Haberde Bursa

Türkiye’den ikinci hamle geldi! Geri sayım başladı, ilk kez yapılacak

15.08.2021
1.736

ASELSAN, yurt içinden alım oranını yüzde 73 seviyesine çıkardı. IDEF 2021’de ilk kez Millileştirilmiş Ürünler Sergisi düzenleyecek.

Türkiyesavunma sanayii alanında son yıllarda SİHA’dan savaş gemisine uzanan geniş bir yelpazedeki uluslararası kamuoyunun da dikkatini çeken milli üretim hamlesini, ‘yan sanayi’ alanında da yoğunlaştırdı.

Türk savunma sanayiinin devlerinden ASELSAN, millileştirme faaliyetleri çerçevesinde yurt içinden alım oranını yüzde 73 seviyesine çıkarttı. ASELSAN, IDEF 2021’de bu yıl ilk kez Millileştirilmiş Ürünler sergisi düzenleyecek.

ABD ambargosundan ders alınarak kurulan ASELSAN, savunma sanayiindeki milli üretim hamlesinin öncü şirketlerinden biri haline gelmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a çıkarma yaparak Barış Harekâtı’nı başlatmıştı. Bu harekât ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı önlendi. Kıbrıs Türk halkının yaşamı da güvence altına alındı.

Ancak Türkiye’nin Kıbrıs halkını koruma girişimi cezasız bırakılmayacaktı. ABD Kongresi, 5 Şubat 1975’te Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kararı aldı.

Ambargo, 3 yıl sürecekti. ASELSAN, 1975’te ABD ambargosundan alınan dersin sıcaklığı içinde kuruldu. Ankara’da Necatibey Caddesi üzerinde bir apartman dairesinde kurulan ASELSAN bugün, dünyanın sayılı savunma sanayii şirketleri arasına girdi.

250’yi aşkın ürün 

ASELSAN 17-20 Ağustos arasında İstanbul’da düzenlenecek IDEF 2021’de, 7 bin metrekareyi aşan en büyük sergileme alanıyla ziyaretçilerini karşılayacak.

ASELSAN, fuarın gerçekleşeceği TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yer alan standında; Deniz Sistemleri, Hava Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri, Sınır-Sahil Güvenlik Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Elektronik Harp Sistemleri, Elektro- Optik Sistemler ve Silah Sistemleri bölümlerinde 250’den fazla ürün ve sistemini tanıtacak.

ASELSAN, bu yıl ilk kez Millileştirilmiş Ürünler sergisi düzenleyecek. Fuar esnasında ASELSAN ile güç birliği yapan tedarikçiler, tedarikçi olmaya aday sanayiciler ve KOBİ’ler de kendilerine ayrılan özel bölümlerde tanıtımlarını yapabilecek.

Hedef stratejik teknolojiler 

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu: “ASELSAN’da 9 bine yaklaşan nitelikli iş gücü bulunuyor. Türkiye’de yapılamaz denen işleri yapmaya çalışıyoruz.

Bunu gerçekleştirirken de ülkemizde bulunan veya geliştirilebilecek her türlü yetkinliği de etkin olarak kullanmayı ana hedeflerimizden biri olarak belirledik.

Ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığımızın da verdiği hedef doğrultusunda millileştirme çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Yurt içinde tasarım ya da üretim anlamında yan sanayi firmalarımızın gerçekleştirebileceği tüm faaliyetleri onlara transfer etmek istiyoruz.

Böylelikle tedarikçilerimiz yerlileştirme faaliyetlerine odaklanırken ASELSAN da kritik ve stratejik teknolojilere yoğunlaşabiliyor.” Görgün, ASELSAN’ın 3 binden fazlası yerli olmak 5 bini aşkın tedarikçisinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>