Haberde Bursa

Türkoğlu, Hanlar Bölgesi’ndeki garabeti sert bir dille kınadı. İYİ PARTİ’DEN “UCUBEKONDU” TEPKİSİ!

02.12.2022
760

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, Hanlar Bölgesi’nde, projeye aykırı biçimde, adeta ‘oldu bittiye’ getirilerek, çelik konstrüksiyonlu bir yapı yükselmesini şiddetle kınadı. Boyner binasının yıkıldığı yerde yapılan inşaatın, izninin de olmadığı öğrenildi.

Ne olduğu açıklanmayan inşaatın yapıldığı yerle ilgili olarak konuşan İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Bursa’yı yıkarak güzelleştirdiğini iddia eden Sn. Alinur Aktaş’a buradan seslenelim ki, kulakları çınlasın. Yıktığın yerin patronu Aziz Torun ile kapalı kapılar ardında yaptığın ve ısrarla gizli tuttuğun görüşmede, kendisine hangi sözü verdin? Tarihi Pirinç Han’ın bağrına saplanmasına göz yumduğun bu ucube çelik yapı, neyin karşılığında yapılıyor, hele bir anlat da Bursalılar da aydınlansın” dedi.
Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu ve Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Büşra Şahin ile birlikte inşaatın olduğu yerde incelemelerde bulunan Türkoğlu, oldukça sert söylemlerde bulundu.
Türkoğlu, konu ile ilgili açıklamasında aynen şöyle konuştu:

PROJEYE AYKIRI İMALAT!
“Öncelikle konuyu kamuoyu gündemine taşıyan, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Sn. Şirin Rodoplu’ya, kent sorunlarına duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Kendilerinin bölge ile ilgili hazırladıkları İMALAT RAPORU vasıtasıyla, burada yapılmakta olan ve ancak ‘UCUBEKONDU” olarak adlandırılabilecek çirkin yapının, Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı’ndaki Kentsel Tasarım Yarışması ile belirlenen projeye aykırı olduğunu öğrendik.
Esasen rapor, bunu resmi olarak belgeleyen bir çalışma. Yani aslında bu çirkinliği, bölgeye gelen herkes, raporu falan da okumaya gerek duymadan çıplak gözle bile görebilir.
Üstelik Cumhuriyet Caddesi üzerindeki yapıda yalnızca çelik konstrüksiyon yok. Aynı zamanda bu yapıya yakın konumda, zemin üzerinde betorname inşaat ile eklerini de görüyorsunuz ve bütün bunların, Bursalılara taahhüt edilen projeye aykırı bir imalat olduğunu rahatlıkla anlıyorsunuz.
Mimarlar Odası’nın raporundaki tespitler, nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyan gerçekten ibret verici ifadeler. Aynen şöyle deniyor: ‘Yıkılan Boyner Binası ile ilgili olarak Zafer Plaza AVM’ye ait olan giriş yapısı ve yangın merdiveni betonarmesine saplanan, işlevi belirsiz ve kaçak yapıldığı anlaşılan çelik imalatların uygunsuzluğu dikkat çekmiş ve söz konusu imalatlara ait projenin Koruma Bölge Kurulu’na müracaatı olduğu öğrenildiğinden ivedi olarak ön rapor hazırlama gerekliliği doğmuştur’

YASA TANIMAZLIĞIN TESCİLİ
Sırf bu ifadeler bile bu inşaatın ‘oldu bittiye’ getirilmek istendiğini net biçimde kanıtlıyor.
Aynı rapordaki, ‘Bu imalatlar, bölgenin anıt tescilli binalara cephe veren konumda olması, ayrıca UNESCO dünya Miras Alanı Yönetim alanı sınırları içerisinde bulunması sebepleriyle Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile yapılabilecek iken, herhangi bir izin olmadan inşaata başlanması ciddi bir ihlaldir’ şeklindeki saptamalar da, buradaki yasa tanımazlığın vehametini açık biçimde gözler önüne seriyor.
O halde şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’a soralım.

-Sn. Başkan yarışmayla belirlediğiniz projede, yıkılan binanın yerinde herhangi bir yapı görünmezken, herkesin gözü önünde bu ‘UCUBEKONDU’nun yapılmasına hangi saiklerle göz yumdunuz?

-Zafer Plaza’nın Sahibi Aziz Torun ile kapalı kapılar ardında yaptığınız görüşmede, AVM’nin Bursalılara ait olan hisselerinin çok büyük bölümünü zaten vermediniz mi? Bu şehrin sahibi olduğu bir hakkın yüzde kaç hissesini verdiğinizi, ısrarlı sorularımıza rağmen Bursalılara açıklamaktan imtina etmediniz mi?

-Hal böyleyken, ilgili şahsın sahibi olduğu Zafer Plaza’ya, bir de yıkılan bölgeden giriş verme bahanesiyle, ilave inşaat yaptırılarak, projenin esasına ihanet etmiş ve aslında Bursa’ya da büyük bir kötülük etmiş olmuyor musunuz?

-Bu yapının çevresinde de, yarın öbür gün, tıpkı ana giriş kapısının etrafında olduğu gibi derme çatma fast foodlar, kafeler, restoranlar, çay ocakları olmayacağının garantisi var mı?

-Koruma Kurulu’nun verdiği inşaat durdurma kararından sonra, o çok övündüğünüz ‘yıkmak’ eylemiyle ilgili yeteneğinizi gösterebilecek misiniz?
Ya da hadi daha net soralım:
‘Değerli Hemşehrilerim, Zafer Plaza’nın Sahibi, projeye aykırı bir ucube inşaat ile Bursa’yı açıkça çirkinleştirmek istedi. Ancak biz Bursa’yı yıkarak güzelleştirmeye kararlıyız’ diyerek, derhal yerle bir edecek misiniz?
Kamuoyuna göstermeniz gereken saygı gereği, bütün bu sorulara acele cevap bekleriz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>