Haberde Bursa

BELEDİYE AMBLEMİYLE PROPAGANDA OLMAZ!

13.03.2024
4

Dündar’dan sonra Alinur Aktaş’ın da afişlerine yasak geldi. Osmangazi İlçe Seçim Kurulu’ndan çıkan karar yine ibretlik bir tabloyu oluşturdu.

BELEDİYE AMBLEMİYLE
PROPAGANDA OLMAZ!

DÜNDAR’DAN SONRA
AKTAŞ’DA YSK TOKADI!

-Osmangazi İlçe Seçim Kurulu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan sonra, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da belediyenin amblemi ile propaganda yapamayacağına karar verdi ve yasaya aykırı içerikli ilanların toplatılmasına hükmetti.

İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, “Bu kararlar sıradan hükümler değildir. 31 Mart seçimlerinin adil bir rekabet ortamında yapılmadığının tescilidir. Sn. Dündar ve Sn. Aktaş, yönettikleri belediyelerin kasasından ve belediye icraatları üzerinden milyonlarca liralık haksız propaganda yapmışlardır” dedi.
Bunun seçime giren diğer tüm partilerin hakkına girmekte. Ondan da önemlisi belediye bir kamu kurumudur ve kamunun imkan, olanak ve parası siyasi propagandalar için harcanamaz. Israr edilirse beyt-ül mala el uzatmak olur ve bu durumun maddi manevi cezai müeyyidesi olmalıdır. Haksız rekabete sebebiyet vermenin bir bedeli var ve o bedel mutlaka ödenecek. Olayın hukuk önünde de sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

“GEREGİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığınca verilen itiraz dilekçesinde; Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından Altıparmak üst geçit, sıcak sular bölgesi, Merinos Kavşağı, Buski Kavşağı, Kanalboyu Meşeli Cami Karşısı, Küçükbalıklı Baba, Korupark Bulvarı, Esentepe, Akpınar, Emek, Hamitler, Yunuseli, Veysel Karani, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yan Kavşağı, Ankara Yolu Metro Üst Köprü yanına belediye kaynaklarından yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla seçmenleri etkileme amacı taşıyan ve aday
lehine vatandaş oyuna tesir etmek amacıyla yapıldığı anlaşılan, söz konusu afişlerin kaldırılmasını talep etmişlerdir.
298 sayılı yasanının 60. Maddesinin ilk fikrası gereğince siyasi partiler ve adaylar seçimin başlangıç tarihinden itibaren, seçim propaganda süresinin sona erdiği tarihe kadar, parti bayrağı afiş, poster, pankart ve benzeri malzemeleri asabilir veya yapıştırabilirler.
Siyasi genel merkez, il ilçe ve belde
binalarına asılan malzemeleri her zaman asabilir veya yapıştırabilirler.
298 sayılı Yasanın 6.maddesi gereğince bu kanunda belirlenen yerler dışında siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya parti bayrağı gibi malzemelerin asılması yapıştırılması
veya teşhiri yasaktır.

HAKSIZ REKABETİN İTİRAFI!
Aksi halde bu ilan ve reklamlar kaldırılır ve masrafları ilgilisinden tahsil edilir.
Bu maddede belirtilen yasaklarla ilgili işlem yapma yetkisi seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününden
önceki 30’ncu güne kadar mülki makamlara, son 30 gün içinde ilçe seçim kurullarına aittir.
Belediyeler bu maddede belirtilen yetkili mercilerin talebi üzerine maddeye aykırı hususları gidermek için gerekli araç, gereç ve personel sağlamakla yükümlüdūr.”
Yüksek Seçim Kurulunun 19.12.2023 tarih ve 2023/1561 sayılı kararının G maddesinde, ilan ve reklam yerlerine ilişkin a bendinde “.. herhangi bir kurum veya kuruluş ya da vatandaşlar tarafından 298 Sayılı Kanun’da belirtilen yerlerin dışında, siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya siyasi parti bayrağı gibi malzemelerin asılmasının, yapıştırılmasının veya teşhirinin yasak olduğuna” karar verilmiştir.
Yukarıda anlatılan nedenlerle; İYİ Parti Osmangazi llçe Başkanlığının itiraz dilekçesine ekli Bursa Büyükşehir Belediyesinin başkan adayına ait görsellerin incelenmesi neticesinde belediye iş ve hizmetlerinin anlatıldığı, yukarıdaki kanuni hususlar dikkate alındığında ve Yüksek Seçim Kurulu
Başkanlığının 2014/350 sayalı ilke kararı doğrultusunda belediye başkanlıklarınca belediyelerin
icraatlarına yönelik olarak hazırlanmış afişlerin propaganda kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden,
belediyenin amblemi ile belediye başkanı ibaresi bulunan Akpınar bölgesi ve Sıcak Sular Bölgesinde
bulunan mevcut afiş ve ilanların kaldırılmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

TOPLATILACAK
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığının talebinin kabulü ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığınca belediyenin icraatlarına yönelik olarak hazılanmış ve ilgili belediyenin amblemi ile belediye başkan ibaresi bulunan afişlerin propaganda yasağı kapsamında değerlendirilmesine,
2- Belediyenin hizmet ve projelerine ait görüntüler ile hizmet ve projelerin tanıtimına yönelik afişlerin propaganda yasakları kapsamında değerlendirileceğinden belediyenin amblemi ile belediye başkanı ibaresi mevcut Akpnar bölgesi ve Sicak Sular Bölgesinde bulunan afiş ve ilanların
kaldırılmasına,
Kararın Osmangazi Belediyesine ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlğına gönderilmesine,
3- Kararın yerine getirilmesi için bir ömeğinin Osmangazi Kaymakamlık Makamına ve 14 Karann bir örneğinin İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığına tebliğine oy çokluğu ile karar verildi.

image.png
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>