Haberde Bursa

Ahmet Koçak yazdı; NAZIM İYİ SOLCUDUR-1

16.09.2023
246

Köşe yazarımız Ahmet Koçak makalesinde;

Dediler ki; “Nazım, iyi solcudur. Onunla bir söyleşi yapmanı öneririz.”

Dedim ki; “Severek yaparım da; ben dört yaşındayken Moskova da ölen, Moskova Novodeviçi Mezarlığı’nda yatan biriyle nasıl söyleşi yapabilirim?”

Dediler ki; “Bırak allasen! Bu Nazım, Nazım Hikmet sever babası tarafından adı konan başka bir Nazım.”

Dedim ki; “İyi madem…”

Nazım ile Acemler Parkı’nda buluştuk.

Ahmet KOÇAK: “Merhaba Nazım Bey, Buluşma için bu parkı seçmenizin bir anlamı var mıdır?”

NAZIM: “Burası babamın çalıştığı, büyük devrimci Atatürk’ün kurduğu önemli bir fabrikaydı. Burasını çok severim, babam kokar.”

A.K“Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?”

NAZIM: “Ankara’dan göçmüşüz. Babam bu fabrikada çalışan bir emekçiydi. Atatürk hayranıydı. Cumhuriyet gazetesi okurdu.

Ailemin tek evladıyım. İngilizce işletme okudum. Öğrencilik yıllarında çeşitli yürüyüş ve eylemlere katılmıştım. O nedenle devletten iş talebim olmadı. Babam, babadan kalma arazilerini satarak buraya yakın bir yerden geniş bir arazi almıştı. O araziye bir çiftlik kurdum. Tarım ve hayvancılık yapıyorum. Birkaç yıl sonra da burada bir fırın açtım. Tarladan çıkan buğdayları un yapar bu fırında işleriz. Ucuza gelir.

A.K: Düşüncede sosyalist, gerçekte kapitalist?

NAZIM: Öyle. Ormanda yaşıyorsanız orman kanunlarına göre yaşamalısınız. Kapitalist sisteme uymam, benim ve ailemin gereksinimlerini karşılamam gerek. Ekonomik olarak güçlü insanların yoldaşlarına daha çok yararı dokunur. Yoksulu kimse dinlemez, dikkate almaz.

A.K : “Nazım iyi solcudur dediler de sizinle tanışmak, konuşmak istedim. Sizi dinledikten sonra solcular hakkındaki görüşlerimde bir değişiklik olmasını umuyorum. Sizce sol nedir, ne değildir?”

NAZIM (Gülümsedi): “Sol geniş bir yelpazedir. İçinde devrimciler, Atatürkçüler, bilim insanları, aydınlar, sosyal demokratlar, ortanın solcuları, sosyalistler, komünistler vardır. Kısaca kötü giden ne varsa iyiye doğru yönlendirmek için çalışan tüm insanlardır. Herkesin refah içinde yaşamasını, hakça bölüşümü, beş parmağın beşinin de bir olmasını isterler. Komşusu açken tok yatmaktan sözde değil özde rahatsız olurlar. Herkes tok yatsın diyedir tüm çabaları. Onlardan en çok da aç yatanlar nefret eder. Ben buna bir türlü akıl erdiremem. Asidirler. Otoriteye kafa tutarlar. Hepsinin ortak özelliği çok okuyup kendilerini geliştirmeleridir. Kısaca amel defteri soldan verilenlerdir.”

A.K : “Ülkemizde ki sol hareketlere gelirsek.”

NAZIM: “Ülkemiz ilk 68 kuşağı ile toplumsal sol hareketle tanıştı. En iyi üniversitelerde okuyan, okulunu bitirdikten sonra bir eli yağda bir eli balda yaşayacak gençler, kendilerini yoksul halk için feda ettiler. Darbelerle tırpanlandılar. Verilen gözdağı ile zayıflasa da hala varlığını sürdürüyor. Ülke insanı sefil, eğitimsiz, cahil olmak yerine; eşit, özgür, çağdaş, modern ve refah içinde olsun istediler.”

A.K. : “Sağın, sola bakışı nedir sizce?

NAZIM: Hiç hoşlanmadıkları ortadadır. Yok etmek için ellerinden geleni yaparlar. Cahil halk onları iktidara getirerek bu fırsatı sunuyor yıllarca. Solu bir kez bile denemeye tahammülleri yok maalesef. Sağ üretemez; ezberci ve kopyacıdır. Sol üretir; sanatçılar, yazarlar, şairler, ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler, spor insanları, bilim insanları hep soldan çıkar.

A.K. : “Sağcılardan hiç mi yok? Şimdi alınacak, itiraz edeceklerdir.”

NAZIM: “Vardır elbette ama oranlarsak çok gerilerde kalırlar. Bu benim görüşümdür. Örneğin; CHP’li belediyeler başarılı ve yoksul halka rahat nefes aldırmaktalar. Tunceli’de bir komünist belediye başkanı var biliyorsunuz. Ne kadar üretken, ne kadar iyi bir belediye başkanlığı yapıyor. Diğer belediyelerde başka bir örneği yok. İmece yoluyla üretiyor, ucuza mal ediyor, tarlalarda çalışıyor. Sağ seçmen kıskanır, görmezden gelir onu.

Sağdan bazılarının iç seslerini dışa vurdukları oluyor. Sola içten içe saygı duydukları belli. Sağdan iki ünlünün sol hakkındaki görüşleri ilginçtir. Örneğin biri:

Sol hükümet ameliyatla narkozsuz alır, en azından hangi organınızı söktüğünü anlarsınız; sağ narkozla alır da hangi organınızı söktüğünü dahi anlayamazsınız. Solcular acıma duygusu olan ahlaklı insanlardı. Sağ kendi suçlarını hep onların üzerine attı.” demiş. Demiş midir bilemem ama sosyal medyada karşılaşıyorum. Aslında sol almaz verir ama neyse bu kadarına bile razıyım. Yine sol ile yıllarca savaşan başka biri;

Zaten sol örgütler de bizim sandığımızın tersine, zararsız, eline bıçak almamış insanlar çıktı. Kabul etmek lazım ki temiz fikir adamlarıydı. SSCB dağılınca da zaten TKP desteği çekildi. Solcuların şiddete bulaştığı önyargısını yıllarca gözümüzde büyüttük.” demişti. Solun parayla pulla işi olmaz; onlar fikir insanlarıdır.” (Devam edecek)

ahmet.kocak16@hotmail.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>