Haberde Bursa

Uludağ’da Alan Başkanlığı istemiyoruz!

07.12.2022
525

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye kanun teklifi olarak sunulan ve Bursa Uludağ’da hayata geçirilmesi planlanan Alan Başkanlığı projesine Bursa’daki meslek örgütlerinden tepki geldi.

Alan Başkanlığı ile bölgenin doğası tahribata uğrayacak diyen meslek örgütleri, söz konusu projeyi ‘Talan Başkanlığı’ olarak nitelendirdi.

Meslek örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, “Birçok bilimsel araştırmanın da yapıldığı Uludağ Milli Parkı’nın yüzde 71’i tamamen orman örtüsü ile kaplıdır. Geriye kalan bölümü ise üzerinde sadece Uludağ’da yetişen dünya literatüründe yer alan 32 endemik türün bulunduğu alpin çayır alanları ile kayalık alanlardır. Bursa’mızın içme suyu kaynaklarının tamamına yakınını barındıran, su ihtiyacını karşılayan su kaynaklarına sahiptir. Güzellikleri anlatmakla bitmeyen bu doğa cenneti, kurulması düşünülen Alan Başkanlığı ile büyük ölçüde tahrip edilecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır” denildi.

“Alan Başkanlığı projesi, Uludağ’a çok büyük zararlar verecek”

Alan Başkanlığı için hazırlanan kanun teklifinde belirtilen komisyon ve danışma kurulunda yer alacak üyeler ağırlıklı olarak turizm ve ticaret sektörü temsilcilerinden oluştuğu vurgusu yapılan açıklamada, “Bu komisyonun alanda yapacağı uygulamaların Uludağ’ı korumaya yönelik olmayacağı açıktır. Alan Başkanlığı ile yönetme biçiminin olumsuz örnekleri Kapadokya’da görülmektedir. Uludağ Milli Parkı’nın endemik türlerinin ağırlıklı olarak bulunduğu 2 bin 100 hektarlık bölümünün yönetimi, kurulması istenen Alan Başkanlığı’na devredilecek ve bu alanda Milli Park Yasaları uygulanamayacak. Alan Başkanlığı’nın içerisindeki Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlıkları üzerinde tam yetkili olması, bu sınırlar içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile tesisleri kamulaştırma yetkisine sahip olması, burada yapılacak her tür ve ölçekte planların hazırlanması, uygulanması ve buna benzer daha nice kararların alınması ve uygulanması yetkileri ile donatılmış Alan Başkanlığı projesinin, Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceği aşikardır” ifadeleri kullanıldı.

“Endemik türler yok olacak”

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı, “Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir. Bursa’mızı besleyen su kaynakları kirlenecek, endemik türler yok olacak, artacak yapılaşma sonucu bacalardan çıkan sıcaklık, Uludağ’ın kış aylarındaki ortalama ısı değerini olumsuz yönde değiştirecektir. Bu nedenlerle Uludağ’da, Alan Başkanlığı kurulmasının, Uludağ’ımıza ve dolayısıyla Bursa’mıza getireceği olumsuzluklar nedeniyle Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmaması ve Milli Park olarak yönetilmeye devam edilmesi gerekir.”

Haber Merkezi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>