Haberde Bursa

Atlantic Council’den Muhteşem Gala Yemeği!

28.09.2023
571

Atlantic Council’in Gala Yemeği 20 Eylül çarşamba gecesi Newyork’ta Wall Street Cipriani Restoranın da yapıldı. Öncelikle geceye davetli tek Türk olmaktan onur duyduğumu söylemeliyim .
Amerikan Hazine Bakanı Sayın Janet Yellen , Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Volodımir Zelensky ,Japıonya Başbakanı Sayın Fumio Kishida , Almanya Şansölyesi Sayın Olaf Scholz un “Dünya Vatandaslığı Ödülü” aldığı gecede dünyanın gündemini canlı izleyip ; Türkiye Cumhuriyeti ve Türk iş dünyası adına ekonomik ve politik gelişmelerin nabzını tuttum.
Geceden izlenimlerimi paylaşmak isterim .Öncelikle gece gala yemeği ve ödül töreni olarak organize edilmişti .
Ödül töreninde ödülünü almak üzere kürsüye ilk Alman Şansölyesi Sayın Olaf Scholz cıktı .
Kendileri Ukrayna’nın yanında olduklarını vurguladı.
Savaş geçirmiş bir ülke olarak İkinci Dünya Savasında ve sonrasında ülkesinin
ve milletinin çektiği sıkıntılara değindi . Bilindiği gibi Almanya gerek Ukraynalı mülteciler acısından , gerekse jeopolitik konumundan , savasın Polonya’ya sıçraması ihtimali yüzünden bu savasın bir an önce bitmesini en çok isteyen ülkelerden .
Burada Temmuz ayında Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı açıklamayı hatırlatmakta fayda var ; “Bugünkü Polonya’nın batısındaki topraklar, Stalin’in Polonyalılara bir hediyesi. Varşova’daki dostlarımız bunu unutmuş. Hatırlatacağız”
Sayın Sholz ülkesindeki Ukraynalı mültecilerin durumuna değinirken , suç oranlarındaki artışa da değindi .

Kürsüye ikinci olarak Japonya Başbakanı Sayın Fumio Kishida çıktı , ödülünü aldı .
En kısa konuşmayı yaptı . Ama bana göre en yalın , en hakiki , en içten konuşma idi . Kendi ülkesine ikinci Dünya Savası sırasında atılan atom bombasından ve sonrasında ulusça yaşanılan zorluklardan bahsetti . Çok içten , çok yalın ve kendi halkına yönelik konuştu . Atom bombasını atan ülkede ,” savaşa hayır “ dedi.

Daha sonra kürsüye ödülünü almak üzere
Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Volodımir Zelensky çıktı ve kürsüden şöyle seslendi ;”Bu benim dünyam değil ..”
Su anda Ukraynalı bebekler Rus teröristler tarafından öldürülüyor, bunu asla unutmayacağız “ dedi . Binlerce Ukraynalı kadın ve erkeğin savaş uniforması ile gezdiğini söyledi. Bu cesur askerleri yetiştiren anne babalara şükranlarını iletti ve ödülü onlara ithafen aldığını söyledi . Verdikleri destekler için Avrupa Birliğine ve Amerika Birleşik Devletlerine ve diğer cesur ülkelere teşekkür etti.
Kürsüye üçüncü olarak ödülünü almak üzere Amerikan Hazine Bakanı Sayın Janet Yellen çıktı . Doğdugu yıllarda dünyanın 2.Dünya Savasından yeni çıkmış olduğunu ve bunun olumsuz etkilerinin yıllarca sürdüğünü anlattı . Abd’nin bu şavaşın bitmesi için arabulucu olduğunu , dünya refah düzeyinin sürdürülebilir olması için bunun gerekliliğini vurguladı .

Gecede ödül alanların ortak çağrısı aynıydı ;”Savaşa Hayır “

Gözlemlerime gelince ; öncelikle Sayın Yellen’ın televizyonlardaki görüntüsünün aksine çok sıcak kanlı ve sempatik olduğunu söyleyebilirim . Sayın Kishida’nın , Japonlara özgü o saygılı ve saygıdeğer duruşunun vücut diline yansıdığını da. Alman Şansölyesi , Sayın Zelensky’e oranla daha gergin gözüküyordu . Nitekim geceden 2 gün sonra Transatlantic Forum da konuşan Almanya Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Sigrid Kaag “ Ukrayna’nın savunmasını finansal olarak desteklemeliyiz. Bu Avrupadaki barısının teminatıdır . Ukrayna kaybederse tüm Avrupa kaybeder . Barışın ve güvenliğin devamı için , Ukrayna’ya finansal destek vermek zorundayız” çağrısında bulundu .

Son olarak gecede gördüğüm en rahat lider Sayın Zelensky’idi . Birleşmiş Milletlerde 3 gün süren toplantılarının ardından , Capitol Hill a geçti ve ardından son olarak Amerikan Başkanı Sayın Bidenla görüştü. İstediği tüm desteği almış ve rahat görünüyordu .
Ben de şahsen Atlantic Council in Gala Yemeği ve ödül töreninin anasponsor ve sponsorlar listesine bakınca , inşaat , altyapı ve enerji ve yatırım şirketlerinden olustuğunu gördüm . Sanıyorum ki savaşın bitmesi yakın ve Amerikalı şirketler çoktan yerini aldı ..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>