarında ise 6 farklı Ek Protokol imzalanmıştır.

Anılan Protokol ve Ek Protokoller kapsamında; TOKİ, BESOB ve Belediye işbirliği ile yürütülen kamulaştırma, imar planlama ve mülkiyet işlemlerinin tamamlanmasının ardından, TOKi’ce 125 adet işyeri inşası tamamlanarak, üyelere teslim edilmiştir. Ayrıca, alanda genel altyapı ihalesi gerçekleştirilmiş ancak, yüklenicinin iflası nedeniyle TOKİ tarafından yüzde 87.40 lık  kısmı tamamlanarak iş fesih edilmiştir.

20 Eylül 2018 tarihli ve 108 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesinde belirtilen, kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri kapsamında, kalan işyerlerinin TOKİ’ce yaptırılması durdurulmuştur. Söz konusu ise devam edilememesinden dolayı oluşacak mağduriyetleri önlemek ve bundan sonraki süreçte ihale ve
inşaat işlerine devam edilebilmesi için BESOB Öncülüğünde “S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu işyeri Yapı Kooperatifi” kurulmuştur.

Söz konusu Kooperatif TOKİ öncülüğünde değil, sürecin en başından beri protokollerde taraf olan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) bünyesinde kurulmuştur. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 19.11.2018 tarih ve 1910 sayılı yazısı ile Sınırlı Sorumlu BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu işyeri Yapı Kooperatifi’nin kurulduğu ve “üyelerinin mağduriyetini önlemek ve ihtiyacına yönelik planlanan iş yerlerinin imalatına başlayabilmek icin BESOB ile TOKİ arasında
gerekli mahsuplaşmanın yapılması ve kamulaştırma yolu ile edinilen taşınmazların yeni kurulan kooperatife devri” talep edilmiştir.

Bu kapsamda söz konusu projenin TOKİ tarafından sonlandırılması ve mahsuplaşmaya yönelik 21.03.2019 tarihinde Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ve S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu Işyeri Yapı Kooperatifi’nin de içinde bulundugu 7 No.lu Ek Protokol imzalanmıştır. Protokolün imzalandığı tarih itibariyle söz konusu projede TOKİ’ce gerçekleştirilen ödemelerin toplam yaklaşık 127 milyon TL olup, toplanan miktar ise 73 milyon TL’dir. Bu kapsamda geri kalan
54 milyon TL’lik miktarın ise taksitler halinde ödeneceği ve bu ödemeler doğrultusunda kamulaştırılan taşınmazların projenin bir ortağı olan S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu işyeri Yapı Kooperatifi’ne devredileceği, ilgili tüm kurumların imza altına aldığı 7 No.lu Ek Protokol ile kararlaştırılmıştır.

TOKİ ilgili protokol kapsamında, belirlenen Ödemeler karşılığında; 513,373.12 m’lik alana sahip 29 adet taşınmazın tapu devir işlemleri 30.09.2022 tarihinde S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi adina tamamlanmıştır. Ayrıca, yaklaşık 175 bin metre alana sahip taşınmaz devir aşamasında olup, kalan taşınmazların devir işlemleri ise mahsuplaşmaya ait taksit ödemeleri doğrultusunda devam etmektedir.

Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği üzere; “Bursa ili, Kestel ilcesi, Çataltepe Mevkiinde inşa Edilecek Büyük Sanayi Sitesi Projesi’nde hak sahipleri ile ilgili tüm süreçler Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB) ve S.S. BESOB Esnaf ve Sanatkarlar Toplu Işyeri Yapı Kooperatifi tarafından yürütülmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>