Haberde Bursa

‘YERLİ TEST KİTİ YÜZDE 40 DOĞRU SONUÇ VERİYOR’ İDDİASI TBMM GÜNDEMİNDE

23.07.2020
376

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye’de “yerli kit” olarak tanıtılan ve her yerde kullanılan koronavirüs testinin doğruluğunun yüzde 40 olduğu iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesinde Aydın, “Bu iddia karşısında Bakanlığınız bir soruşturma başlattı mı?” diye sordu.

Türkiye’de 20 Temmuz itibarıyla toplam 4 milyon 273 bin 377 test yapıldı. Devlet hastanelerinde, havaalanlarında ve gümrük kapılarında kullanılan test kiti ise tek bir firma, Bioeksen tarafından üretiliyor. Bu test kiti, kamu-özel işbirliğiyle, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) ve Bioeksen ortaklığıyla ihraç ediliyor. Bioeksen’in ürettiği ve Türkiye’nin her yerinde koronavirüs teşhisi için kullanılan test iddiaya göre, Avrupa’ya gönderilerek uluslararası teste tabi tutuldu. Yapılan testle birlikte Türkiye’de her yerde kullanılan testin doğruluğunun yüzde 40 olduğu tespit edildi.

Konuyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bu iddialara göre Türkiye’de kullanılan test, daha önce yapılan bir testte pozitif sonuç alınan vakaların sadece yüzde 40’ını teşhis edebildiğine ve geriye kalan yüzde 60’ın negatif olarak sonuçlandığına dikkat çekti.

Verdiği önergede uzmanlara göre testlerin hatalı sonuç vermesinin en temel nedeninin test kitlerinin tasarımındaki yanlışlar olduğunu, Türkiye’de kullanılan, Bioeksen’in ürettiği test kitlerinin tek bir gen bölgesine baktığını ve test hazırlamada şart olan izolasyon aşamasını içermediğini söyleyen Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Türkiye’de “yerli kit” olarak tanıtılan ve her yerde kullanılan koronavirüs testinin doğruluğunun yüzde 40 olduğu iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise Türkiye’de koronavirüs taşıyan kişi sayısı, açıklanandan daha fazla mıdır? Bu iddia karşısında Bakanlığınız bir soruşturma başlattı mı? Test kitleri neden tek bir firmadan sağlanmaktadır? Bioksen firmasının ortakları kimlerdir? İktidar partisiyle siyasi bir yakınlıkları var mıdır?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>